(©Reuters)
(©Reuters)

Garmiš postao norveški grad, Granerud uhvatio zalet za produžetak tradicije

Vreme čitanja: 3min | ned. 01.01.23. | 11:16

Nemci zaboravili kako to izgleda pobediti na domaćem terenu

Ima li šta tradicionalnije od skokova iz Garmiša prvog dana januara? Teško. Let iznad nemačkog zimovališta prvi je veliki sportski događaj u godini, tako je decenijama unazad. Svi vole da bace pogled šta se zbiva na “Olimpijskoj” skakaonici dok dolaze i tako započnu sportsku godinu. U poslednjih deset najčešće uz pobedu Norvežana.

Jače od jedne i po decenije Norvežani čekaju na pobedu u generlanom plasmanu na Novogodišnjoj turneji, nikako “Zlatnog orla” da ugledaju, ali zato u proseku skoro skave druge godine mogu da računaju na pobedu u Garmišu. To je njihov grad, odavno nije nemački, a Halvor Egner Granerud uhvatio je zalet za produžetak tradicije. 

Izabrane vesti

Tokom prethodnih deset godina norveški skakači su četiri puta dizali mali pehar u Garmiš-Partenkirhenu. Anders Jakobsen prekinuo je dugogodišnji post, dva puta je od 2012. bio na najvišem stepeniku pobedničkog postolja. Njegovim stopama krenuli su i Danijel Andre Tande i Marijus Lindvik, i svima je zajednička stvar što na kraju “Zlatnog orla” nisu videli. Završavao je u tuđim rukama. 

Norvežani “nemaju sreće” kada se podvuče crta, Halvor Egner Granerud mogao bi to da ispravi ove godine jer je stekao pozamašnu prednost na prvoj stanici u odnosu na Poljake, koji najdominantnija skakačka nacija poslednjih godina. Samo je Rjoju Kobajaši uspevao da ih uskrati da glavnu premiju na turneji “Četiri skakaonice”. Drugi nisu bili ni blizu. 

Finci i Česi su se “izgubili”, u Austriji je nastupila “suša”, dok Nemci redovno ostaju kratki. Prati ih prokletstvo od grend slema Svena Hanavalda. Od 2002. čekaju na pobedu u Garmišu, nekada njihovo najjače uporište postalo je bolna tačka. I teško će se to promeniti u skorije vreme, jer osim Karla Gajgera nemaju skakača za velike domete. 

Upravo je Gajger doneo poslednju pobedu Nemcima na Novogodišnjoj turneji, slavio je u Obesrtorfu, a nakon toga su po tri puta najbolji bili Poljaci i Japanci - bolje rečeno Rjoju Kobajaši - Danijel Huber obradovao je Austrijace u Bišofshofenu, a Granerud je na izvanredan način započeo 71. turneju “Četiri skakaonice”. 

Rjoju Kobajaši će teško ponoviti prošlogodišnji uspeh iz Garmiša, skače ispodprosečno ove sezone, a izvukao je na “lutriji” ozbiljnog rivala u prvoj seriji. Skakaće protim Andersa Fanemela, taj par mogao bi da da “laki luzera”, dok će u današnjem nadmetanju vatre biti i u duelima: Filip Ašenvald - Andreas Velinger, Danil Vasiljev - Lovro Kos, Roman Kudelka - Robert Johanson, Marijus Lindvik - Štefan Laje, Pijus Paške - Markus Ajzenbihler, Žiga Jelar - Filip Rajmund i Peter Prevc - Danijel Čofenig

Podsećamo, u drugu seriju glavnog takmičenja prolazi 25 pobednika duela, kao i petorica "laki luzera". U jučerašnjim kvalifikacijama najbolji je bio David Kubacki, a kvalitetne letove su izveli i Anže Lanišek i Timi Zajc.

RASPORED NOVOGODIŠNJE TURNEJE “ČETIRI SKAKAONICE”: 

Oberstdorf (Nemačka), skakaonica “Šatenberg”

HS - 137m

Kvalifikacije - Halvor Egner Granerud

Takmičenje - Halvor Egner Granerud

Garmiš-Partenkirhen (Nemačka), skakaonica “Olimpijska”

HS - 142m

Kvalifikacije - David Kubacki

1. januar - takmičenje (14.00) 

Inzbruk (Austrija), skakaonica “Bergizel”

HS - 130m

3. januar - kvalifikacije (13.30)

4. januar - takmičenje (13.30) 

Bišofshofen (Austrija), skakaonica “Pol Auserlajtner”

HS - 142m

5. januar - kvalifikacije (16.30)

6. januar - takmičenje (16.30)


tagovi

Četiri novogodišnje skakaoniceturneja četiri skakaoniceČetiri skakaoniceSvetski kup u ski skokovimaski skokovizimski sportoviHalvor Egner GranerudRjoju KobajašiKarl GajgerMarijus LindvikDanijel Andre TandeAnže LanišekTimi Zajc

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara