Odbojkašice Kine (©FIVB)
Odbojkašice Kine (©FIVB)

Gabi i drugarice već idu kući, Kina u polufinalu Lige nacija

Vreme čitanja: 3min | čet. 13.07.23. | 19:22

Azijski odbojkaški tim slavio posle četiri seta i zakazao duel sa Poljskom

Ide Kina u polufinale Lige nacija! Pridružila se reprezentacijama Poljske i Amerike, koje su nešto ranije obezbedile mesto među najbolje četiri ekipe u Arlingtonu. Kineskinje su danas ostvarile pobedu protiv Brazila, kome su dozvolile da im otkine samo jedan set - 3:1 (25:21, 25:20, 20:25, 25:23).

U polufinalu odbojkaške Lige nacija azijski tim će izaći na megdan Poljakinjama, koje su na prethodnoj stanici bile bolje od Nemačke (3:1).

Izabrane vesti

Čeka se još samo pobednik meča Italija - Turska, koji će ići na megdan Amerikankama.

Identičan učinak ostvarile su reprezentacije Kine i Brazila u ligaškom delu. Imale su osam pobeda, četiri poraza i 24 osvojena boda. Čak je i set količnik bio veoma sličan - Kina je dobila 29 setova, izgubila 19, a Brazil je osvojio 28 setova, poražen je u 18.

Po svemu što su prikazale do sada - danas je mogao da se očekuje veoma neizvestan i uzbudljiv meč. Međutim, drame u prva dva seta nije bilo.

Kineskinje su igrale fantastično, bile su veoma raspoložene, nisu popuštale sve do sredine trećeg seta. Bile su sjajne u napadu, odlične na prijemu, veoma dobre na bloku, a uz sve to su pravile baš malo grešaka.

Brazilu je dugo trebalo da shvati šta ga je tačno snašlo, kakav to uragan duva u Arlingtonu... Kineskinje su u prva dva seta uspele potpuno da zaustave najbolju protivničku igračicu - Gabi Gimaraeš. U ključnim trenucima su čitale njene namere, spajale blok gde treba i nisu joj dale da pronađe rupu. Jedina koja je uspela da se suprostavi Kini bila je iskusna Taisa Menezes, koja je sve vreme igrala na visokom nivou.

Na drugoj strani je dominirala Jingjing Li. Bila je nezaustavljiva u napadu...

Ipak, u trećem setu stvari su se preokrenule. Baš kad je Kina mogla da prelomi utakmicu, probudila se Gabi Gimaraeš. Kao što to već godinama radi i u reprezentaciji i u Vakifbanku, preuzela je odgovornost, prošla najvažnije lopte i donela set svojoj ekipi.

Taj nalet Brazila je zaustavljen na početku četvrtog perioda. Kineskinje su se vratile u mod iz prva dva čina, stekle su prednost u ranoj fazi i tad su lakše disale. Ponovo ih je protivnik stigao, a i prestigao sredinom seta (16:14). Tainara je bila sve opasnija, a njeni poeni i odbrane su za Brazil bili dragoceni. Vodila se velika borba - Taisa je gurala ekipu ka izjednačenju, ali Kina je imala spreman odgovor. Dva puta je izblokirana Tainara - Juan je dominirala na mreži.

Na meč lopti Kine - Tainara je poslala servis u aut i tako poslala protivnice u polufinale Lige nacija!

Najefikasnija u pobedničkom sastavu bila je Li sa 16 poena, Gong je doprinela sa 14, a Juan sa 13 (čak sedam iz bloka). U poraženom sastavu Taisa je postigla 18, Gabi 16, a Tainara 13.

LIGA NACIJA ZA ODBOJKAŠICE - ZAVRŠNI TURNIR

Četvrtfinale

Sreda

Poljska - Nemačka 3:1 (25:12, 21:25, 25:21, 26:24)

Četvrtak

SAD - Japan 3:1 (25:23, 25:21,18:25,18)

Brazil - Kina 1:3 (21:25, 20:25, 25:20, 23:25)

21.00: Turska - Italija


tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija BrazilaŽenska odbojkaška reprezentacija KineLiga nacija za odbojkašice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara