""
""

Ferarijev F1 test bezbednosti za FIA federaciju – prave štit umesto oreola

Vreme čitanja: 1min | čet. 15.06.17. | 09:52

FIA i Ferari već na Silverstounu umesto u Monci ispituju takozvani "štit" sistem zaštite vozača koji bi trebalo da zameni propalu ideju nazvanu “oreol”

Vozači su jednostavno odbili takozvani “oreol” sistem za povećanje bezbednosti u toku trka najbržeg cirkusa. Nije im se svideo, a problem je ostao. Kako rešiti problem zaštite takmičara koje u svakom momentu može pogoditi nešto sa staze? FIA sada pokušava da zameni propali “oreol” koncept uz takozvani “štit” sistem koga će Ferari prvi testirati pred VN Britanije na stazi Silverstoun. Prvobitno je bilo planirano da se testiranje obavi u Monci, ali je sve pomereno za trku na Silverstounu kako bi razvojni program bio potpuno završen do kraja tekuće takmičarske sezone.

Izabrane vesti

Interesantno je da je ovaj deo opreme kreiran tako da menja aerodinamički protok vazduha kroz bolid. Zbog toga će njegova primena zahtevati određene konstrukcione izmene na samim bolidima, a kolike će one biti znaće se nakon što Skuderija otpočne probe na stazi. Ostali timovi će imati priliku da testiraju “štit” već na narednim trkama, a nakon Ferarijeve opitne misije koju Italijani obavljaju direktno za FIA federaciju.

Ne zna se koliki će uticaj na povećanje aktivne i pasivne bezbednosti imati “štit” sistem, ali je poznato da bi njegova obavezna primena mogla da počne već 2018. godine. Naime, on će štititi vozače samo od udaraca sitnijih predmeta, pa je malo verovatno da bi “štit” mogao da brani takmičare i od komada pneumatika koji su inače veoma opasni kada se nađu u zoni kokpita.

(Foto: Action Images)


tagovi

VN BritanijeMoncaFormula 1FIAFerari

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara