Formula 1 (©AFP)
Formula 1 (©AFP)

Između dve trke Formule 1: Ima li ko da ugrozi Red Bul? Buđenje Alonsa, Hamiltonove zamerke...

Vreme čitanja: 6min | ned. 26.03.23. | 07:53

Utisci nakon prve dve trke sezone

Vikend je pauze u najbržem cirkusu na svetu. Čekajući 2. april i trku u Australiji, ljubitelji Formule 1 još sumiraju utiske iz Saudijske Arabije.

Pa, da vidimo o čemu se prethodnih dana pričalo u moto-svetu...

Izabrane vesti

DA LI NAM SLEDI BORBA TIMSKIH KOLEGA U RED BULU?

Nakon što je Maks Verstapen došao do pobede na prvoj trci sezone, u Džedi je to ponovio njegov timski kolega Serhio Peres kada je odličnom vožnjom došao do svoje pete pobede u karijeri. Iako je šef tima Kristijan Horner izjavio da mu je ovo bila najbolje vožena trka do sada, mnogi fanovi Formule 1 se ne bi složili s tim zbog sjajne prve pobede u Sakiru 2020. godine.

Nada da će se timske kolege iz Red Bula do kraja sezone boriti za titulu šampiona sveta proizilazi iz činjenice da fanovi žele da vide uzbudljivo trkanje i više kandidata za pobedu, jer je dominacija Verstapena u Bahreinu bila itekako zabrinjavajuća.

Sedmostruki šampion Luis Hamilton je nakon trke o bolidu Red Bula rekao: ‘’Nikada nisam video ovoliko brz automobil. Mislim da kada smo mi bili brzi (Mercedes), nismo bili toliko brzi. Mislim da je ovo najbrži auto koji sam ikada video, naročito u poređenju sa ostalima". Međutim, ostatak karavana se nada da će uspeti da sustigne i suprotstavi se ekipi Red Bula.

ASTON MARTIN POSLE SJAJNOG BAHREINA ODUŠEVIO I U DŽEDI

Dvostruki svetski šampion Fernando Alonso je u Džedi imao najbolji početak sezone još od 2012. godine, a trka u Saudijskoj Arabiji je za tim Aston Martina potvrda da rezultat u Bahreinu i na predsezonskom testiranju nije bio slučajan, već da se u fabrici u Silverstonu tokom pauze između sezona ozbiljno radilo. Osim sjajnih rezultata tokom trke, svoju brzinu i spremnost da se bore sa trenutnim šampionima pokazali su i u treninzima i kvalifikacijama. Sama činjenica da je Fernando Alonso, zajedno sa dvojicem iz Red Bula, na kraju svih treninga od početka sezone bio na nekom od prva tri mesta pokazuje potencijal britanskog tima, a kao što svi u Aston Martinu pričaju - ovaj bolid je samo osnova i tokom sezone će ga dodatno unapređivati.

(© Reuters)(© Reuters)

SAINS: FERARI VIŠE NIJE ČAK NI DRUGI

To koliko je Aston Martin napredovao u smanjenju potrošnje guma, umnogome utiče na ekipu Ferarija. Tempo za jedan brzi krug očigledno postoji, ali se Ferari mučio na poslednjem izlasku sa tvrdim gumama.

''Pomalo sam iznenađen, jer sam nakon petka mislio da imamo šansu da budemo drugi u Džedi, ali mislim da poslednji izlazak na tvrdim gumama dokazuje da imamo još da radimo, da imamo slabu tačku u trci i da treba da sačekamo da stignu unapređenja kako bismo poboljšali tu slabost", rekao je Karlos Sains.

U rukama njegovog timskog kolege Šarla Leklera, Ferari možda može da bude drugi, ali usled kvara u prvoj i kazne u drugoj trci momak iz Monte Karla nije uspeo da iskoristi svoj potencijal koji je pokazao u kvalifikacijama.

Treba pomenuti i da je Ferari barem u nečemu najbolji, a to je brzina tokom stajanja u pitu na promeni pneumatika, mada je to slaba uteha za najuspešniji tim u konkurenciji konstruktora u istoriji Formule 1.

RASEL OPET BOLJI OD HAMILTONA?

Džordž Rasel je u svojoj prvoj sezoni sa timom Mercedesa u šampionatu vozača završio ispred svog daleko iskusnijeg i uspešnijeg timskog kolege Luisa Hamiltona, a već sada postoje naznake da bismo mogli da imamo reprizu prethodne godine. Iako je na trci u Bahreinu završio dva mesta iza Hamiltona, u Saudijskoj Arabiji je kako u kvalifikacijama, tako i u trci Rasel izgledao mnogo bolje od starijeg kolege. Rasel misli da je rad na Mercedesovom W14 bolidu krenuo u pravom smeru i da će njihove performanse samo napredovati. Sa druge strane, Hamilton smatra da bi se mnogo bolje osećao ukoliko bi tim podesio bolid tako da ima više prijanjanja na zadnjem kraju i da bi time bio dosta sigurniji u napadu na drugog vozača. Međutim, kako dodaje, na autu postoji problem koji nije vezan za sam dizajn, ali ga čini nesigurnim i ističe da je to nešto što se nije javljalo u prošlosti.

Da li sedmostruki svetski šampion neotkrivanjem šta tačno predstavlja problem zapravo svom timu šalje poruku da moraju da naprave velike promene, ako žele da vide rezultate?

LOŠE ODLUKE FIA

Međunarodna automobilska federacija je tokom proteklih sezona postala poznata po svojim lošim odlukama i kontroverznim situacijama i greškama. Odluka da se Alonso kazni tek nakon trke, bez ikakvog prethodnog upozorenja, bila je samo još jedna greška u nizu. Posle sada već kultne trke u Abu Dabiju 2021. godine kada su pustili samo vozače koji su se nalazili između vodećih Hamiltona i Verstapena da uđu u krug sa njima, zatim drame na kišnoj trci u Japanu kada je na stazu izlazio bager, na trci u Saudijskoj Arabiji je FIA ponovo pokazala svoju neozbiljnost.

"Postoji nešto veoma pogrešno u sistemu, ali tako je kako je". rekao je Alonso nakon što je svoj pehar morao da, ispostavilo se kasnije, ''pozajmi'' Džordžu Raselu.

Aston Martin je nakon trke uložio žalbu protiv ove kazne koja im je kasnije i odobrena, te je Špancu vraćen pehar za treće mesto. FIA je održala sastanak nedelju dana uoči naredne trke u Australiji zbog pravila koje očigledno nije dovoljno jasno napisano, a zbog kog je Alonso na kratko ispaštao. On sam je priznao da je loše pozicioniran bolid na startu trke bila njegova greška, ali da misli da problem sa vidljivošću dolazi od samog dizajna novih bolida.

"Možda je do bolida ili oreola. Šta god, smeta nam u pozicioniranju bolida".

Podsećamo da je samo dve nedelje ranije na prethodnoj trci, vozač Alpine Esteban Okon takođe kažnjen zbog slične greške kao Alonso, a aktuelni šampion Maks Verstapen se saosećao sa kažnjenim vozačima.

"Vidljivost je veoma loša u bolidu, to je najverovatnije glavni razlog zbog kog nekada ne postaviš bolid precizno", izjavio je Maks.

MEKLAREN PONOVO RAZOČARAO

Trkom u Džedi Meklaren je ponovio svoj najlošiji početak sezone još od 2017. godine kada su u timu bili Fernando Alonso i Štofel Vandorn. Ekipa Meklarena je ponovo imala razočaravajuć nastup jer nakon što u Bahreinu nisu osvojili niti jedan poen, to im se desilo i u Saudijskoj Arabiji. Štaviše, opet su bili na dnu konačnog poretka.

Iako je Oskar Pjastri startovao sa visokog osmog mesta, već kroz prvih par krivina nije imao sreće jer je u kontaktu sa Pjerom Gaslijem izgubio graničnu ploču sa prednjeg krila zbog kojeg je bio primoran da u ranoj fazi trke ode u boks na zamenu krila, a ujedno i guma na kojima je ostao sve do kraja. Lando je naišao na delove Pjastrijevog bolida i oštetio svoj, pa je i on išao u boks u sledećem krugu.

"Mi smo trkači, mi ne odustajemo. Mi samo prelazimo na sledeću trku", izjavio je posle trke šef tima Andrea Stela, u nadi da će se Meklaren ponovo boriti za podijume, pa i za pobede.

Meklaren je izmene u okviru tima nakon trke u Saudijskoj Arabiji napravio u vidu smenjivanja izvršnog tehničkog direktora Džejmsa Kija, a umesto jedne osobe zadužene za tu poziciju biće zadužen ''Formula 1 izvršni tehnički tim'', koji će se sastojati od tri različite divizije.

Još je rano govoriti o tome, ali kako stvari stoje za ekipu Meklarena sezona će biti teža nego prethodnih godina. Pitanje koje zanima navijače Meklarena je da li će ova sezona biti ta koja će prekinuti niz od četiri uzastopne godine kada je barem jedan njihov vozač stajao na podijumu.

***

Naredni trkački vikend vozi se u Australiji, a počinje prvim treningom u petak 31. marta u 03:30 po našem vremenu. Trka je na programu u nedelju u 07.00.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Auto motoFormula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara