Andreas Velinger (©Reuters)
Andreas Velinger (©Reuters)

Katastrofa Graneruda u Oberstdorfu! Zlatni orao menja vlasnika, najbliži mu Velinger

Vreme čitanja: 3min | pet. 29.12.23. | 19:22

Nemac pobedio na prvoj stanici Novogodišnje turneje

Dva puta je Halvor Egner Granerud osvajao Svetski kup, imao sezone sa 11, odnosno 12 pobeda. Došao je na Novogodišnju turneju kao branilac krune i – razočarao. Doživeo je potpunu katastrofu. Već posle prve stanice, Oberstdorfa može da se pozdravi sa Zlatnim orlom, neće odbraniti titulu!

Norvežanin je užasno skočio u prvoj sesiji i – ispao. Italijanski skakač Đovani Bresadola bio je „laki viner“, na mala vrata ušao je u drugu seriju, a Halvor Egner Granerud može da se pozdravi sa visokim plasmanom, pošto će imati skok manje od pretendenata na tron. Zlatni orao će definitivno promeniti vlasnika, najbliži mu je – Andreas Velinger.

Izabrane vesti

Kakav početak turneje Četiri skakaonice za Nemce i Andreasa Velingera! Dobio je kvalifikacije, bio najbolji posle prve serije i zadržao prednost u odnosu na Rjojua Kobajašija. Previ put je trijumfovao na Novogodišnoj turneji, i to skokovima od 139,5 i 128 metara, koji su mu u konačnom zbiru doneli 309,3 poena.

Do danas nikada Andreas Velinger na turneji nije bio bolje plasiran od šestog mesta, a sada je lider, napunio se samopouzdanjem i bacio Nemce u trans. Nisu se često radovali prethodnih godina na domaćem terenu. Tek tri puta: Karl Gajger, Severin Frojnd i Sven Hanavald osvajali su Oberstdorf u poslednjih 20 i kusur godina.

Razlog više za zadovoljstvo domaće publike leži u činjenici da su minulih godina Novogodišnju turneju osvajali isključivo ski-skakači koji se nađu na podijumu. Andreasu Velingeru porasle su šanse za Zlatnog orla, a dobre imaju i drugoplasirani Rjoju Kobajaši, koji za nemačkim takmičarem kasni ravno tri boda, kao i vodeći u Svetskom kupu – Štefan Kraft. Austrijanac je u minusu 10,4 poena.

Rjoju Kobajaši (©Reuters)Rjoju Kobajaši (©Reuters)

U drugoj seriji najviše je napredovao Lovro Kos, probio se među najboljih deset i dogurao do četvrtog mesta. Tek ga je Štefan Kraft skinuo sa mesta za slikanje. Napravio je najbolji rezultat u sezoni i za malo mu je izmaklo mesto na bobedničkom postolju, gde je na turneji Četiri skakaonice bio samo u Garmiš-Partenkirhenu. U top deset još su se našli i: Marijus Lindvik, Filip Rajmund, Karl Gajger, Jan Herl, Peter Prevc i Mihael Hajbek.

Andreas Velinger napravio je nemalu razliku u odnosu na konkurenciju, izuzetak je Rjoju Kobajaši, a već posle prve stanice jasno je da Poljaci neće ponoviti izdanja iz prethodnih godina. U proteklih sedam su u čak četiri navrata podizali Zlatnog orla, a sada je Kamil Stoh, trostruki pobednik Četiri skakaonice, tek 17. Sa 41,4 poena zakašnjenja u odnosu na lidera. Nenadoknadivo. Dok su Pjotr Žila i David Kubacki načisto podbacili.

Veterani Simon Aman i Roman Kudelka ušli su u drugu seriju, dobili su duele, no to je bilo sve. I verovatno bi bili zadovoljni ukoliko bi na Novogodišnjoj turneji skakali osam puta. Sutra je dan pauze, ski skakači će se spustiti do Garmi-Partenkirhena, gde će se poslednjeg dana ove godine održati kvalifikacije, a prvog naredne glavno takmičenje.

RASPORED NOVOGODIŠNJE TURNEJE “ČETIRI SKAKAONICE”:

Oberstdorf (Nemačka), skakaonica “Šatenberg”

HS - 137m

Kvalifikacije - Andreas Velinger

Takmičenje - Andreas Velinger

Garmiš-Partenkirhen (Nemačka), skakaonica “Olimpijska”

HS - 142m

31. decembar - kvalifikacije (13.45)

1. januar - takmičenje (14.00)

Inzbruk (Austrija), skakaonica “Bergizel”

HS - 130m

2. januar - kvalifikacije (13.30)

3. januar - takmičenje (13.30)

Bišofshofen (Austrija), skakaonica “Pol Auserlajtner”

HS - 142m

5. januar - kvalifikacije (16.30)

6. januar - takmičenje (16.30)


tagovi

turneja četiri skakaoniceČetiri skakaoniceSvetski kup u ski skokovimaski skokovizimski sportoviAndreas VelingerRjoju KobajašiKarl GajgerJan HerlŠtefan KraftMihael HajbekPeter PrevcLovro KosTimi ZajcAnže LanišekSimon AmanFilip Rajmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara