Tijana Bošković i Jovana Stevanović (©MN Press)
Tijana Bošković i Jovana Stevanović (©MN Press)

Italija, Turska ili prvenstvo Srbije - svejedno je: Naše odbojkašice najjače sijaju u reprezentaciji

Vreme čitanja: 6min | uto. 18.10.22. | 14:38

Sjajno sklopljen tim je ono što čini Srbiju već godinama moćnom

Kada odbojkašice Srbije obuku dres sa nacionalnim grbom, dobijaju krila i lete u nepoznate visine. Sve ono što nauče u klubovima tokom sezone, kad krene leto dodatno unaprede i pokažu često i više od realnih mogućnosti. U opremi Srbije se osećaju moćnije, pravi su tim, izvlače najbolje jedna od druge, pa zbog svega toga dolaze vrhunski rezultati... Kada se pogledaju klubovi u kojima igraju članovi nekih drugih reprezentacija, sve to deluje na papiru mnogo opasnije i kvalitetnije. Ali, ispada da ne igra ključnu ulogu.

Srbija ima osam medalja u nizu od 2015. godine, a nije nikad imala sastav u kome su sve igračice iz top evropskih klubova. Daleko od toga... Bilo je prethodnih godina i odbojkašica koje osvajaju Ligu šampiona, ali i onih koje igraju u nekim slabijim evropskim ligama ili Aziji, ili dolaze iz domaćeg prvenstva.

Izabrane vesti

Tako je bilo i uoči ovog poslednjeg Svetskog prvenstva. U sezoni pred u klubovima koji igraju Ligu šampiona bile su Teodora Pušić, Bianka Buša (dok ruske ekipe nisu izbačene), Mina Popović, Katarina Lazović, Bojana Milenković i Brankica Mihajlović, ali su neke od njih imale vrlo skromnu minutažu (ili nikakvu) što zbog konkurencije što zbog povreda. Sve su napustile klubove sa kojima su učestvovale u elitnom takmičenju.

Naravno, nije baš sve ni do Lige šampiona. Kod Italijanki dvocifren broj igračica je u elitnom društvu, pa im to nije pomoglo da osvoje više od bronze.

Ako krenemo od naše glavne karike i MVP poslednja dva Svetska prventsva Tijane Bošković, poznato je da tokom cele inostrane karijere igra za turski Ezačibaši. To je klub koji je 28 puta bio šampion Turske, jednom prvak Evrope, dva puta svetski klupski prvak... Sve te titule govore dovoljno o kakvom se kolektivu radi. Naša odbojkašica je od 2015. godine u timu, kapiten je ekipe i predstavlja najveću snagu. Poslednjih godina Ezačibaši u paklenoj konkurenciji ne uspeva da se domogne titule u Turskoj, niti u Ligi šampiona, ali se nada da će uskoro uspeti da prekine post. Tijana vrhunske partije pruža u klubu, bez dileme, ali i dalje u biografiji ima mnogo više ispisanog u reprezentativnoj koloni. Prošle sezone su osvojili CEV kup i bili treći u Turskoj, a u predstojećoj takmičarskoj godini ponovo će zaigrati u Ligi šampiona.

Sam evropski krem i na klupskom planu predstavlja Jovana Stevanović. Sjajna igračica je prošle sezone igrala za Busto Arsizio, koji je bio peti u Seriji A, a učestvovao je i u CEV kupu. Ovog leta je srpska igračica pojačala Moncu, prošlosezonskog finalistu prvenstva Italije. To je klub koji želi da napadne domaću titulu i ode što dalje u LŠ, pa je između ostalog odlučio da dovede našeg srednjeg blokera. Pored reprezentativnih uspeha, Jovana sa bivšim klubom Kazalmađoreom ima i Ligu šampiona (2016), kao i skudeto (2015). Iz Crvene zvezde je 2013. krenula put Italije i od tada je promenila četiri tima.

U reprezentaciji je ove godine bila odbojkašica koja je prethodnu godinu igrala u Srbiji. Naravno, razlog je bio povratak posle porođaja, ali svejedno... Bojana Drča je sa Zvezdom uzela duplu krunu, a onda sa reprezentacijom postala ponovo svetski prvak i to posle kakvih partija. Zaslužila je na kraju i nagradu za najboljeg dizača planete i tako zaokružila neverovatnu godinu. Sve što je uradila u prethodnih 12 meseci za svaku je pohvalu, a sada kreće novu misiju u dresu ruske Lenjingradke (7. u ruskoj Superligi).

Zajedno sa njom igraće i Brankica Mihajlović. Iza nje je takođe neobična priča. Dugo se mučila sa povredom, čak je u januaru razmišljala da završi karijeru, a sada je ponovo svetska šampionka. Iz turskog Fenerbahčea je prošlog leta prešla u Moncu, ali nije ostavila nikakav trag zbog velikih problema sa povredom. Sporazumo je raskinut ugovor oko nove godine, pa je u drugom delu sezone bila bez kluba. Radila je na oporavku i uspela je teškom mukom da se vrati, a onda da na SP pokaže da ima još mnogo toga da ponudi. Uskoro će je navijači gledati u Rusiji.

Bianka Buša je takođe veći deo prošle takmičarske godine bila bez kluba. Ona je na SP odigrala bez sumnje najbolje takmičenje otkad nosi dres Srbije (2015. godine). Prošlog leta je iz Fenerbahčea otišla u Lokomotivu (Kalinjingrad), ali nije bila na terenu koliko se očekivalo, jer je imala zdrastvenih problema. U februaru je zvanično raskinuta saradnja, posle čega je Buša otputovala za Istanbul gde je operisala prst na ruci. Radila je na oporavku, postepeno se vraćala i zasijala na Svetskom prvenstvu. Sada je čeka nova misija u Turskoj, gde će igrati za PTT Spor (završio 6. u ligi).

Mina Popović će takođe biti u tom prvenstvu, ovog puta u dresu Galatasaraja. Prošle sezone je sa Fenerom bila druga u Turskoj, stigla je do završnice Lige šampiona i Svetskog klupskog prvenstva, ali nije osvojila nijedan trofej. I Mina je imala problema sa povredom, morala je i na pauzu, a bilo je potrebno vreme i da se priključi reprezentaciji.

Maja Aleksić će dobiti sjajnu priliku da se pokaže u moćnom italijanskom šampionatu. Iza nje je odlična sezona u Francuskoj, gde je sa Volero Le Kaneom osvojila duplu krunu i igrala CEV kup. Sada je čeka igranje u najjačoj ligi u Evropi i to u dresu Megaboks Valefolja.

Upravo u tom italijanskom klubu prošle takmičarske godine igrala je Ana Bjelica. Završili su deveti u Seriji A. Tokom leta je prešla u Targovište, ekipu koja je bila druga u prvenstvu Rumunije. Igraće i u Ligi šampiona.

U Rumuniji su još dve naše igračice. Slađana Mirković od prošlog leta igra za Albu Blaž, a sada joj se pridružila i Bojana Milenković, koja je stigla iz poljskog Hemika. Osvojila je tamo titulu, ali nije se ostala. Alba je prošle sezone uzela titulu, kup i Superkup. Igrala je u CEV kupu, a sada je čeka učešće u Ligi šampiona.

Teodora Pušić je dugo bila u Nemačkoj, nosila je dres Drezdena, a u predstojećoj sezoni braniće boje Rapida iz Bukurešta. Nemački klub je bio treći u ligi, osvojio je Superkup, bio finalista Kupa i igrao u Ligi šampiona. Njen naredni tim je bio sedmi u Rumuniji, a sada će pokušati da napravi bolji rezultat pojačan liberom, koji je zauzeo mesto u idealnoj postavi Svetskog prvenstva.

U Nemačkoj misiju nastavlja Aleksandra Jegdić, koja je već dugo član Potsdama - od odlaska iz subotičkog Spartaka 2018. godine. Njen klub je finalista iz prethodne sezone, pa će imati priliku da zaigra i u Ligi šampiona.

Dve reprezentativke kreću put Azije, u pitanju su Sara Lozo i Katarina Lazović. Sara iza sebe ima kvalitetnu sezonu u ruskom Proton Saratovu, u kom je mnogo napredovala, što se videlo tokom Lige nacija i Svetskog prvenstva. Uskoro je čeka odlazak u Japan gde će pojačati ekipu Saitame.

U Kinu odlazi Katarina Lazović, posle jedne sezone u italijanskoj Monci. Tokom završnih meseci nije dobijala veću minutažu, pa je odlučila da prekine ugovor posle jedne godine (potpisan dvogodišnji) i preseli se u kineski Peking. Imala je priliku da zaigra i u borbi za Skudeto, kao i u Ligi šampiona, ali to nije bilo dovoljno da se odluči da ostane. Bitno joj je da skupi što više iskustva, pa je sada spremna za misiju u Aziji.

Kada se pogleda kompletan spisak i svi ovi podaci, uspeh iz Apeldorna se čini još većim. Naravno, treba napomenuti da ih je vodio trener koji je osvajao u prošlosti Ligu šampiona sa moćnim Koneljanom. Danijele Santareli je prošle sezone poražen u finalu elitnog takmičenja, ali je osvojio sve trofeje u Italiji (Kup, Superkup, prvenstvo).

ODBOJKAŠICE SRBIJE

Bojana Drča - Crvena zvezda - Lenjingradka (Rusija)

Slađana Mirković - Alba Blaž (Rumunija)

Tijana Bošković - Ezačibaši (Turska)

Ana Bjelica - Megaboks Valefolja - Targovište (Rumunija)

Teodora Pušić - Drezden - Rapid Bukurešt (Rumunija)

Aleksandra Jegdić - Potsdam (Nemačka)

Brankica Mihajlović - Monca (do januara, pa bez kluba) - Lenjingradka (Rusija)

Bianka Buša - Lokomotiva Kalinjingrad (do sredine februara, pa bez kluba) - PTT Spor

Bojana Milenković - Hemik Police - Alba Blaž (Rumunija)

Sara Lozo - Proton Saratov - Saitama (Japan)

Katarina Lazović - Monca - Peking (Kina)

Maja Aleksić - Volero Le Kane - Megaboks Valefolja (Italija)

Jovana Stevanović - Busto Arsizio - Monca (Italija)

Mina Popović - Fenerbahče - Galatasaraj (Turska)

***ime i prezime igračice, klub iz prošle sezone, klub u narednoj sezoni ako je menjala


tagovi

Jovana StevanovićTijana Boškovićženska odbojkaška reprezentacija SrbijeSvetsko prvenstvo za odbojkašice 2022Svetsko prvenstvo u odbojci

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara