""
""

Fetel se slupao – havarisani bolid je vraćen u Maranelo

Vreme čitanja: 2min | pet. 10.02.17. | 09:57

Loša smeša gume i niska temperatura pneumatika najverovatnije su uzroci zbog kojih je Ferarijev bolid izgubio trakciju i udario u zaštitnu barijeru

Sebastijan Fetel, vozač Ferarija imao je nezgodu na testiranju Pirelijevih pneumatika za mokar kolovoz. Posledica udesa je Ferarijeva odluka da se slupani bolid smesta vrati nazad u Maranelo.

Izabrane vesti

Naime, Nemac je udario u zaštitnu ogradu nakon što je izgubio kontrolu nad Ferarijevim bolidom na stazi Fjorano u Italiji. Pretpostavka je da se Fetel nalazio u krugu za zagrevanje kada  je slupao modifikovani “sf 15 - t” na deonici staze posle izlaska iz desne krivine proklizao posle prelaska mosta.

Prema fotografijama sa društvenih mreža, vidi se da se Ferarijev bolid kretao desnom putanjom u levoj krtvini. Shodno prvim informacijama udarac je izazvao strukturalno uvijanje šasije posle koga na stazi nije bilo moguće izvršiti korekciju geometrije trapa.

Razlozi izletanja Sebastijana Fetela mogu biti brojni, a mi ćemo navesti onaj koji je najverovatnije odgovoran za udes. Naime, Pireli je i prošle sezone imao prilično lošu trakciju na vlažnom asfaltu. Upravo zbog ovog problema proizvođač pneumatika je na Fjoranu pokušao da testira novu smešu gume. Problem je i postizanje takozvane radne temperature pneumatika. Ovaj problem je da ne ulazimo u detalje iz tehničkih razloga teško rešiti.

Svakako ne treba uzeti za aksijom, ali temperatura od plus pet stepeni na pisti mogla je biti presudan faktor čiji rezultat je Fetelovo izletanje. Po ovoj priči uzimamo slobodu da zaključimo kako Pireli ima još dosta posla pre nego što bi mogli da kažemo da su gume za 2017. spremne i sigurne.

(Foto: Action Images)


tagovi

FerariFormula 1PireliSebastijan Feteludes

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara