Reuters
Reuters

Istorijski dan za atletiku: Tigist Asefa nova svetska rekorderka u maratonu

Vreme čitanja: 1min | ned. 24.09.23. | 13:29

Etiopska takmičarka istrčala za dva sata, 11 minuta i 53 sekunde

Berlinski maraton 2023. godine ostaće upisan zlatnim slovima u istoriji svetske atletike. Dugoprugašica iz Afrike Tigst Asefa (27) oborila je svetski rekord u ženskom maratonu, koji je prethodno držala Kenijka Brigit Kosgei. Ona je na čikaškom maratonu 2019. završila deonicu za dva sata, četrnaest minuta i četiri sekunde, što znači da je novi rekord poboljšan za dva minuta i 11 sekundi.

Nije etiopska atletičarka u mlađim danima nagoveštavala da je potencijal za najveća dela, uzimajući u obzir da je primera radi na Olimijskim igrama u Rio De Žaneiru 2016. elimisana već u kvalifikacijama trke na 800 metara. Ipak, od kada se fokusirala na maraton krenuo je veliki uspon devojke iz Adis Abebe.

Izabrane vesti

"To što sam oborila rekord sa takvim rezultatom nije bilo očekivano za mene. Znala sam da želim da ga oborim, ali nisam mislila da ću to uradim sada", izjavila je 27- godišnjakinja u prvom obraćanju medijima po završetku trke.

Njena najveća želja za budućnost je da za početak bar bude deo Olimpijskih igara u Parizu narednog leta, što joj je sada zacementirano, ali pre nije bilo tako sigurno.

"Ovim sam stavila pečat na sav moj dosadašnji trud. Nadam se da ću učestovovati na Olimpijskim igrama, ali ta odluka nije na meni. Na nacionalnom komitetu je da me odabere za tim", skromna je Asefa.


tagovi

atletikamaratonSvetski rekord

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara