(© AFP)
(© AFP)

Kako odbojkašice mogu do zlata u Parizu?

Vreme čitanja: 3min | sre. 29.11.23. | 14:43

Promenjen sistem kvalifikacija za Olimpijske igre počev od Los Anđelesa 2028.

Državni vrh očekuje deset medalja, jednu od njih trebalo bi da donesu odbojkašice. Ionako ih redovno donose sa velikih takmičenja, a možda bi mogle napokon i do najvišeg postolja na Olimpijskim igrama u Parizu.

U Riju su poklekle pred Kineskinjama, u Tokiju osvojile bronzu ispred Južne Koreje, a kako su u međuvremenu dvaput pokorile planetu logično je što očekujemo odličje. Put do njega nije poznat, jer se još ne znaju ni sastavi grupa, ali je Savet Svetske odbojkaške federacije, na sastanku u Lozani, predstavio format takmičenja u glavom gradu Francuske, narednog leta.

Izabrane vesti

Na turniru će igrati po 12 reprezentacija (i u muškoj, ali izabranici Igora Kolakovića, još, nisu obezbedili plasman), podeljenih u tri grupe, po četiri ekipe. Kao domaćin, Francuska će biti nosilac A grupe, dok će ostale selekcije biti raspoređene na osnovu rang liste FIVB po sistemu serpentine. U četvrtfinale će se plasitati po dve selekcije iz svake grupe, kao i dve najbolje trećeplasirane. Kad se prva faza okonča, formiraće se tabela na osnovu postignutih rezultata, kako bi najbolje reprezentacije iz prve faze u četvrtinfalu igrati protiv jedne od dve trećeplasirane selekcije.

Savetom Svetske odbojkaške federacije u Lozani predsedavao je Ari da Silva Grasa Filjo, prvi čovek FIVB, a prisustvovao je Aleksandar Boričić, drugi potpredsednik FIVB, predsednik CEV i počasni predsednik OSS. Na tom sastanku zaključeno je da će se promeniti i sistem kvalifikovanja za Olimpijske igre 2028. u Los Anđelesu. Neće biti kvalifikacionih turnira, već će se selekcije obezbediti plasman na osnovu rezultata na Svetskom prvenstvu, Evropskom prvenstvu i na osnovu rang liste FIVB.

Plasman na OI 2028. u obe konkurencije (ženskoj i muškoj) direktno će izboriti SAD, domaćini turnira. Pridružiće se pobednici kontinentalnih šamionata 2026. (prvaci Evrope, Azije, Afrike, Severne i Srednje Amerike i Južne Amerike), tri reprezentacije sa SP 2027, koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale, kao i tri najbolje plasirane reprezentacije sa FIVB rang liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale.

Naredno Svetsko prvenstvo u obe konkurencije odigraće se 2025. uz učešće po 32 reprezentacijem podeljenih u osam grupa sa po četiri tima selekcije. Plasman na turnirće izboriti domaćin ili domaćini prvenstva, aktuelni svetski prvak, tri reprezentacije sa kontinentalnih šampionata 2023. godfne (prve tri selekcije sa EP 2023), kao i 15 selekcija (ili manje, u zavisnosti od broja organizatora SP) sa FIVB rang liste po završetku sezone reprezentativnih takmičenja u godini pre Svetskog prvenstva, dakle po završetku sezone 2024. Reprezentacije će u grupe na SP biti svrstane na osnovu rang liste FIVB.

Posle tri meča grupne faze, plasman u osminu finala izboriće po dve ekipe iz svake grupe, a zatim će se igrati četvrtfinalni mečevi, polufinale, meč za treće mesto i finale. To znači da će budući svetski prvak za 17 dana takmičenja odigrati 7 utakmica.

Svetska prvenstva će se igrati svake neparne godine (2027, 2029), dok će se kontinentalni šampionati igrati svake parne godine (2026, 2028...).




tagovi

Odbojkaženska odbojkaška reprezentacija SrbijeOlimpijske igreOlimpijske igre 2024fivb

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara