Sander Sagosen (©Reuters)
Sander Sagosen (©Reuters)

Island je najveći tragičar Eura! Bomba Rajnkinda u poslednjoj sekundi produžetka odvela Norvežane na SP

Vreme čitanja: 4min | pet. 28.01.22. | 17:31

Desni bek raspršio snove Ribara i poslao ih u baraž

Islanđani su na Evropskom prvenstvu od apsolutnog hita stekli status najvećih tragičara. Izmaklo je polufinale Islanđanima, bacila ih je Danska u borbu za peto mesto, a tamo im je Norveška zatvorila vrata Svetskog prvenstva. I to u produžetku golom Haralda Rajkinda u poslednjoj sekundi! Moraće Islanđani da prođu baraž kako bi se našli na najvećoj smotri – 34:33 (27:27, 12:16).

Utakmica svih utakmica na šampionatu Starog kontinenta i fenomenalna uvertira za polufinalne okršaje. Nadmašili su Norvežani i Islanđani čak i dramu koju su režirali Danci i Francuzi. Postao je Island najveći gubitnik, mogao je u borbu za medalje i da ima osiguran plasman na Svetsko prvenstvo, a nema ništa. Idu Islanđani u baraž zajedno sa Srbijom, a Elvara Jonsona proganjaće promašaj sa celog terena za pobedu.

Izabrane vesti

Ponovo je Norveška od gotovog napravila veresiju, baš kao što je to učinila protiv Šveđana i poslednjem kolu. Ni četiri gola viška nije Sanderu Sagosenu i kompaniji bilo dovoljno da mirno privedu utakmicu kraju. Sve su prosuli i sreća ih pogledala. Nisu kažnjeni. U poslednjem minutu drugog poluvremene Island se odbranio. Norveška je igrala sa sedmoricom u polju, svesno je rizikovala i nije joj se to ispaltilo. Gol nije postigla, lopta je došla u ruke Elvara Jonsona, a levi bek je sa celog terena pucao pored stative i utakmica za peto mesto otišla je u produžetak.

U završnici Islanđani nisu imali pomoć najboljeg strelca Omara Ingija Magnusona, kome je lekarska ekipa ukazala pomoć, a to je povuklo „suspenziju“ od tri napada. Izgubljen je bio Magnuson za završnicu drugog poluvremena. I bez njega je Island uspeo da nadoknadi minus, dođe i do šuta za pobedu... I u produžetku sve vreme diše za vratom Norveškoj. Povukli su u produžetku tragičar Elvar Jonson i Janus Smarason, „dozvolili“ su samo Gislasonu da se upiše na semaforu u dodatnih 10 minuta. Sve je išlo ka produžetku utakmice, a onda je na scenu stupio Harald Rajnkind.

Sebastijan Bartold (©Reuters)Sebastijan Bartold (©Reuters)

Ušli su Island i Norveška poravnati u poslednji minut produžetka. Sander Sagosen realizovao je sedmerac, a Janus Smarason je uzvratio vatrom na drugoj strani. Stalo je sve u poslednji napad Norveške i šut iz očaja Haralda Rajnkinda. Odapeo je i – pogodio. Proveravale su sudije da li je lopta prešla gol-liniju, nije bilo ničega spornog i veliko slavlje Norvežana moglo je da počne. Spektakl za pamćenje i bez ikakve dileme najbolju utakmicu šampionata rešio je čovek iz senke.

Rajnkind je zbog Sandera Sagosena i Sebastijana Bartolda večito u drugom planu. Dočekao je svojih pet minuta. Zablistao je i odveo Norvešku na Svetsko prvenstvo u Švedskoj i Poljskoj. Šestim golom na meču, drugim u produžetku, rešio je triler.

Omar Ingi Magnuson sa jedne, a Sander Sagosen sa druge strane, dva vrhunska šutera, nadmetali su se do produžetka. Podijum je bio njihov. Parali su mreže, a bitku je dobio najbolji strelac Evropskog prvenstva – islandski desni bek. Završio je šampionat Starog kontinenta sa 59 postignutih golova. Da je bio dostupan selektoru u završnici, možda bi i meč dobio drugačiji tok. Ali, i Norveška je u finišu susreta bila bez velikog aduta. Dobio je Sebastijan Bartold – uz Sandera Sagosena najbolji igrač – crveni karton u 43. minutu i ostatak drame posmatrao je iz prvog reda.

Janus Smarason (©Reuters)Janus Smarason (©Reuters)

Nije ovo bilo veče Sebastijana Bartolda, ali je na kraju, ipak, mogao da odahne. Jedan od najboljih igrača skandinavske ekipe postigao je samo dva gola, a najefikasniji je bio Sagosen sa osam iz 11 pokušaja. Donekle su uspeli Norvežani da se izvade za poraz od Švedske, ali će za polufinalom žaliti do idućeg velikog takmičenja. To direktan plasman na Svetsko prvenstvo i peta pozicija ne mogu da nadoknade...

Vratio se Aron Palmarson za meč poslednjeg kola TOP 12 faze, ali ga danas u sastavu nije bilo. I dobar deo islandskih navijača pitaće se šta bi bilo da je najbolji igrač bio na raspolaganju selektoru Gunaroru Magnusonu. U Palmarsonovom odsustvu briljirao je Smarason, koji je postigao osam golova, a ponovo je prva strela tima bio Omar Ingi Magnuson sa 10 golova iz 13 pokušaja. Elvar Jonson postigao je šest golova i imao jedan promašaj iz igre. Ali, taj jedan skupo je koštao Island.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE – BUDIMPEŠTA

Petak

POLUFINALE

18.00: (5,60) Španija (11,0) Danska (1,20)

20.30: (1,60) Francuska (8,00) Švedska (2,85)

ZA 5. MESTO

Island - Norveška 33:34 (27:27, 12:16)


tagovi

Evropsko prvenstvo u rukometuep u rukometuRukometna reprezentacija IslandaRukometna reprezentacija Norveške

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara