Hercegovački odbojkaški gen presekao višegodišnju dominaciju Brčanki: Odbojkašice Gacka nove šampionke BiH!

Vreme čitanja: 4min | ned. 30.04.23. | 13:03

Gačanke donele istorijski pehar u Hercegovinu i izborile kvalifikacije za Ligu šampiona

Deceniju i po odbojkašice Bimal Jedinstva iz Brčkog gospodarile su Bosnom i Hercegovinom i čvrsto stajale nogama na tronu. Delovalo je da su nepobedive, ali posle 15 godina dominaciji je došao kraj u Hercegovini, u Gacku. Domaće igračice slavile su u majstorici (3:1 u setovima) i tako postale nove vlasnice pehara Premijer lige BiH. Nekoliko sezona unazad Gačanke su bile nadomak titule, ali po pravilu su Brčanke blistale u ključnim momentima i rešavale finala u svoju korist. Uspele su Gačanke da u direktnom duelu dođu do trofeja Kupa pre par sezona, ali osvajanjem prve šampionske titule u istoriji upisale su se zlatnim slovima u istoriju Gacka, ostvarivši najveći sportski uspeh ovog malog mesta.

Izabrane vesti

“Nismo još svesne uspeha koji smo napravile, verovatno ćemo tek za para dana to shvatiti. Prekinule smo dominaciju Bimal Jedinstva posle 15 godina. Znale smo na početku sezone smo kakve su nam ambicije, ali s obzirom na to da nas je isti protivnik pobedio u finalu Kupa, malo smo igrale u grču finalnu seriju. Ipak, sve vreme smo znale da je došlo vreme za titulu”, kaže primač servisa Katarina Popović za Mozzart Sport.

“Ničija nije gorela do zore”, morao je doći kraj i dominaciji Brčanki, a ko bi ih drugi zaustavio nego tim iz Hercegovine, u kojoj je oduvek bio jak odbojkaški gen. Kad se spomenu termini odbojka i Hercegovina, prva asocijacija je svakako na G.O.A.T ovog sporta Tijanu Bošković iz Bileće. A susedno Gacko iznedrilo je Sašu i Sanju Starović, bivše reprezentativce Srbije, koji su svojevremeno upisali u istoriju srpskog sporta kao jedini par sestra-brat koji je zajedno učestvovao na Olimpijskim igrama.

Lepu uvertiru za titulu prvaka Bosne i Hercegovine gatačkim princezama napravili su odbojkaši Gacka, koji su nedavno postali prvaci Republike Srpske i izborili promociju u Premijer ligu BiH. U petak veče Gačanke su samo potvrdile da je u Hercegovini najjači odbojkaški DNK, a da se za Gacko – opština sa oko 9.000 stanovnika po popisu, ali realno je taj broj značajno manji – s pravom može reći da je grad odbojke! U finalnoj seriji ŽOK Gacko slavio je sa 2:1 u pobedama. Povele su Hercegovke najpre u Gacku, Bimal je kod kuće uspeo da produži seriju, ali su Gačanke iskoristile prednost domaćeg terena u majstorici (pobeda od 3:1 u setovima) i pred svojom publikom podigle istorijsku titulu.

TITULA SA MATIČNIM KLUBOM JE VIŠE OD TITULE

Primač servisa Katarina Popović i srednja bloker Ana Gajić prve odbojkaške korake napravile su u Gacku, a kasnije su osvajale titule sa Bimal Jedinstvom iz Brčkog. Ipak, vratile su se u rodno mesto, kako bi taj podvig učinile i sa matičnim timom. Uspele su u toj nameri i priznaju da im ova titula znači mnogo više.

“U Brčkom sam provela tri prelepe godine i sa Bimalom osvajala šampionske titule i trofeje Kupa, ali se ništa ne može meriti sa titulom u matičnom klubu. A posebno mi je drago što smo je osvojile pred domaćom publikom, koja je bila sve vreme naš sedmi igrač. Rekle smo pre meča da ne želimo da nas opet upišu kao vicešampionke. ŽOK Gacko je dugo godina u samom vrhu odbojke i konačno smo uspele smo da se upišemo u istoriju kao prva ekipa koja je skinula Bimal Jedinstvo sa trona”, kaže Popović.

Sa njom je saglasna i srednji bloker ekipe Ana Gajić, koja je šest godina branila boje Jedinstva iz Brčkog.

"Period u Brčkom će mi zauvek ostati u lepom sećanju. Sa ekipom Jedinstva sam osvojila sve što se može osvojiti u domaćem prvenstvu i zahvaljujući takvim klupskim rezultatima došla i do značajnih ličnih priznanja. Ali moram priznati da je titula koju sam osvojila sa ekipom Gacka ona koja mi najviše znači. Ipak je to ekipa u kojoj sam ponikla i napravila svoje prve odbojkaške korake”, kaže Gajićeva.

VREME JE ZA LIGU ŠAMPIONA

Osvajanjem šampionskog naslova ŽOK Gacko će izaći na evrocenu, i to u kvalifikacije za Ligu šampiona.

“Učešće u kvalifikacijama za Ligu šampiona je jako veliki uspeh i nešto veoma značajno kako za naš klub, tako i za promociju našeg grada. Što se tiče ambicija po tom pitanju, ne mogu još uvek ništa detaljno da kažem, jer ne znam u kom sastavu će ekipa nastupiti sledeće sezone”, dodaje Ana Gajić.

Kako god, jasno je u Gacku čuči ozbiljan potencijal za ovaj sport i bila bi velika šteta da se ne eksploatiše u narednom periodu. “Gacko je u Ligi šampiona!”, možda na prvu zvuči kao početak vica. Ali ove devojke nastaviće da sanjaju ovaj san.

 


tagovi

Odbojka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara