Dilijan Vajt, Oleksandar Usik ili Entoni Džošua? (©Reuters(
Dilijan Vajt, Oleksandar Usik ili Entoni Džošua? (©Reuters(

Ko je sledeći za Fjurija? Svi navijaju za ujedinjenje pojaseva protiv Usika, Zlikovac realnija opcija

Vreme čitanja: 3min | pon. 11.10.21. | 10:17

Šanse i za Entonija Džošuu, pa i Ota Valina…

Bila je ovo sjajna trilogija, a za dobar ples potreban ti je partner, a on to jeste bio. Ali sad je gotovo. Vajlder je gotov. Dionte Vajlder više ne postoji”.

Tajson Fjuri je bio sasvim jasan posle možda i najboljeg meča u teškoj kategoriji u 21. veku. Dionte Vajlder je zaista bio dostojan rival, ali posle dva uzastopna poraza od Fjurija i on bi morao da prizna da je bolji pobedio, iako to sigurno neće reći. Ali Fjuri je u pravu. Posle tri okršaja sa Amerikancem svet želi da vidi novog izazivača.

Izabrane vesti

Pitanje je samo koga?

Fjuri nije želeo ništa da prejudicira, već je samo rekao da je uveren da može da pobedi bilo koga. Uostalom, nije sve do njega. Nema nikakve sumnje da bi bokserski svet najviše voleo da vidi borbu sa Oleksandrom Usikom za objedinjenje šampionskih pojasa u četiri najvažnije verzije (WBA, WBC, IBF, WBO).

Problem je što Usik, vlasnik WBA, WBO i IBF pojaseva, po ugovoru mora prvo da priušti revanš Entoniju Džošui, a iako je Fjurijev tim već sugerisao zemljaku da se odrekne drugog meča sa Ukrajincem taj je predlog odbijen. Stoga…

Možda bismo mogli da organizujemo s pobednikom tog duela. Ali tek na jesen, u ovo vreme sledeće godine. Oni pregovaraju o revanšu negde u martu, biće im posle toga potrebno šest meseci, tako da… Za nas bi bilo idealno da Džošua odustane od revanša pa da odmah pređemo na stvar”, ne krije Fjurijev menadžer Frenk Voren.

Kako se to neće desiti, realnija je opcija da Fjuri prvo bude prinuđen da brani titulu u WBC verziji. Izazivač je još jedan britanski bokser Dilijan Vajt, s tim da on prvo mora da ovog meseca savlada Šveđanina Ota Valina. Vajtu su inače 33 godine, ranije je bio i kik-boks šampion, zovu ga “Zlikovac” i “Rastavljač tela”. Boksovao je do sada 30 mečeva, dobio 28, 19 nokautom, izgubio je od Džošue 2015. godine i zatim od Aleksandra Povetkina 2020. Posle mu se doduše osvetio i poslao ga u penziju, uz napomenu da je Povetkin već bio u 42. godini.

Otu Valinu se ne daju mnogo velike šanse, iako je on do sada izgubio samo jedan od 25 mečeva, baš od Fjurija, septembra 2019. Mada, znamo da su u boksu iznenađenja moguća. Dovoljan dokaz su te pobede veterana Povetkina nad Vajtom, da ne pominjemo onu čudesnu noć Endija Ruiza protiv Džošue. Ako Valin i pobedi prvo će morati da pruži revanš Vajtu.

Vajlder na podu (©AFP)Vajlder na podu (©AFP)

Britanci će zato navijati za okršaj zemljaka Fjurija i Vajta. Kralj cigana tri godine nije boksovao na domaćem tlu.

Najrealnije je dakle da Fjuri prvo brani WBC titulu protiv Dilijana Vajta, pa da onda pokuša da objedini sve pojasve u sudaru sa boljim iz revanša Usika i Džošue.

Duel Fjurija i Džošue se iščekuje već godinama. Ali iako je mlađi Entoni plašio rivale izvajanim telom i moćnim udarcem, posle njegovih poraza od Ruiza i Usika mnogi su počeli da sumnjaju u ranije ocene da je Džošua predodređen da bude sledeći veliki šampion.

Što se tiče Vajldera, šteta. Niko nije Fjuriju prišao tako blizu, ali boks je surov sport. Jednom kad naletiš na boljeg od sebe, teško te puste nazad. Pa opet, ako Usik još jednom savlada Džošuu – a potom ne bude dogovorio okršaj sa Fjurijem – možda će se WBA, WBO i IBF pojasevi razleteti kod različitih vlasnika. I to bi mogla da bude Vajlderova šansa, pet godina je on bio WBC šampion, s tim da u oktobru slavi 36. rođendan i možda je vreme da razmisli o penziji.



tagovi

boksEntoni DžošuaTajson FjuriDionte VajlderOleksandr UsikDilijan Vajt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara