Rjoju Kobajaši (©Reuters)
Rjoju Kobajaši (©Reuters)

Kobajaši najbolje sačuvao za kraj: Kao pobednik kreće po trećeg Zlatnog orla

Vreme čitanja: 3min | pet. 05.01.24. | 18:26

Japanac dobio kvalifikacije u Bišofshofenu

Nije bilo ispresivnih letova Rjojua Kobajašija do sada na Novogodišnjoj turneji, nije pobedio niti na jednoj stanici, a uprkos tome je lider Četiri skakaonice. Izgleda da je najbolje sačuvao za kraj, sve ukazuje na to da bi Japanac sutra mogao do trećeg Zlatnog orla.

Kao pobednik kvalifikacija i sa 3.000 švajcarskih franaka u džepu spustiće se sutra niz zaletište skakaonice Pol Auserlajtner i krenuti po dragoceni trofej. Dan uoči odlučujućih letova u Bišofshofenu nije imao ni najduži let, ni najbolje ocene, ni najgori vetar. U svemu je bio i više nego korektan, što mu je donelo pobedu. Sakupio je 162,6 bodova i iza sebe ostavio lidera Svetskog kupa – Štefana Krafta.

Izabrane vesti

Japanac je leteo 138 metara u kvalifikacijama po ne baš sjajnim vremenski uslovima. Spuštano je zaletište, najbolja grupa skakača kretala je sa niže i opet se prizemljavala blizu veličine skakaonice. Peter Prevc sleteo je na okruglo 140 metara, a najbliži mu je bio norveški ski skakač Benjamin Estvold. Skandinavac je bio otkrovenje kvalifikacija, zauzeo je četvrtu poziciju i najavio da bi na četvrtoj stanici Novogodišnje turneje mogao i do bodova.

Norvežanin će skakati protiv Davida Hagena, dok će Rjojuu Kobajašiju protivnik biti Gregor Deešvanden. Jak par, kao i Anže Lanišek – Simon Aman, mada je veliko pitanje koliko mogu Švajcarci. Na ovom izdanju Četiri skakaonice nisu se proslavili. Debelo su podbacvili u kvalifikacijama Bišofshofena, na jedvite jade prošli dalje i izvukli momke koji sjajno skaču.

NAJBOLJIH PET U KVALIFIKACIJAMA U BIŠOFSHOFENU:

Rjoju Kobajaši (138m)

Štefan Kraft (134m)

Klemens Aigner (134,5m)

Benjamin Estvold (138,5m)

Anže Lanišek (134m)

Nije se dalo Štefanu Kraftu da dobije ni kvalifikacije u kojima je, uz Benjamina Estvold, otkrovenje bio Klemens Aigner. Za sunarodnikom i liderom Svetskog kupa kasnio je 1,8 poena, a za vodećim na Četiri skakaonice 9,6. Među najboljih deset su bili i slovenački ski skakači Peter Prevc i Lovro Kos, kao i Jan Herl, Andreas Velinger i Kamil Stoh.

Pred poslednja dva skoka u Novogodišnjoj turneji i četvrtu stanicu Rjoju Kobajaši ima 857,6 bodova, drugoplasirani Andreas Velinger je na 852,8, a za sada je na podijumu još Jan Herl sa 834 poena. Razlika između vodećeg dvojca je minimalna, što garantuje velika uzbuđenja poslednjeg dana u Bišofshofenu.

RASPORED NOVOGODIŠNJE TURNEJE “ČETIRI SKAKAONICE”:

Oberstdorf (Nemačka), skakaonica “Šatenberg”

HS - 137m

Kvalifikacije - Andreas Velinger

Takmičenje - Andreas Velinger

Garmiš-Partenkirhen (Nemačka), skakaonica “Olimpijska”

HS - 142m

Kvalifikacije - Anže Lanišek

Takmičenje - Anže Lanišek

Inzbruk (Austrija), skakaonica “Bergizel”

HS - 130m

Kvalifikacije - Anže Lanišek

Takmičenje - Jan Herl

Bišofshofen (Austrija), skakaonica “Pol Auserlajtner”

HS - 142m

Kvalifikacije - Rjoju Kobajaši

6. januar - takmičenje (16.30)


tagovi

turneja četiri skakaoniceČetiri skakaoniceski skokoviSvetski kup u ski skokovimazimski sportoviRjoju KobajašiŠtefan KraftAnže LanišekPeter PrevcLovro KosJan HerlAndreas Velinger

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara