Katarina Krpež Šlezak (©Reuters)
Katarina Krpež Šlezak (©Reuters)

I Hrvatice šokirale svetske šampionke: Za Srbiju biti ili ne biti u utorak

Vreme čitanja: 2min | ned. 06.12.20. | 19:56

Lale na pragu eliminacije. Naše rukometašice igraju presudan meč sa iznenađenjem šampionata za dva dana u Koldingu

Pre početka Evropskog prvenstva u Danskoj, u Grupi C se očekivalo da će svetske šampionke Holanđanke da dominiraju, a ostale tri selekcije da se bore za dva mesta u narednoj rundi šampionata Starog kontinenta. Međutim, pred poslednje kolo u utorak – Lale su pred senzacionalnom eliminacijom. Hrvatska je hit šampionata. Posle pobede nad Mađaricama u petak (24:22) pala je i Holandija u neizvesnoj završnici – 27:25 (13:14).

Kod Hrvatica najbolja je bila Kalaus sa devet pogodaka, dok je Mičijević šest puta zatresla mrežu svetskih šampionki iz Japana prošle godine u Kumamotu. Kod Lala Albing i Dufler su postigle po pet golova.

Izabrane vesti

Hrvatska je na dva poslednja EP bila poslednjeplasirana, a u Dansku je stigla bez nekoliko važnih igračica, ali su napravile podvig u prethodna dva kola i sigurno obezbedile drugu fazu takmičenje i prenela najmanje dva boda.

Što se tiče srpskih rukometašice stvar je jasna. Meč protiv Hrvatica je biti ili ne biti. Ukoliko izabranice selektora Ljubomira Obradovića pobede podmlađenu selekciju Hrvatske, koja je na ovo EP stigla oslabljene neigranjem pet, šest najboljih igračica, Srbija će da se plasira među 12 najboljih timova Evrope, a ono što je bitnije, preneće sigurna dva boda. Ako Holanđanke pobede Mađarice, onda će naša selekcija u narednu rundu da prenese maksimalna četiri boda. U suprotnom, ako Srpkinje izgubi mogu da završe i kao poslednje u grupi i ispadnu već u prvoj fazi EP u Danskoj.

Ako naša reprezentacije bude poražena od Hrvatica, a Holandija pobedi Mađarsku, obrazovaće se trougao sa tri selekcije sa po dva boda, a u toj situaciji, Srbija je na najgora zbog debakla u nedelju od Mađarica (26:38). Trenutna gol-razlika naše selekcije je -8. Postoji i mogućnost da Srbija, Hrvatska i Mađarska imaju po četiri boda, a onda će sve tri reprezentacije u narednu rundu da prenesu po dva boda.

Sa bodom protiv Hrvatica Srpkinje su sigurno u drugoj fazi, a od ishoda meča Holandija – Mađarska zaviće da li prenosimo jedan ili tri boda. U narednoj rundi sigurno će igrati Norveška, prvi favorit za zlato na EP, a za dva mesta se bore Nemačka, Rumunija i Poljska.

U slučaju istog broja bodova u grupi, odlučuje prvo međusobni susret.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE (DANSKA)

Nedelja

GRUPA A (HERNING)

Slovenija - Francuska 17:27 (6:12)

Crna Gora - Danska 19:28 (11:13)

GRUPA C (KOLDING)

Srbija - Mađarska 26:38 (11:20)

Hrvatska - Holandija 27:25 (13:14)



tagovi

EP za rukometašice 2020EP za rukometašiceženska rukometna reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara