Sander Sagosen u duelu sa Francuzima na startu SP u Egiptu (©Reuters)
Sander Sagosen u duelu sa Francuzima na startu SP u Egiptu (©Reuters)

Ključa pred poslednje kolo: Francuzi mogu da "nameste" Norvežane, dva direktna duela za četvrtfinale

Vreme čitanja: 4min | ned. 24.01.21. | 08:37

Vicešampion sveta mogao bi da ostane bez plasmana u nokaut fazu u slučaju trijumfa Portugalaca protiv Trikolora. Sander Sagosen i drugovi ne drže sudbinu u svojim rukama. Egipat i Slovenija, odnosno Rusija i Švedska, igraju za mesto među osam najboljih selekcija planete

Drama pred poslednje kolo druge runde na Svetskom prvenstvu za rukometaše u Egiptu u Grupama 3 i 4. Nijedna selekcija dosad nije izborila prvu nokaut rundu, odnosno četvrtfinale, za razliku od druge dve grupe gde su poznata već tri učesnika, a to su Španija, Danska i Mađarska.

Norveška je stigla u Egipat kao dvostruki uzastopni vicešampion sveta, kao jedan od favorita za zlato predvođena maestralnim Sanderom Sagosenom, po mišljenju mnogih, najboljim rukometašem današnjice. Poraz na startu takmičenja od Francuske (24:28) mogao bi skupo da košta Vikinge i da ih eliminiše sa Svetskog prvenstva već u grupnoj fazi. Skandinavska selekcija ne zavisi od sebe, odnosno mora da pobedi Island (18.00), ali i da čeka povoljan rasplet meča Portugalija – Francuska (20.30). Neće Norvežani imati problema sa Ribarima koji su došli na sever Afrike bez prve zvezde Arona Palmarsona, asa Barselone.

Izabrane vesti

U slučaju istog broja bodova u grupi odlučuje međusobni skor, a ako Portugalija pobedi Francusku, sve tri reprezentacije bi imale po osam bodova. Tada se pravi trougao, a gol-razlika Vikinga je -3, pošto su pobedili Portugaliju samo sa pogotkom razlike (29:28). Svaki trijumf Portugalcima donosi plasman među osam najboljih selekcija planete.

Galski petlovi su ti koji mogu da kalkulišu, odnosno da izbace velikog rivala iz igre za četvrtfinale. Naime, zbog pobede od četiri pogotka razlike protiv Sagosena i drugova, Trikolori mogu da izgube do šest golova razlike da bi se plasirali u završnicu 27. Svetskog prvenstva u Egiptu. Da pobeda Portugalaca ne bi bila iznenađenje govori i podatak da su prošle godine na Evropskom prvenstvu pobedili Trikolore sa 28:25 i izbacili ih igre za medalje.

Francuzi imaju maksimalan učinak na ovom šampionatu, ali se muče. Osim meča sa Norvežanima na startu nisu oduševili u preostalim utakmicama. Videlo se i u mečevima sa Srbijom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2022. godine da nije to više dominantna selekcija koja je pre nekoliko godina bila strah i trepet. Nema u Egiptu Nikole Karabatića, talentovanog beka Eloima Prandija, a posle prve runde Francuzi su ostali i bez odličnog golmana Eksa Veslija Pardana.

Uzbudljivo će biti i u Grupi 4. Dva meča su eliminaciona, kao da se radi o mečevima osmine finala, a to su Slovenija – Egipat i Rusija – Švedska. Pobednici ovih duela idu u četvrtfinale. U boljem položaju su Faraoni i Skandinavci kojiima i bod odgovara za plasman među osam najboljih reprezentacija planete.

Slovenci će imati težak posao protiv domaćina šampionata Egipta (18.00). Da su okolnosti normalne, dvorana u Kairu bi bila krcata, 20.000 ljudi bi podrilo četu španskog stručnjaka Roberta Garsije Paronda. Ovako, domaćin neće imati "vetar u leđa" od navijača. Lako je Egipat pobedio Rusiju na startu druge faze takmičenja i najavio da s pravom puca na medalju. I dalje se sve u igri Faraona vrti oko veterana, levorukog Ahmada Elahmara koji je protiv Belorusije postigao osam golova, a pre toga mrežu Rusije zatresao je šest puta. Efikasan je na ovom prvenstvu je i pivot Dinama iz Bukurešta Mohamed Mamduh Šebib. Iz drugog plana preti talentovani desni bek Vesprema Jahija Omar koji ima tu nesreću da igra na istoj poziciji kao i legendarni Elahmar, jedan od najboljih egipatskih rukometaša svih vremena.

Slovenija, koju drugu godinu predvodi švedski stručnjak srpskog porekla, Ljubomir Vranješ, ne igra tako dobro kao prošle godine na Evropskom prvenstvu, ali ima individualni veći kvalitet od domaćina. Slovenci imaju igrače u najjačim klubovima Evrope, finalistima Lige šampiona Barseloni i Kilu – Blaža Janca, Jureja Dolenca, Mihu Zarabeca, a tu su i dvojica asova koji brane boja Segeda Dean Bombač i Borut Mačkovšek kao i iskusno desno krlo francuskog Limoža Dragan Gajić. Godinama su u svetskom vrhu i ne bi bilo iznenađenje ako pobede Egipat.

Rusija na ovom šampionatu igra iznad očekivanja. Novi selektor, Banjalučanin Velimir Petković podigao je Zbornaja iz učmalosti. Iako bez osam, devet iskusnih rukometaša, Rusi su uspeli da dobiju Sloveniju, a jedini poraz su doživeli od Egipta. Na ovom prvenstvu stasava mladi bek Sergej Kosorotov, jedan od najtalentovanijih rukometaša na svetu. Ponikao je u Čehovskim medvedima, a naredne sezone igraće za poljsku Vislu.

Švedska je stigla na šampionat takođe drastično oslabljena, ali i dalje je to supersila koja ima veliki broj kvalitetnih igrača. Na ovom prvenstvu odlični su rukometaši nemačkog Flensburga, bek Džim Gotfridson i levo krilo Hampus Vane. Skandinavcima odgovara i bod za plasman u četvrtfinale.

SP ZA RUKOMETAŠE U EGIPTU, DRUGA RUNDA – 3. (POSLEDNJE) KOLO

Nedelja

GRUPA 3

15.30: (7,75) Alžir (13,0) Švajcarska (1,12)

18.00: (11,0) Island (16,0) Norveška (1,07)

20.30: (1,60) Portugalija (8,00) Francuska (2,85)

GRUPA 4

15.30: (1,12) Belorusija (13,0) Makedonija (7,75)

18.00: (2,35) Slovenija (8,00) Egipat (1,80)

20.30: (2,95) Rusija (8,50) Švedska (1,55)

***kvote su podložne promenama

Ponedeljak

GRUPA 1

15.30: Brazil - Urugvaj

18.00: Španija - Mađarska

20.30: Poljska - Nemačka

GRUPA 2

15.30: Bahrein - Japan

18.00: Argentina - Katar

20.30: Danska - Hrvatska



tagovi

SP u rukometuRukometna reprezentacija FrancuskeRukometna reprezentacija RusijeRukometna reprezentacija Severne Makedonijerukometna reprezentacija nemačkerukometna reprezentacija hrvatske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara