"Jovica Spajić"
"Jovica Spajić"

Jovica Spajić i Australijanac Mon pobednici i rekorderi najsurovije trke na planeti!

Vreme čitanja: 2min | ned. 14.08.16. | 12:39

Srpski ultramaratonac uspeo da na Himalajima u skoro pa nemogućim uslovima istrči 333 kilometara za 60 sati i 36 minuta

Jovica Spajić"Ko sme, taj može", motiv je kojim se vode srpski ultramaratonci koje ćete često videti kako na Košutnjaku "jedu" kilometre, a sudeći prema poslednjem podvigu Jovice Spajića taj se momak ne plaši ničega. Jer upravo su Spajić i Australijanac Grant Mon pobednici i novi rekorderi po mnogima najsurovije trke na svetu "La Ultra The High" na Himalajima.

 

Izabrane vesti

Tek da shvatite zašto kažu da je najsurovija: u tri dana trči se 333 kilometara, od nadmorske visine od 4.000, pa sve to 5.300 metara. Uzbrdo, nizbrdo, tri puta iznad te granice od 5.300 metara. Pritom, razređen vazduh, pluća u takvim uslovima funkcionišu na 50 odsto u odnosu na stanje na nivou mora. Temperature u avgustu u razmaku od samo šest sati mogu da se sa 40 stepeni Celzijusa u plusu spustedo minus 12. 

 

Baš zbog izrazito naporne staze ove godine se za najtežu disciplinu - jer postoje i trke na 111 i 222 kilometara - prijavilo samo četiri takmičara. Spajić, Mon, Nemac Aleksander Holcinger-Elijas i Mark Stiven Vuli, koji ima špansko i englesko državljanstvo. Spajić i Mon su sve vreme trčali zajedno i kroz cilj prošli posle 60 sati i 36 minuta!pre početka trke

Sve skupa, "La Ultru" je od 2010. godine, kada je trka osnovana, završilo manje od 20 trkača.

 

Nema sumnje, podvig koji zaslužuje čestitke!

 

Nadamo se da ćemo u narednim danima uspeti da vam prenesemo i Spajićeve utiske sa Himalaja. Kako mu je bilo na Alpima 2014. godine, već smo pisali, a ako želite da nešto više saznate o pokretu Ultra Trkač Srbija možete do ta učinite na sledećem LINKU.

 

(FOTO: Ultra Trkač Srbija/Facebook)


tagovi

ultramaratonJovica Spajić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara