Maks Verstapen (©Reuters)
Maks Verstapen (©Reuters)

Hamilton vladar Hungaroringa, Verstapen bi reprizu iz prošle sezone

Vreme čitanja: 4min | sub. 22.07.23. | 08:15

Formula 1: Najbrži cirkus nastavlja se u komšiluku. Britanac čak osam puta slavio, ali je ove sezone u senci branioca krune koji je pre godinu dana premijerno slavio

Trka za Veliku nagradu Mađarske na Hungaroringu održava se svake godine još od 1986, a rekordnih osam pobeda ima trenutni vozač Mercedesa Luis Hamilton. Na ovoj stazi mnogi vozači uključujući Fernanda Alonsa i Džensona Batona zabeležili su prve pobede u karijeri, a u novijoj istoriji tačnije 2021. godine toj listi se pridružio i Esteban Okon.

Vozač Alpina došao je do svog prvog i za sada jedinog trijumfa u karijeri, pošto je na samom startu trke Valteri Botas izazvao potpuni karambol. Botas je u prvom krugu ulazeći u prvu krivinu napravio grešku na kočenju zbog mokre staze, a tom prilikom izbacio je čak šest vozača iz trke, mada su Maks Verstapen i Danijel Rikardo uspeli da stignu do karirane zastave.

Izabrane vesti

Posle crvene zastave tada vodeći vozač Luis Hamilton jedini se postrojio na startno-ciljnom pravcu za ponovni start trke dok su ostali krenuli iz pit lejna, što je omogućilo Okonu da predvodi karavan do samog kraja. Prošle sezone, Verstapen je prvi put stajao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja na stazi u Mađarskoj.

Rikardo se vraća, ali bez velikih očekivanja

Od Velike nagrade Mađarske pa sve do kraja sezone, holandski vozač Nik de Fris neće biti za volanom Alfa Taurija već na njegovo mesto dolazi Danijel Rikardo. De Fris je posle samo deset trka u svojoj prvoj sezoni otpušten iz tima zbog loših rezultata u poređenju sa timskim kolegom Jukijem Cunodom, stoga je Red Bul dao na pozajmicu svog trećeg vozača.

Australijanac, koji je svoju drugu pobedu u karijeri zabeležio na stazi u Mađarskoj, veoma je uzbuđen što je dobio priliku da se nakon osam meseci bez sedišta takmiči u Formuli 1. ‘’Uzbuđen sam - sigurno je izazov uskočiti i baciti se na posao”, rekao je Rikardo i dodao: “Osećam se kao da sam prošao kroz mnogo toga u poslednjih nekoliko godina gde se nisam uplašio ničega što bi mi bilo stavljeno na put. Cenim da će automobil imati svoja ograničenja. Možda neće imati onoliko prianjanja kao Red Bul koji sam vozio pre nekoliko dana, ali ako bude relativno izbalansirano, onda je to nešto sa čime mogu da radim. Oni očekuju rezultate, performanse, ali ja mislim dok ne uđem u auto, teško je reći šta je to. Da li je to osmo mesto? Da li je četrnaesto? Mislim da nema pritiska do letnje pauze”.

Loš bolid Alfa Taurija kao i jaka konkurencija, mogli bi značajno da utiču na rezultat Danijela Rikarda.

Nova ‘’probna’’ pravila za pneumatike

Pošto su planovi za uvođenje novih pravila o broju setova pneumatika propali zbog otkazivanja trke u Imoli, ona stižu ovog vikenda za Veliku nagradu Mađarske. Ova pravila znače da se smanjuje broj setova pneumatika koje Pireli treba da donese svakog vikenda, a koji bi potencijalno uticali i na strategiju na dan trke. Ipak, ovo će biti samo prva proba ovakvog formata, dok će druga biti u Monci početkom septembra, pre nego što FIA proceni njegov učinak i odluči o njegovoj upotrebi u budućnosti.

Standardan broj pneumatika za suve uslove je 13 setova, od kojih su dva seta tvrdih, tri seta srednjih i osam setova mekih pneumatika. Pod novim pravilima, vozači bi dobili samo 11 setova, od kojih tri seta tvrdih i po četiri srednjih i mekih pneumatika. Jedan set mora da se vrati nakon prvog treninga, jedan nakon drugog i dodatna dva nakon trećeg treninga. Takođe, vozači moraju da imaju po jedan set tvrdih i srednje tvrdih guma za trku, ali trebalo bi da imaju dodatna dva seta kako bi imali više opcija za strategiju tokom trke. Najvažnija promena je korišćenje pneumatika tokom kvalifikacija, u kojima su vozači sada u obavezi da u Q1 delu koriste tvrde, u Q2 srednje a u Q3 meke gume.

Šef Pirelija o novom formatu kaže:

"Sa alternativnom raspodelom pneumatika, svi timovi će imati dva seta tvrdih, dva seta srednjih i dva seta mekih za trku. Ako stvari funkcionišu, zadržaćemo ova pravila, ako ne, vratićemo se na prethodna”.

Pitanje koje se postavlja uoči trkačkog vikenda u Mađarskoj je da li bi Red Bul mogao da bude još dominantniji sa novim delovima, a čini se da je odgovor potvrdan. Naime, tim iz Milton Kinsa u Mađarsku donosi novi izgled bočnih otvora, sa plićim ali širim otvorima za vazduh koji bi mogli da im oduzmu čak dve desetinke po krugu.

Takođe, Red Bul donosi izmene na prednjem krilu kao i na podu bolida, a Alpin će ovog vikenda imati izmenjeno prednje krilo na kome će gornji zakrilci biti talasasti čime se postiže potrebna potisna sila. Ferari u Mađarsku dolazi sa otvorenijim sistemom za hlađenje, zahvaljujući takozvanim ‘’škrgama’’ ali i zadnjim otvorima za hlađenje oko izduvne cevi i zadnjeg oslanjanja.

Kvalifikacije su na programu danas od 16 časova, dok je nedejlja trka (70 krugova) od 15 časova (Sport klub).

PIŠE: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Formula 1Maks VerstapenLuis Hamilton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara