(©VK Novi Beograd)
(©VK Novi Beograd)

Jedna dubrovačka bajka ispisana je u Beogradu, ne i druga: Barseloneta pronašla protivotrov za Jug

Vreme čitanja: 3min | sre. 31.05.23. | 16:34

Felipe Perone na nivou grupne faze, probio je “kotu 40” u Ligi šampiona. Unaj Bijel odveo Špance u četvrtfinale

S punim pravom su u Barseloneti bili zabrinuti kada se minulog leta prvi panski tobdžija Alvaro Granados otisnuo u Srbiju i napustio domovinu. Morao je Elvis Fatović da napravi preraspodelu uloga, poverio je ključeve veteranu Felipeu Peroneu, a on mu je uzvratio najboljom sezonom u karijeri. Prodisao je španski prvak i napravio korak napred u odnosu na prethodnu sezonu. Ne ide u razigravanje, već u - polufinale!

Jedna dubrovačka bajka ispisana je u Beogradu, ne i druga. Barseloneta je pronašla protivotrov za hrvatskog velikana, slomila ga u uzbudljivoj četvrtfinalnoj utakmici i postala prvi finalista. A, pored Felipea Peronea, prvog strelca tima i Lige šampiona, blistao je Unaj Bijel Lara - 11:9.

Izabrane vesti

Bez kapitena nikada nije lako, a kada je još najbolji igrač - onda je to vraški težak posao. Ostao je Jug kratak za lidera i sjajnog strelca Lorena Fatovića, zbog povrede šake, kao ni bek Filip Kržić nije se našao u postavi za četvrtfinalni duel, ali je Jug još jedanput demonstrirao da i kada igra sa mladim momcima može sa svima da se pobije. 

Momci iz najbolje škole vaterpola u Hrvatskoj su Vjekoslavu Kobešćaku opet dokazali da nisu nepouzdani u kriznim momentima, da dolazi njihovo vreme i da imaju šta da ponude. Hrvoje Zvono je razigravao zajedno sa kapitenom Marom Jokovićem, najiskusnijim u dubrovačkom sastavu, Toni Mozara i Marko Žuvela - mada, jedan od najtalentovanijih igrača današnjice imao je izuzetno loše procente šuta - određeno vreme su održavali neizvesnom. 

Barseloneta nije uspela da uspostavi dominaciju u bazenu, što jeste u grupnoj fazi. Španci su bili izuzetno nervozni, omogućili su hrvatskom viceprvaku da veći deo meča bude zaveslaj iza i da vrši pritisak. Koliko je osećala četa Elvisa Fatovića najbolje govori da je u prvoj deonici promašili dva peterca. Mark Larumbe je uzdrmao prečku, Felipea Peronea je Toni Popadić pročitao, kao i Unaj Agire na kontra strani Marka Žuvelu

Gotovo svaki faul sudije su sankcionisale petercem, Maro Joković i Alberto Munaris su bili hladnokrvni, a bek Barselonete je demonstrirao da i sa krila na zgodnoj strani može da bude ubitačan. Vremenom je odbrana Juga počela da popušta, nakupili su hrvatski vaterpolisti lične greške i to ih je opterećivali. Pride, mlade snage su fizički počele da padaju i španski prvak je osetio trenutak da pojača. 

Aktivirali su se veteran Felipe Perone, najbolji strelac Lige šampiona, i Luk Paviljar. Zlatni španski reprezentativac je premašio “kotu 40” u celokupnom takmičenju, visok nivo držao je Unaj Agire i Barseloneta se serijom od četiri gola primakla polufinalu, ali ne i definitivno slomila utakmicu. Maro Joković, vaterpolo titan i igrač sa ogromnim iskustvom, kao i Marko Žuvela, forsirali su i nisu dali mira Barseloneti, ali kada je bilo stani-pani, zasijao je Unaj Bijel Lara

Pogodio je u prelomnom trenutku i ponovo poslao Jug u razihgravanje, a ovoga puta Barselonetu u borbu za medalje.

BARSELONETA - JUG DUBROVNIK 11:9

(1:1, 4:4, 4:2, 2:2)

Beograd

Bazen: 11. april

Sudije: Dervio (Francuska, Kovač (Mađarska)

BARSELONETA: Agire (11 odbrana), Famera, Matković, Munaris 2, De Toro 1, Larumbe, Paviljar 3, Fernandes, Taulj, Perone 2, Bijel 3, Bustos, Porter. Trener: Fatović.

JUG DUBROVNIK: Popadić (11 odbrana), Burđelez, Mozara 1, Zvono 1, Joković 2, Vukojević, Biljaka 1, Lazić, Prkoča, Kakaris 1, Grgurević, Žuvela 3, Jurišić. Trener: Kobešćak.

RASPORED ZAVRŠNOG TURNIRA LIGE ŠAMPIONA:

Sreda

ČETVRTFINALE

Barseloneta - Jug Dubrovnik 11:9

Novi Beograd - Olimpijakos 13:11

Breša - Vuljagmeni 10:11

Pro Reko - Ferencvaroš 8:4

Četvrtak

POLUFINALE

17.00: Barseloneta – Novi Beograd

20.00: Vuljagmeni – Pro Reko

Subota

MEČ ZA TREĆE MESTO

19.00

FINALE

21.00



tagovi

VK JugVK BarselonetaLiga šampiona u vaterpoluElvis FatovićVjekoslav KobešćakFelipe PeroneLoren FatovićMaro JokovićMarko ŽuvelaHrvoje ZvonoToni MozaraUnaj AgireAlberto MunarizToni Popadić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara