Lazarov u ulozi selektora prošle godine u Mađarskoj (© Reuters)
Lazarov u ulozi selektora prošle godine u Mađarskoj (© Reuters)

Kiril Lazarov za Mozzart Sport: Đerona je Riverina škola, Srbija ima šanse za nokaut fazu

Vreme čitanja: 5min | pet. 13.01.23. | 11:19

Selektor Makedonije vodi izuzetno mladu reprezentaciju i priželjkuje okršaj sa Orlovima

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Skoplja)

Makedonija se sprema za šesto Svetsko prvenstvo zaredom. Prvo na kome na terenu neće biti rukometna ikona ove zemlje  –Kiril Lazarov. Neće biti na terenu, već kraj njega. U ulozi selektora.

Izabrane vesti

Jedan od najboljih balkanskih rukometaša svih vremena otišao je u penziju i potpuno se posvetio trenerskom pozivu sa idejom da rukometno znanje prenese na aktuelne reprezentativce. Lazarov, koji je bio rukometni fenomen na terenu na poziciji desnog beka pokušaće da ostvari što bolji rezultat u novoj ulozi.

Aktuelna generacija Severne Makedonije je najmlađa otkako učestvuje na velikim takmičenjima. Od 2012. je više puta bila na EP i SP i nikad dosad nije bila na nižem limitu kad su godine u pitanju. Veterani su se penzionisali, stigli su neki novi klinci u koje i Lazarov veruje.

„Krenuli smo novim putem. Imamo dobar materijal, kvalitet da uradimo nešto što rade svi veliki evropski timovi. Ne smemo stati, jer svi napreduju. Nekad ćemo imati uspešnije, nekad manje uspešne mečeve, najvažnije je da imamo identitet i kvalitetan sistem igre. Zasad to radimo dobro, kako vreme odmiče igrači dobijaju na samopouzdanju. U početku, kada su me imenovali za selektora, bilo mi je teže da to ukažem igračima, sada mi je mnogo lakše, jer se znamo u ovim ulogama: znaju šta tražim od njih i šta moraju da pokažu“, rekao je Lazarov za Mozzart sport.

U reprezentaciji Makedonije na Svetsko prvenstvu 2023. su samo tri internacionalca: Nikola Mitrevski (Porto), Filip Kuzmanovski (Hanover) i Kostadin Petrov (Tor Island). Lazarov ističe da je važno da se u budućnosti dobro radi u klubovima u zemlji, jer odatle dolazi reprezentativna baza.

"Veoma je važan detalj da se dobro radi u makedonskim klubovima, jer 90 odsto reprezentacije dolazi iz domaćeg prvenstva. Važno je da imamo jaku ligu, trenutno nemamo jake internacionalce kao ranije, a na terenu moramo da igramo protiv iz Magdeburga, Kila, Flenzburga... Znam da nije lako, ali naša najveća prednost u budućnosti biće tim. Bićemo jedinstveni i nadam se da ćemo dobrom igrom i verom u sebe postići nešto veliko. Pozitivni smo, znamo da možemo da igramo kvalitetan rukomet“.

A kako se Lazarov snalazi kao selektor, da li mu je bilo lakše dok je primao ili sad kad deli savete?

Teže je biti trener. Kad igraš onda izvršavaš zadatke trenera za dobrobit tima, a ovako moraš da razmišljaš o svakom rukometašu pojedinačno, o 20 imena, celom stručnom štabu... Nije jednostavno kreirati dobru atmosferu i teško je raditi sa mladim igračima, pogotovo što neki nemaju ni bazu. Uprkos tome, znam da smo na dobrom putu. Biće potrebno neko vreme, ovo nije kliše i traženje vremena, već istina, realnost. Nadam se da ćemo za kratko vreme biti konkurentni najboljim svetskim i evropskim selekcijama“.

Osim što je selektor, Kiril Lazarov radi i u novom projektu makedonskog rukometa – RK Alkaloid. Reč je o rukometnom klubu koji je osnovao farmaceutski gigant u zemlji, koji radi sa mladim makedonskim rukometašima i ima za cilj da bude baza reprezentacije.

Alkaloid je projekat za pohvalu, čak i da nisam bio tu kao trener, rekao bih isto. I drugi klubovi bi trebalo da slede primer Alkaloida, neki u Makedoniji polako postaju svesni njegovog značaja. Iskreno, bio bih veoma srećan i zadovoljan da imamo više ovakvih projekata. Rukometna selekcija je jedina u zemlji u kojoj smo „živi“, veoma je kvalitetan proizvod, dokaz za to je da igramo na velikim takmičenjima više od deset godina i to mora da se neguje. Potrebna je i pomoć države, sva deca koja su ovde su Makedonci i trudimo se da sa takvim timom igramo protiv najboljih na svetu. Uspevamo. I zato moramo da podržimo projekat Alkaloid. Nadam se da će kod nas biti još ovakvih projekata koji će funkcionisati na taj način“

Lazarov je počeo selektorski mandate 2021. i u prvom meču pod njegovim vođstvom Makedonija je pobedila sjajnu Dansku.

Imao sam mnogo dobrih trenera kao igrač: Lino Červar, Talant Dušebajev, Havijer Paskval... I u Francuskoj sam mnogo naučio, reč je o najboljoj evropskoj rukometnoj zemlji sa mnogo trofeja. Video sam mnoge stvari iz njihovog procesa obuke na licu mesta. Iza sebe imam bogato iskustvo koje želim nesebično da prenesem svima. Ne želim ništa da krijem, već da dam omladini i Makedoniji“ , kaže najbolji strelac u istoriji Lige šampiona.

Prvi izazov na Svetskom prvenstvu za Makedoniju biće skandinavski rival, Norveška.

Naš najjači adut, kao što sam ranije rekao, je tim. Nemamo pojedince kao što ima Norveška, njihovi bekovi su iz Kila, Flenzburga, Magdeburga, što dovoljno govori o njima, da ne pominjem ostale pozicije. Verujem da maksimalnom borbom možemo da izvučemo nešto iz ovog meča. Bez obzira ko koliko igra, moramo da igramo jedan za sve, svi za jednog, a u ovom slučaju to je Makedonija“.

U razgovoru sa Lazarovim pomenuli smo i Srbiju. Upravo je Kiril bio u Barseloni kad je u klubu, kao vođa B ekipe, radio sadašnji selrektor Orlova, Toni Đerona.

„Trener iz škole Valera Rivere, njegov je učenik i ima svoj stil rukometa. Radi sjajan posao u Srbiji i mnogo znači rad koji je doneo u reprezentaciju. Vidi se veliki napredak, jedinstvo u selekciji, uspeo je da napravi jak tim. Sistemom koji primenjuje postignut je odličan rezultat u prijateljskoj utakmici sa Švedskom, na primer, uoči Svetskog prvenstva, i to je dovoljan pokazatelj njegovih kvaliteta, ali to ne bi smelo nikoga da zavara, jer je, ipak, samo prijateljska utakmica“.

Koga od balkanskih selekcija izdvaja kao najbolju?

„Svi imaju kvalitetne timove. Hrvatska, Slovenija, Srbija, Crna Gora su kvalitetni i ambiciozni. Korak ispred nas su Skandinavci, kao favoriti se izdvajaju Francuzi, tu su i Španci koji su prilično lukavi. Došli smo do trenutka kada je rukomet nepredvidiv, kako vreme prolazi, pojavljuju se novi interesantni timovi i moraju se poštovati sva imena, jer smo se, na primer, u prošlosti uverili da svako svakog može da pobedi.“

Ambicije Srbije su da se plasira u četvrtfinale.

„Imajući u vidu grupu u kojoj je Srbija i sa kim se ukršta, ima dobru bazu i šansu da prođe u nokaut fazu i onda igra za najveći domet. Sviđa mi se reprezentacija i način rada“.

U drugoj fazi, Srbija potencijalno može da se sastanne sa Makedonijom u istoj grupi, a ozLazarov se raduje bi tom susretu.

„Da li bismo želeli da se sastanemo sa Srbijom na ovom Svetskom prvenstvu? Naravno! Bila bi to dobra i zanimljiva utakmica i jako dobro obavljen posao, i za nas i za njih“, zaključio je selektor Makedonije.

PIŠE: Martin Tanaskovski


tagovi

rukometSvetsko prvenstvo u rukometuRukometna reprezentacija MakedonijeKiril Lazarov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara