""
""

FIA javlja – nova F1 generacija bolida brža je 40 km/č u krivini

Vreme čitanja: 2min | sre. 18.01.17. | 09:57

Po proceni Svetske automobilističke federacije pet sekundi brže krugove donosi izmenjen tehnički pravilnik najbržeg cirkusa

Još krajem 2015. znalo se da će FIA ove sezone uvesti značajne izmene u F1 homologizacijski pravilnik. Sve se na kraju svodi na brže krugove, a procenjeno je da bi u brzini to moglo da donese za pet sekundi bržu vožnju u odnosu na 2016. godinu.

Izabrane vesti

Sve ovo izaziva lančanu reakciju. FIA je zbog većih brzina izdala naredbu u kojoj se organizatorima trka preporučuje, odnosno naređuje da prošire zone izletanja i ojačaju zaštitne ograde.

Što se tiče bolida, oni će imati nešto šire gume, izmenjenu aerodinamiku i nešto više snage motora. Kod Ferarija je najavljeno 1.000 konjskih snaga čiste snage, a tu je i Mercedes koga Italijani terete da zbog svega poteže zabranjene delove oslanjanja. Reč je o takozvanom “fric” sistemu čiju primenu trenutno detaljno ispituje FIA. Kada je reč o Renou, ni oni ne sede skrštenih ruku. Francuzi su spremili novu pogonsku jedinicu, ali i najavili novi ERS sistem (enerdži rikaveri sistem). Pisali smo već o tome, ali nije na odmet da ponovimo da je reč o tehničkom rešenju koje omogućava poraćaj kinetičke energije motora za veći obrtni moment agregata.

Mercedes u žiži F1 afere – FIA traži opravdanje za „fric“ sistem

“Svakom timu je naloženo da izvrši simulaciju novog bolida. Mi smo te podatke iskoristili kako bi unapredili naš program. Simulirali smo krug na svakoj stazi i videli da će brzina bolida u krivinama biti znatno veća. Praktično, naš rezultat pokazuje da smo stigli do 40 km/č veće brzine u krivinama. Zbog toga su staze dobile naređenje da poboljšaju svoje zaštitne mere“, rekao je Loren Mekiz, vršilac dužnosti direktora svih F1 trka i dodao da se sve ne završava na timskim unapređenjima.
„Trenutno smo u procesu reorganizacije. Zasad radimo sa organizatorima trka čiji su događaju prvi na kalendaru, a uskoro će i sve ostale staze i zvanično dobiti nove tehničke zahteve“, zaključio je Loren Mekiz.

(Foto: Action Images)


tagovi

Mercedes AMG PetronasFormula 1FIAFerari

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara