Rjoju Kobajaši (©Reuters)
Rjoju Kobajaši (©Reuters)

Kobajaši oteo Nemcima sve: Ajzenbihleru pobedu u Garmišu, a Gajgeru lidersku poziciju u Svetskom kupu

Vreme čitanja: 3min | sub. 01.01.22. | 16:11

Slovenački ski-skakač Lovro Kos prvi put u karijeri na podijumu

Postaje turneja „Četiri skakaonice“ sinonim za Rjojua Kobajašija. Vijorila se japanska zastava kraj skakaonice „Šatenberg“, vijori se i kraj „Olimpijske“ u Garmiš-Partenkirhenu, peti put ove sezone Kobajaši se našao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja, utabao je stazu do drugog „Zlatnog orla“ i preuzeo lidersku poziciju u Svetskom kupu!

Dva od dva Kobajašija na turneji. Pokorio je Oberstdorf, pokorio je Garmiš. Oteo je Japanac pobedu Markusu Ajzenbihleru, bio je bolji za 0,2 boda i sprečio je razbijanje prokletstva nemačkih skakača na drugoj stanici turneje. Načekaće se Nemci da se pojavi neki novi Sven Hanavald.

Izabrane vesti

Dičili su se Japanci i Kazujošijem Funakijem i Noriakijem Kasaijem, a Rjoju Kobajaši preti da im pomuti slavu i za svega nekoliko godina premaši njihova dostignuća i postane najuspešniji ski-skakač u Zemlji izlazećeg sunca. Uhvatio je Kobajaši zalet za osvajanje druge turneje „Četiri skakaonice“ i u Insbruku će kao vodeći u Svetskom kupu nositi žutu majicu.

Debakl Nemaca u njihovom dvorištu. Uzeo im je Kobajaši sve. Karlu Gajgeru lidersku poziciju u Svetskom kupu, a Markusu Ajzenbihleru pobedu na drugoj stanici turneje. Ponovo je Ajzenbihler morao da se zadovolji drugom pozicijom u Garmišu. Imao je skok dana, leteo je do 143,5 metra i stao na pola metra od rekorda koji je postavio David Kubacki. Ni to nije bilo dovoljno da se pobedi Japanac.

Iako je kraće leteo u drugoj seriji od nemačkog skakača – prizemljio se na 135,5 metara – na strani Rjojua bili su faktor vetar/kapija, kao i telemark koga nije bilo kod doskoka Ajzenbihlera. Skraćeno je zaletište uoči izlaska na zaletište Japanca, pa nije uspeo da ponovi dužinu iz prve serije, kada je leteo 143 metra.

Rjoju Kobajaši (©Reuters)Rjoju Kobajaši (©Reuters)

Trijumfi Kobajašija na turneji „Četiri skakaonice“ postali su standard, sakupio ih je već sedam – tri u Oberstdorfu, dve u Garmišu i po jedna u Insbruku i Bišofshofenu – a iznenađenje dana priredio je slovenački ski-skakač Lovro Kos. U Oberstdorfu je Slovenac zauzeo šesto mesto, to mu je bio rezultat karijere. U Garmiš-Partenkirhenu podigao je lestvicu. Impresivnim skokovima u obe serije, ali i zahvaljujući krahu Marijusa Lindvika, prvi put u karijeri se Lovro Kos našao na podijumu.

Enorman napredak u drugoj seriji skokom od 140,5 metara napravio je prošlogodišnji pobednik Svetskog kupa – Halvor Egner Granerud. Probio se Norvežanin sa 22. na 8. poziciju, ali je na kraju dana zaostajao za Kobajašijem čak 27 poena... Kada se na to doda razlika i iz Oberstdorfa, jasno je da mu je u Insbruku i Bišofshofenu potrebno čudo kako bi pretekao Japanca.

Poljaci su nastavili užasno da skaču. David Kubacki i Kamil Stoh nisu prošli ni u drugu seriju, pa je već na polovini današnjeg takmičenja bilo jasno da Kubacki silazi sa prestola u Garmišu, dok se Stoh još na prvoj stanici pozdravio sa krunom. A, da ove godine nekako može do pobede na Novogodišnjoj turneji nadao se Simon Aman. Više ne. Snovi su raspršeni u prvoj seriji...

GARMIŠ-PARTENKIRHEN: 1. Rjoju Kobajaši (143,0 – 135,5m) 291,2 boda, Markus Ajzenbihler (141 – 143,5m) 291, 3. Lovro Kos (135,5 – 138m) 286, 4. Marijus Lindvik (138 – 138m) 283,7, 5. Jan Herl (134 – 132m) 274,9, 6. Jukija Sato (132,5 – 130m) 267,9, 7. Karl Gajger (130 – 127,5m) 265, 8. Halvor Egner Granerud (128 – 140,5m) 254,2, 9. Timi Zajc (137 – 127,5m) 264,1, 10. Štefan Laje (128 – 136,5m) 263,7.



tagovi

Kamil StohMarijus LindvikHalvor Egner GranerudMarkus AjzenbihlerKarl GajgerRjoju Kobajašizimski sportoviSvetski kup u ski skokovimaski skokoviturneja četiri skakaoniceČetiri skakaoniceČetiri novogodišnje skakaoniceLovro KosJan HerlTimi Zajc

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara