Srpkinje su aktuelne šampionke sveta (© AFP)
Srpkinje su aktuelne šampionke sveta (© AFP)

Ko će ovaj ritam izdržati? Svetsko prvenstvo u odbojci na svake dve godine

Vreme čitanja: 3min | pet. 23.06.23. | 13:19

Kontinentalni šampionati će se igrati parnim godinama, neće biti kvalfikacija za Olimpijske igre 2028.

Ionako je odbojka jedan od najzahtevnijih sportova na reprezentativnom planu, ali izgleda da u kancelarijama FIVB (Svetska odbojkaška organizacija) sede ljudi kojima nije baš stalo do zdravlja igrača i igračica, pošto su novim odlukama dodatno opterećeni. Sve posle odluke da se Svetska prvenstva ubuduće organizuju svakog drugog leta.

Taj trend zaživeće od 2025, odlukom Administrativnog borda FIVB je, na sastanku kojim je predsedavao prvi čovek Ari da Silva Grasa Filjo, a prisustvovao Aleksandar Boričić, u svojstvu drugog potpredsednika. Na njemu će učestvovati 32 selekcije, raspoređenje u osam grupa, sa po četiri tima, svaki će u inicijalnoj fazi odigrati tri meča, a dva prvoplasirana će se plasirati u eliminacione susrete, počev od osmine finala do borbe za medalje. To znači da će budući svetski prvak za 17 dana takmičenja odigrati sedam utakmica. Ne deluje baš humano. Posebno ako se zna da je dosad praksa bila da se planetarni šampionati organizuju na svake četiri godine. I to parne. Sad je to promenjeno, na osnovu čega će Italija u muškoj, a Srbija u konkurenciji dama, braniti pehare 2025. Potom će se Svetska prvenstva održavati 2027, 2029, 2031...

Izabrane vesti

Još jedna bitna promena tokom zasedanja u Dominikanskoj Republici tiče se činjenice da će ubuduće kontinentalna prvenstva buiti igrana parnim godinama. To znači da će posle ovogodišnjeg (organizuju ga po četiri države u konkurenciji seniora i seniorki) naredno biti igrano 2026, a posle toga 2028, kad su na programju i Olimpijske igre u Los Anđelesu. Selektorima je i bez ovog dodatka bilo teško da tempiraju formu kad, tokom istog leta, imaju dva takmičenja, kao što je Liga nacija i bilo SP (prošle), bilo EP (ove godine), a deluje da će u narednom periodu biti još zahtevnije odrediti prioritete.

Kad smo već kod Olimpijskih igara, Administativni bord FIVB je promenio sistem kvalifikacija za Los Anđeles 2028, u tom smislu što neće biti kvalifikacionih turnira. Plasman na Igre u SAD direktno će izboriti domaćini turnira, zatim pobednici kontinentalnih šampionata 2026. godine (prvaci Evrope, Azije, Afrike, Severne i Srednje Amerike i Južne Amerike), tri najbolje reprezentacije sa Svetskog prvenstva 2027. i to najuspešnije koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale, kao i tri najbolja tima sa FIVB rang liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale.

Za sve ove promene potrebno je odobrenje MOK-a (Međunarodni olimpijski komitet), a koliko sve može da bude komplikovano vidi se iz nagoveštaja da postoji mogućnost da se na OI plasiraju četiri selekcije sa SP i dve sa FIVB rang-liste, što će naknadno biti precizirano.

Odobrio je FIVB je i novi sistem kvalifikovikacija za Svetsko prvenstvo, jer se ni tu ubuduće neće igrati kvalifikacioni turniri. Plasman na SP 2025. izboriće domaćin ili domaćini prvenstva, aktuelni svetski prvak, tri reprezentacije sa kontinentalnih šampionata 2023. godine (prve tri selekcije sa EP 2023), kao i 15 ekipa (ili manje, u zavisnosti od broja organizatora SP) sa FIVB rang liste po završetku sezone reprezentativnih takmičenja u godini pre Svetskog prvenstva, dakle po završetku sezone 2024.

Jedno je sigurno, igraće će još češće, intenzivnije, samo je pitanje – dokle.


tagovi

Muška odbojkaška reprezentacija Srbiježenska odbojkaška reprezentacija SrbijeOdbojkaSvetsko prvenstvo u odbojciEvropsko prvenstvo u odbojcifivb

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara