(©Reuters)
(©Reuters)

Granerudovo finale pre finala i jedinstvena prilika za Poljake da režiraju dramu na turneji

Vreme čitanja: 3min | sre. 04.01.23. | 08:40

Norvežaninu sa dva kvalitetna skoka stavlja jednu ruku na “Zlatnog orla”

Odluka o pobedniku Novogodišnje turneje ne može pasti pre skokova u Bišofshofenu, takav je format takmičenja, a ipak za Halvora Egnera Graneruda je Inzbruk najvažnija stanica. Norvežaninu dođe kao finale pre finala, jer je stekao pozamašnu prednost u odnosu na poljske ski-skakače, jedine prave konkurente, i sa nova dva kvalitetna skoka bi stavio jednu ruku na “Zlatnog orla”. Trofej koji, možda, vredi koliko i Svetski kup što je osvojio. 

Halvor Egner Granerud je oduvao najveće rivale u nemačkom delu turneje “Četiri skakaonice”, slavio je i u Oberstdorfu, i u Garmiš-Partenkirhenu. I napravio prednost od 26,8 bodova u odnosu na Davida Kubackog, dok Pjotr Žila za liderom kasni 40,1 poen. Kontroliše situaciju norveški ski-skakač, sada sve zavisi isključivo od letova koje će izvesti u naredne četiri serije, a u Inzbruku bi mogao da prelomi turneju, čak i ako ne trijumfuje. 

Izabrane vesti

Dovoljno mu je da ima i minimalan zaostatak za Davidom Kubackim, ukoliko u tome uspe - skokovi u Bišofshofenu trebalo bi da budu formalnost. Poljaci na skakaonici “Bergizel” imaju jedinstvenu priliku da režiraju dramu i unesu neizvesnost u trku za “Zlatnog orla”, jer je Halvor Egner Granerud u kvalifikacijama potvrdio da mu ne odgovara treća stanica turneje. Inzbruk ima najmanju skakaonicu, a Norvežanin kroz karijeru najbolje rezultate postavlja na onim najvećim u Evropi. 

U kvalifikacijama je bio u minusu od preko 20 poena za pobednikom Davidom Kubackim, no malo je verovatno da će toliko podbaciti kada dođe do zvanične serije. Ali, ima slučaj Karla Gajgera kao upozorenje. Nemac je bio jedan od kandidata za podijum u generalnom poretku turneje “Četiri skakaonice” zajedno sa Anžeom Lanišekom i Andreasom Velingerom, ali je zbog kraha u kvalifikacijama u Inzbruku ispao iz konkurencije. 

GENERALNI POREDAK NOVOGODIŠNJE TURNEJE:

1. Halvor Egner Granerud - 616,1

2. David Kubacki - 589,3 (-26,8)

3. Pjotr Žila - 576 (-40,1)

4. Anže Lanišek - 564,7 (-51,4)

5. Karl Gajger - 558,5 (-57,6) 

Biće Halvor Egner Granerud na oprezu i iz razloga što “Bergizel” ne leži Norvežanima. Tom Hilde jedini je od skandinavskih ski-skakača trijumfovao na njoj u poslednje dve decenije, a najčešće su se u njenom podnožju radovali Austrijanci i Poljaci. Kamil Stoh tri puta, David Kubacki jednom. Onda kada je i prigrlio “Zlatnog orla”.

Protekle godine Inzbruk je pokorio Rjoju Kobajaši, kao i prethodne dve stanice turneje, ali nije uspeo da stigne do drugog grend slema u karijeri. Upravo će kompletiranje pobeda na sve četiri skakaonice biti u podsvesti Norvežaninu. Za početak da sa trona na trećoj stanici svrgne Japanca, koji će u prvoj seriji skakati protiv Timija Zajca. Biće to jedan od derbija na “Bergizelu”. 

Ostale zanimljive bitke trebalo bi da vode: Domen Prevc - Štefan Laje, Gregor Dešvanden - Markus Ajzenbihler, Konstantin Šmid - Mihael Hajbek, Filip Ašenvald - Jan Herl, Pijus Paške - Štefan Kraft i Danijel Andre Tande - Johan Forfang. Podsećamo, u drugu seriju glavnog takmičenja prolazi 25 pobednika duela, kao i petorica "laki luzera". U jučerašnjim kvalifikacijama najbolji je bio David Kubacki, a društvo na improvizovanom podijumu pravili su mu Kamil Stoh i Anže Lanišek.

RASPORED NOVOGODIŠNJE TURNEJE “ČETIRI SKAKAONICE”: 

Oberstdorf (Nemačka), skakaonica “Šatenberg”

HS - 137m

Kvalifikacije - Halvor Egner Granerud

Takmičenje - Halvor Egner Granerud

Garmiš-Partenkirhen (Nemačka), skakaonica “Olimpijska”

HS - 142m

Kvalifikacije - David Kubacki

Takmičenje - Halvor Egner Granerud

Inzbruk (Austrija), skakaonica “Bergizel”

HS - 130m

Kvalifikacije - David Kubacki

4. januar - takmičenje (13.30) 

Bišofshofen (Austrija), skakaonica “Pol Auserlajtner”

HS - 142m

5. januar - kvalifikacije (16.30)

6. januar - takmičenje (16.30)


tagovi

zimski sportoviski skokoviSvetski kup u ski skokovimaČetiri skakaoniceČetiri novogodišnje skakaoniceturneja četiri skakaoniceHalvor Egner GranerudKamil StohPjotr ŽilaDavid KubackiAnže LanišekKarl Gajger

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara