Đakomo Kanela (©Reuters)
Đakomo Kanela (©Reuters)

Istorijsko zlato za Italijane u Svetskoj ligi, MVP Lige šampiona izbušio Amerikance

Vreme čitanja: 2min | sre. 27.07.22. | 21:25

Španci bronzani u Strazburu

Zbog zgusnutog kalendara i toga što se planetarno i kontinentalno prvenstvo održavaju u razmaku od dva meseca, najveće svetske vaterpolo sile odlučile su da žrtvuju Svetsku ligu. Sve osim jedne – Italije. Poveo je Alesandro Kampanja skoro najjači tim u Strazbur i Italijanima je pošlo za rukom ono što nije u prethodna tri finala – okitili su se zlatom.

U ramaku od mesec dana pokazali su Italijani da je moguće igrati dva finala posle iscrpljujuće sezone, da na njih blaža promena tima posle Olimpijskih igara u Tokiju ne utiče i da su sposobni da od turnira do turnira osvajaju medalje. U Strazbur su stigli bez Frančeska di Fulvija i Gonzala Ečenikea, iskusnog dvojca Pro Reka i dugugodišnjih udarnih igala nacionalnog tima, ali sa najviše standarnih reprezentativaca i ugrabili su najsjajnije odličje. Ubedljivo su savladali Srbiju, revanširali se Špancima za Budimpeštu i za kraj srušili Ameriku - 13:9 (1:2, 3:2, 6:1, 3:4)

Izabrane vesti

Gubili su Italijani dva puta tesno u finalima od Srbije, jednm bili potučeni od Mađara dok je Svetska liga bila mlada. Četvrti put u borbi za zlato nisu zakazali, bili su siloviti. Uraganskom trećom četvrtinom osigurali su mirnu završnicu, tim Dejana Udovičića nije imao snage i kvaliteta da se digne iz pepela i učini meč uzbudljivim, a kamoli napravi veliki preokret. Sa kiselim osmehom popeli su se Amerikanci na pobedničko postolje, četvrti put sledovalo im je srebro, a na najnižem stepeniku našli su se svetski prvaci Španci, koji su nadigrali domaćina Francusku – 11:8 (3:3, 2:1, 4:2, 2:2).

Nisu uspeli Amerikanci da odigraju utakmicu na nivou one u grupnoj fazi Svetske lige kojom su sebi obezbedili lakši put do medalje, a Italijane poslali na „krvnike“ Srbiju i Španiju. Na visini zadatka bili su Aleks Bouven, najbolji strelac Svetskog prvenstva, i za Dejana Udovičića najbolji centar sveta – Ben Halok. Bivši igrač Partizana postigao je tri gola, koliko je isporučio i italijanski tercet Đakomo Kanela – Edoardo di Soma – Luka Damonte, dok je sidraš Pro Reka dodao jedan manje.

SVETSKA LIGA - FINALE

SAD - Italija 9:13 (2:1, 2:3, 6:1, 4:3)

SVETSKA LIGA - TREĆE MESTO

Francuska - Španija 8:11 (3:3, 1:2, 2:4, 2:2)

SVETSKA LIGA - PETO MESTO

Crna Gora - Srbija 6:8 (0:2, 2:1, 1:2, 3:3)

SVETSKA LIGA - SEDMO MESTO

Australija - Kanada 13:9 (3:1, 1:2, 6:3, 3:3)


tagovi

Vaterpolo reprezentacija ItalijeVaterpolo reprezentacija Sjedinjenih Američkih DržavaVaterpolo reprezentacija ŠpanijeVaterpolo reprezentacija FrancuskeSvetska liga vaterpoloĐakomo KanelaEdoardo di SomaLuka DamonteAleks BouvenBen HalokDejan Udovičić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara