Nikola Jakšić (©Starsport)
Nikola Jakšić (©Starsport)

Hroničan problem, strepnja i neizvesnost: Vreme nije saveznik Srbije, jedini vojnik je strpljenje

Vreme čitanja: 3min | sre. 29.11.23. | 17:11

Hoće li kapiten Nikola Jakšić biti deo tima na Evropskom prvenstvu zavisiće od lekarske procene, dogovora sa selektorom, kluba...

Do Evropskog prvenstva u Hrvatskoj, jedne od dve kvalifikacione tačke vaterpolo reprezentacije Srbije za Olimpijske igre u Parizu, preostalo je nešto jače od mesec dana. Selektor Uroš Stevanović neće moći, poput Kutuzova iz Rata i mira, da kaže: “Vreme i strpljenje su moji najbolji vojnici”.

Vreme definitivno nije saveznik Srbije, spala je na jednog vojnika - strpljenje. I dobro će njime morati svi u državnom timu da se naoružaju, jer decembar će biti mesec strepnje i neizvesnosti. Nikola Jakšić je obnovio povredu lakta desne ruke, očekuje ga pauza od najmanje mesec dana. Sat u pesku curi i situacija je takva da će Srbija možda po prvu medalju od Tokija i olimpijsku vizu morati bez kapitena.

Izabrane vesti

Nikola Jakšić će se trkati sa vremenom i ako uhvati voz za Zagreb, biće to u minut do 12. Nastup ponajboljeg srpskog vaterpoliste na Evropskom prvenstvu je pod velikim znakom pitanja. Zbog hronične povrede lakta jedno u Hrvatskoj je već propustio, mogao bi i drugo...

Ponovo će na potezu biti doktori. Leta 2022. je do poslednjeg trenutka čekana odluka lekarskog tima i procena je bila da je bolje da Nikola Jakšić zbog mišića u ruci, a Đorđe Lazić zbog bola u leđima ne putuju na kontinentalnu smotru u Split, sok su Dušan Mandić i Đorđe Vučinić dobili zeleno svetlo. Bez dve važne karike na bekovskoj, odnosno centarskoj poziciji dvostruki uzastopni olimpijski šampion je zauzeo tek deveto mesto na kontinentalnoj smotri, morao da igra kvalifikacije za narednu i pao u drugu diviziju... I sada će mu u Zagrebu biti otežan put do završnice.

Mesecima je Nikola Jakšić radio na saniranju povrede lakta, koju je zadobio na Svetskom prvenstvu u Budimpešti istog leta, propustio je uvodne sedmice prethodne sezone i kada se činilo da su tegobe prošlost - novi peh. Početkom januara ove godine, na turniru Jadranske lige u Šapcu, bek Novog Beograda osetio je bol u duelu sa Partizanom. 

Đorđe Lazić i Nikola Jakšić (©Starsport)Đorđe Lazić i Nikola Jakšić (©Starsport)

Oporavljao se jače od mesec dana, propustio je završni turnir Kupa Srbije - što će i sada biti slučaj - dve utakmice u Ligi šampiona i vratio se za utakmice Jadranske lige u Dubrovniku. Ali, procena ljudi iz kluba je bila da je bolje da preskoči reprezentativno okupljanje i ne bude deo reprezentacije na Svetskom kupu u Podgorici. 

Treći put za godinu i po dana jedan od najboljih centralnih bekova sveta - ako ne i najbolji - biće van bazena duži vremenski period. I biće dobro ukoliko pauza bude samo mesec dana, jer u tom slučaju bi bilo za očekivati da predvodi reprezentaciju u Zagrebu. Mnogo toga zavisiće i od procene lekara, te samog dogovora kapitena i selektora, kao i kluba. Srbiji će u grupnoj fazi protivnici biti Nemačka, Izrael i Malta, taj deo može da pregrmi i bez pomoći beka Novog Beogarda.

Nokaut faza je već druga priča. Srbija je sa Nikolom Jakšićem na maksimumu drugi tim, što se iz priloženog dalo videti i na Svetskom prvenstvu u Fukuoki. Menja sve iz korena u igri olimpijskog šampiona i za učinak na kontinentalnoj smotri u Zagrebu je od krucijalnog značaja hoće li biti deo sastava ili ne. I u kolikoj meri će biti od pomoći. 

Kapitenu, selektoru i ostatku srpskog tima Evropsko prvenstvo počelo je pre vremena. Prva bitka je sa nevidljivim protivnikom - vremenom.



tagovi

Nikola Jakšićvaterpolo reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara