Lovro Kos (©Reuters)
Lovro Kos (©Reuters)

Garmiš u znaku Slovenaca: Anže Lanišek pobednik kvalifikacija, Domen Prevc diskvalifikovan

Vreme čitanja: 3min | ned. 31.12.23. | 15:09

Visoko plasirani Timi Zajc i Peter Prevc, mogao je da bude i Lovro Kos da nije bilo peha

Andreas Velinger počistio je konkurenciju u Oberstdorfu, bio je najbolji i u kvalifikacijama i u zvaničnom takmičenju na prvoj stanici Novogodišnje turneje, a nije mu previše nedostajalo da u istom ritmu nastavi. Pobeda u kvalifikacijama u Garmiš-Partenkirhenu izmakla mu je za 1,5 poen.

Najbolji nemački ski skakač gledao je u leđa Anžeu Lanišeku, iako je izveo najduži skok. Prizemljio se na 139 metara, što je dužinski bilo znatno duže od onoga što je izveo Slovenac, međutim, ocene i vetar nisu mu išli u prilog. No, drugo mesto u kvalifikacionom delu ne remeti ga preterano, jer bodovi se računaju isključivo u zvaničnom delu turneje.

Izabrane vesti

Prvi od dva dana skokova u Garmiš-Partenkirhenu protekao je u znaku Slovenaca. Anže Lanišek je sakupio 140,5 bodova i u njegove ruke otišla je nagrada od 3.000 švajcarskih franaka, a dobro su skakali i Timi Zajc, koji je bio među najboljih pet, odnosno Peter Prevc. Njegov brat Domen diskvalifikovan je zbog odela i zahvaljujući tome na mala vrata u zvaničan deo druge stanice Četiri skakaonice ušao je Pjotr Žila.

Domen Prevc može da zaboravi na visok plasman na Novogodišnjoj turneji, a bolju startnu poziciju pred sutrašnje takmičenje i bitku za bodove mogao je da ima Lovro Kos da nije bilo peha. Imao je dužinu, let je bio odličan, međutim, doskok je bio problematičan. Proklizala mu je skija, izgubio je balans i umalo dotakao sneg, pa su ocene bile niske.

NAJBOLJIH PET U KVALIFIKACIJAMA U GARMIŠU:

Anže Lanišek (134m)

Andreas Velinger (139m)

Manuel Fetner (132,5m)

Mihael Hajbek (132m)

Timi Zajc (133m)

Mogu u asutrijskom taboru da budu optimistični pred sutrašnje skokove, jer Manuel Fetner i Mihael Hajbek dobro su skakali i izbegli su koske u direktnom duelu. Takođe i Štefan Kraft, kome će suparnik biti Martin Haman, a lako je mogao da bude legendarni Simon Aman.

Umesto lidera Svetskog kupa protiv švajcarskog veterana skakaće Timi Zajc, dok će Anžeu Lanišeku rival biti poljski ski skakač Pjotr Žila. Biće to jedan od derbija prve runde u Garmiš-Partenkirhenu. Nije se usrećio ni Konstantin Šmid. Nemac je izašao na zaletište među prvima, dugo vodio i preporučio se selektoru za asutrijski deo turneje, ali je „izvukao“ Gregora Dešvandena. Junširo Kobajaši će se nadmetati protiv Danijela Andrea Tandea.

Najzanimljivije parove u Garmiš-Partenkirhenu činiće: Kamil Stoh - Halvor Egner Granerud, Johan Andre Forfang - David Kubacki, Filip Rajmund - Kristofer Eriksen Sundal.

Pored Domena Prevc kvalifikacije na drugoj stanici Novogodišnje turneje nisu prošli ni Kilijan Pajer, Maćjej Kot, Pavel Vaske, Taku Takeuči... Svi oni već sada mogu da krenu put Inzbruka.

RASPORED NOVOGODIŠNJE TURNEJE “ČETIRI SKAKAONICE”:

Oberstdorf (Nemačka), skakaonica “Šatenberg”

HS - 137m

Kvalifikacije - Andreas Velinger

Takmičenje - Andreas Velinger

Garmiš-Partenkirhen (Nemačka), skakaonica “Olimpijska”

HS - 142m

Kvalifikacije - Anže Lanišek

1. januar - takmičenje (14.00)

Inzbruk (Austrija), skakaonica “Bergizel”

HS - 130m

2. januar - kvalifikacije (13.30)

3. januar - takmičenje (13.30)

Bišofshofen (Austrija), skakaonica “Pol Auserlajtner”

HS - 142m

5. januar - kvalifikacije (16.30)

6. januar - takmičenje (16.30)


tagovi

zimski sportoviski skokoviSvetski kup u ski skokovimaČetiri skakaoniceturneja četiri skakaoniceAnže LanišekLovro KosPeter PrevcDomen PrevcAndreas VelingerŠtefan KraftMihael HajbekSimon Aman

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara