Odbojkašice Italije (©CEV)
Odbojkašice Italije (©CEV)

Italijanke na startu dale tračak nade Ruskinjama, pa ih počistile sa terena

Vreme čitanja: 3min | sre. 01.09.21. | 18:20

Paola Egonu i drugarice prošle u polufinale Evropskog prvenstva, gde će se sastati sa Holandijom

Treći polufinalista Evropskog prvenstva za odbojkašice je selekcija Italije. Posle Holandije i Turske, svoj deo posla odradile su i Italijanke. Dale su u prvom delu prvog seta nadu Ruskinjama da mogu da učine ovaj meč neizvesnim, a onda su ih počistile sa terena – 3:0 (25:20, 25:8, 25:15). U borbi za finale sastaće se sa Holanđankama u petak. Drugi par će činiti Turska i pobednik susreta Srbija – Francuska, koji se igra večeras od 20 časova u „Štark areni“. 

Nije mogla da se primeti ni najmanja doza straha kod mladih odbojkašica Rusije na staru duela sa velikim favoritom. Šta više, Ruskinje su vodile glavnu reč na terenu u prvom delu prvog seta. Uz glasnu podršku male grupe njihovih navijača sa tribina izgradile su prednost – 11:8. Arina Fedorovceva je ponovo pokazivala zašto je smatraju vunderkindom. U njenim potezima teško je moglo da se prepozna da joj je tek 17 godina. Dale su joj Italijanke priliku da se razigra, a onda kada su videle da sa Zbornajom nema šale, ubacile su u veću brzinu. Napala je Pjetrini, pa Sila, usledila je greška Rusija i na semaforu je stajalo vođstvo Italije – 17:14. U završnici su Ruskinje najviše uspele da priđu na dva poena i to je bilo sve. Egonu je prošla kad je najviše trebalo, Kirikela je upisala važne poene i prvi set je pripao svetskim vicešampionkama (25:20).

Izabrane vesti

U drugom setu na terenu je bila drugačija slika. Italijanke apsolutno dominantne, a Ruskinje u potpuno podređenom položaju. Nije bilo borbe, ni neizvesnosti, sve je bilo u znaku devojaka u teget dresovima. Od rezultata 3:3 napravljena je ogromna serija na servis dizača Alesije Oro, pa je za čas posla Italija vodila 16:3. Ne samo da je dobro izvodila početne udarce, nego je sjajno razigrala sve igračice. Nije u centru pažnje bila samo Egonu, nego su podjednako uspešne bile Kirikela, Danezi, Pjetrini... Ni talentovana Fedorovceva ništa u ovom setu nije mogla protiv raspoloženog protivnika. Izabranice selektora Macantija dobile su ovaj set veoma ubedljivo – 25:8.

Nisu više Italijanke imale u planu da se zaustave, već su želele što pre da završe obračun. U trećem setu su napale servisom i odmah na startu povele 4:0. Ruskinje su na trenutke davale znake života, a preko puta mreže su imale protivnika kome je sve polazilo za rukom. Egonu je poboljšavala svoju statistiku, Sila je napadala sve jače, nizale su poene Kirikela, Pjetrini.... Lako su dobile i ovaj set i sačuvale snagu za polufinale, koje je na programu u petak.

Najefikasnija u pobedničkom sastavu bila je Paola Egonu sa 15 poena, pratila je Elena Pjetrini sa 13, po deset su dodale Sila i Kirikela. Na drugoj strani najviše poena je skupila Fedorovceva – sedam, ali od toga čak šest u prvom setu. To bi bilo to od mlade selekcije Rusije, koja će sigurno još veću ulogu imati na narednom prvenstvu, kada tinejdžerke budu stasale u još bolje igračice. Italija nastavlja svoj put ka željenom finalu...


tagovi

Paola EgonuEvropsko prvenstvo za odbojkašice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara