Nina Stojiljković (©CEV)
Nina Stojiljković (©CEV)

Francuskinja Nina Stojiljković: Nikad nisam imala dilemu za koga ću igrati, ali oduvek navijam za Srbiju

Vreme čitanja: 6min | čet. 24.08.23. | 08:11

Rođena je u Parizu, a njena porodica vodi poreklo iz Niša

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Genta)

Pravi hit u grupi D Evropskog prvenstva je reprezentacija Francuske. Da su muškarci u pitanju - pobede bi se podrazumevale i nagađalo bi se koju će medalju uzeti... Ali, reč je o damama. Počela je ženska nacionalna selekcija poslednjih godina da se penje na svetskoj rang listi i da ostavlja značajniji trag u evropskoj odbojci, a mozak tog tima je igračica koja ima srpske korene - Nina Stojiljković. Pokriva poziciju dizača i na njenu adresu idu velike zasluge za ovakav uspon. Prošle godine publika u Srbiji je mogla bolje da je upozna jer je igrala u dresu Partizana.

Izabrane vesti

Trikolorke su u prvoj fazi EP ostvarile četiri pobede, uz samo jedan poraz od Holandije. Završile su na drugom mestu, pa će u osmini finala igrati sa Rumunijom.

"Mi smo baš zadovoljne. Iako se na papiru znalo da smo bolja ekipa nego ranije, ipak je sve ovo novo za nas", kaže Nina Stojiljković u razgovoru za Mozzart Sport. "Kad sam počela da igram za reprezentaciju bile smo 55. na rang listi. Smešno baš... A sad smo mislim na 14. mestu. Normalno je da osvojimo drugo mesto u grupi na EP, ali za nas je baš zadovoljstvo što smo uspele da ostvarimo četiri pobede. Mnogo nam je krivo zbog poslednje utakmice sa Holandijom, jer nam je isto tako nekako stalo da se na duelima sa jačim ekipama dokazujemo, da se borimo, nadigravamo, da jednostavno postojimo na utakmici, a ne da nas počiste 3:0 i da bude - hvala, doviđenja".

Holandija je ipak posle četiri seta odnela pobedu i sa prve pozicije otišla u osminu finala.

"Bilo je baš napeto i interesanto. Ali nama fali neko iskustvo, koje bolje ekipe imaju pa lakše završe set. Mi smo imale i vođstvo u jednom periodu 21:17, pa su onda krenule neke naše gluposti... One su dobijale 25:23, 27:25, 26:24. Moglo je na obe strane da se okrene. Na kraju mogu da kažem da je malo falilo".

(CEV)(CEV)

S obzirom na to da sa druge pozicije dolaze u razigravanje i da su pokazale dobre partije u uvodnoj fazi, trebalo bi da su favorit protiv Rumunije.

"Pa nemam pojma iskreno da li smo favoriti. Mi znamo da smo postale bolja ekipa, da sad ličimo na nešto, ali i dalje razmišljamo da moramo da idemo poen po poen, set po set, meč po meč. Tako guramo neku našu priču. Videćemo kako će izgledati osmina finala".

Ukoliko prođu najverovatnije će naleteti na Italiju u četvrtfinalu.

"Pa takav nam je žreb... Preveliki zalogaj. Pre dve godine smo protiv Srbije igrale u četvrtfinalu u Beogradu i izgubile. Ove godine nam se namestila Italija i to pred njihovim navijačima u Firenci. Svakako će biti neverovatno iskustvo. Još nismo svesne šta nam se dešava".

Iako ima mnogo obaveza tokom takmičenja, Nina stigne da isprati i rezultate odbojkašica Srbije.

"Gledam, pratim naravno... Šaljem poruke, čujem se sa Majom Aleksić. Baš mi je rekla da je navijala za nas protiv Holandije. A što se Srbije tiče - mislim da su u dobroj formi. Utakmica protiv Poljske im je bila veoma bitna, deluju mi ozbiljno u ovoj fazi. Jedva čekam da vidim kakve će biti u nastavku".

Na prethodnom EP u našoj prestonici svi su čuli za Ninu kada joj je Maja Ognjenović za rođendan poklonila dres. Dobro se seća reprezentativka Francuske i danas te situacije...

"Nisam imala pojma tada šta se dešava. Ne znam ko je ušao u našu svlačionicu i rekao - Nina, čeka te Maja. Ja sam bila u fazonu: ko je sad Maja, ko me čeka... Ja izađem, kad ono Maja Ognjenović sa potpisanim dresom. Baš sam se oduševila. Ja nju smatram najboljim dizačem na svetu. Baš je inspiracija, kad se gleda igra, snaga, smirenost... Stvarno je za mene top tehničar. Ne mogu da je smatram idolom, jer ih nemam, ali pokušavam da pokupim neke fore".

(CEV)(CEV)

Ove godine teško da će se ukrstiti putevi Francuske i Srbije - to bi moglo da se desi samo u finalu... Ali, možda se namesti pa budu na suprotnim stranama naredne godine na Olimpijskim igrama.

"Jedva čekamo stvarno to takmičenje. Mi imamo generaciju koja je već duže vreme zajedno, sve želimo nekako da francuska ženska odbojka napreduje. Kad smo saznale da imamo OI, bile smo presrećne. Ipak, stale smo i pogledale se u oči... Shvatile smo da ne možemo tamo smešne da budemo. Da ne bi trebalo da se pojavimo onako kao neki turisti, da ispadne da smo tu samo jer organizujemo. Želimo da napredujemo u narednih godinu dana i da u Parizu budemo najbolja verzija sebe - da bismo pokušale da odigramo nešto kako treba".

Sigurno da Nini neće biti svejedno ako se ponovo sastane sa Srbijom. To je reprezentacija koju voli...

"Ja se nikad nisam dvoumila za koga ću igrati. U Francuskoj sam odrasla, tamo su me formirali kao ličnost i kao igrača. Nikad nisam imala dilemu, ali znam da sam oduvek navijala za Srbiju. I nastaviću i ubuduće. Imam stvarno veliko poštovanje prema reprezentaciji Francuske, u toj zemlji sam krenula da igram odbojku, tako da nisam razmišljala gde bi, a gde ne bi".

(CEV)(CEV)

Od najmlađih dana Ninin život je povezan sa Francuskom, pa nije ni čudo što igra u tom dresu. Njen otac je bio rukometaš, a majka odbojkašica nekadašnje SFRJ. Kada ih je život odveo put francuske prestonice, dobili su ćerku.

"Rođena sam u Parizu, a moj brat u Beogradu. Ja sam oduvek živela u Francuskoj, dolazila sam samo leti tri ili četiri meseca u Srbiju. Cela moja porodica, osim roditelja, živi u Nišu".

Za njene najbliže je bilo čudno kada se igrala utakmica Srbija - Francuska pre dve godine.

"Moji navijaju za Srbiju, ali kad ja igram onda bodre mene. Bude baš zanimljivo... Mislim, mama i tata još i nekako navijaju za moju ekipu, ali znam ostala rodbina kad je došla na EP, govorili su da ne mogu protiv Srbije, da im je to previše čudno. Pa su onda za mene lično navijali, ali nisu za Francusku".

S obzirom na period koji je provela u Srbiji, Nina veoma dobro barata jezikom.

"Pa prvo sam naučila srpski, to mi je maternji jezik. Posle su me "šutnuli" u obdanište, pa sam tamo progovorila francuski. Inače se vadim na to što sam iz Niša, pa padeže ne znam", uz osmeh pojašnjava odbojkašica.

Prošle godine je iz francuskog Volera prešla u Partizan - tako je dobila priliku da nešto više bude u Srbiji.

"Bila sam nekoliko meseci u Partizanu. Jeste bilo kratko, ali uspela sam tad malo da vidim i rodbinu. Što se odbojke tiče - mislila sam da će ekipa biti malo ozbiljnija, ali nekako se nije poklopilo. Nismo uspeli da nađemo pojačanje za drugi deo sezone, videlo se da fali neki iskusniji igrač. Sve se dobro završilo, nisam imala nikakav problem, samo su mi rekli da ako nađem nešto bolje slobodno mogu da idem. Svesni su bili da ekipa nije u skladu sa mojim ličnim ambicijama".

(MN Press)(MN Press)

I pored preranog rastanka, nije zažalila što je došla.

"Teško se ja kajem za nešto, ako donesem neku odluku - da li bila dobra ili loša - gledam na to kao na neko iskustvo. Tako da - nisam se pokajala. Radila sam sa Darkom Zakočem, to je isto interesantno. Strog je, ali imaš šta da naučiš od njega".

Drugi deo sezone odigrala je u Kalcit Kamniku, a narednu takmičarsku godinu provešće u Rumuniji.

"Bila sam kratko u Sloveniji, tamo smo osvojile prvenstvo. Sad sam potpisala za Dinamo Bukurešt. Zadovoljna sam, top grad... Ono što sam prošle sezone videla - Rumunija je ipak imala neko jače prvenstvo, čim su tri-četiri ekipe bile u finalu Čelendž kupa, polufinalu CEV kupa. Čini mi se da je sve jača i jača liga. Biće zanimljivo", zaključila je Nina Stojiljković.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE

Četvrtak

GRUPA A

17.00: Poljska - Ukrajina

20.00: Srbija - Belgija

GRUPA B

GRUPA C

17.00: Češka - Švedska

20.00: Turska - Nemačka

GRUPA D



tagovi

Maja OgnjenovićNina Stojiljkovićženska odbojkaška reprezentacija FrancuskeEvropsko prvenstvo za odbojkašice 2023.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara