Alvaro Granados (©MN Press)
Alvaro Granados (©MN Press)

Granados transformisao Novi Beograd, Mandić više ne nosi najveći teret

Vreme čitanja: 4min | pet. 17.02.23. | 12:03

Dolaskom španskog reprezentativca, ali i Živka Gocića za trenera, poprilično su promenjene uloge u timu...

Novi Beograd je i prošle godine imao moćan sastav, ali je i pre nego što se završila Liga šampiona – doživeo poraz u finalu od Pro Reka na peterce – ugovorio inostrana pojačanja. Dok je trajao finalni turnir bilo je poznato da će jedan od najboljih šutera današnjice – ako ne i najbolji – i najkompletnijih igrača današnjice zadužiti opremu srpskog i regionalnom šampiona, i umnogome je Alvaro Granados transformisao igru novobeogradskog kluba.

O periodu adaptacije i sličnim frazama nije bilo ni govora. Odmah po dolasku Španca u Srbiju poprilično su promenjene uloge unutar tima. Protekle sezone Novi Beograd se znatno više oslanjao na Dušana Mandića, kada god je bilo neizvesno, lopta je išla u ruke levorukog šutera. Eventuano Nikole Jakšića – najbolji meč odigrao u finalu Lige šampiona – ili Strahinje Rašovića da sa zgodne strane ili iz kontranapada završava akcije. Sada je sve drugačije...

Izabrane vesti

Alvaro Granados rasteretio je prošlogodišnje prve violine i ponudio ekipi nešto što nije imala. Agresivnost, prodornost i sigurniju tranziciju. Odmenio je Strahinju Rašovića u kontranapadima, preuzeo je ulogu prvog sprintera i skočili su procenti Novog Beograda. Naruku mu je išlo i to što je Živko Gocić postao prvi trener tima tokom leta, što je deset godina radio u Mađarskoj i što je igračima dao više slobode u napadu. Odrešio im je ruke i dopustio da improvizuju, kada ne prođe primarna zamisao.

Španskom reprezentativcu odgovara postavka igre i činjenica da Novi Beograd sada često traži šut ka golu s centralne pozije. Što preko bekova Radomira Drašovića, Nikole Jakšića i Dimitriosa Skumpakisa, što preko Alvara Drašovića i Angelosa Vlahopulosa, koji vole da se uvuku u sredinu. Srpski šampion je angažovanjem Alvara Granadosa izbalansirao ekipu, klackalica je uravnotežena. Više ne vuče na stranu Dušana Mandića, ne mora da ponese najveći teret.

Alvaro Granados (©MN Press)Alvaro Granados (©MN Press)

Profilisao se Alvaro Granados kao prva napadačka opcija novobeogradskog kluba, najbolji je strelac tima u Ligi šampiona. A, u generalnom poretku deli treće mesto sa Dimitrijem Holodom iz Špandaua. Španac i Rus su postigli po 18 golova, jedan više ima Marko Radulović – od iduće sezone član Novog Beograda – a na čelu liste strelaca je španski veteran Felipe Perone sa 22 data gola.

Alvaro Granados će, verovatno, do kraja grupne faze biti u konkurenciji za titulu najboljeg strelca elitnog takmičenja, a na vrh bi mogao da izbije možda već danas. Novi Beograd na startu drugog kruga igra protiv Sabadelja (19.45). Osvajača Kupa Evrope je u Španiji slomio upravo golovima španskog reprezentativca i Dušana Mandića. Podjednako je Alvaro Granados bitan za igru kluba i u odbrani i u napadu, što pokazuje i WER algoritam. Sa 35,57 bodova najbolje je ocenjeni igrač Novog Beograda u Ligi šampiona. Prvo mesto drži Andrija Prlainović...

Novi Beograd se na gostovanju Sabadelju oslanjao na Španca i individualna rešnje u skraćenoj rotaciji, tako će biti i u drugom susretu dva tima.

„Igramo protiv mladog i veoma motivisanog tima. Mnogo plivaju, odlično su fizički pripremljeni i veoma su uzbuđeni zbog činjenice da igraju u Ligi šampiona. Zbog svega toga očekuje nas težak posao. Ali, mi treba da treba da igramo našu igru, da damo sve od sebe i budemo odani našem sistemu igre i sigurno ćemo pobedi. Verujem u ovaj tim i trenažni proces koji sprovodimo“, poručio je Španac pred duel u Beogradu.

Dvostruki strelac bio je Alvaro Granados i očigledno je da uživa od prvog dana boravka u glavnom gradu Srbije.

„Svima pričam da je Beograd mnogo, mnogo više od onoga što sam očekivao. Zaista uživam ovde, volim ovaj grad i energiju koju ima i zato sam veoma srećan što sam u Srbiji. Takođe, biti deo ovakvog tima kao što je Novi Beograd je nešto fenomenalno. Neki momci, moji sadašnji saigrači, poput Duška Pijetlovića, su vaterpolisti koje sam kao klinac mnogo puta gledao na televiziji i divio mu se. Sada igram sa njim i to je za mene nešto fantastično, poput ostvarenja jednog sna“.

LIGA ŠAMPIONA – 8. KOLO:

GRUPA A

Petak

18.45: (1.20) Ferencvaroš (9.00) OSC Budimpešta (6.75)

19.00: (1.20) Jug Dubrovnik (9.00) Špandau (6.75)

19.45: (1.10) Novi Beograd (13.0) Sabadelj (9.00)

20.30: (1.02) Breša (18.0) Marselj (15.0)

GRUPA B

Subota

13.00: Barseloneta – Jadran Split

18.00: Vuljagmeni – Hanover

19.30: Pro Reko – Dinamo Tbilisi

20.30: Radnički – Olimpijakos



tagovi

Liga šampiona u vaterpoluVK Novi BeogradVK SabadeljAlvaro Granados

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara