Panorama Inzbruka (©Reuters)
Panorama Inzbruka (©Reuters)

Kobajaši u Inzbruku stavlja šapu na Zlatnog orla, Slovenac i Norvežanin poslednja linija odbrane

Vreme čitanja: 4min | uto. 04.01.22. | 10:03

Može li iko da stane na put Japancu i učini zanimljivijim skokove u Bišofshofenu na Badnji dan?

Apsolutna dominacija Rjojua Kobajašija. Novogodišnja turneja protiče u znaku japanskog ski-skakača. Preti Kobajaši da postane prvi svih vremena koji je dva puta došao do "grend slema". Nemački deo turneje završio je sa dva trijumfa, pokorio je Oberstdorf i Garmiš-Partenkirhen, a nastavio je da briljira i u Austriji.

Pripale su Japancu kvalifikacije u Inzbruku, stanici koja je često bila prelomna do sada. Poleteo je Rjoju Kobajaši do pol-pozicije sa žutom majicom, koju je u Garmišu preuzeo od Karla Gajgera, do tada lidera Svetskog kupa. Dužina od 126,5 metara bila je dovoljna Japancu da drugi put slavi u kvalifikacijama na 70. izdanju turneje “Četiri skakaonice”. Pred Kobajašijem su dva najvažnija skoka, jer ukoliko ostvari treći trijumf i tako uveća već sada pozamašnu prednost, njegovim prvim pratiocima preostaće da se nadaju Rjojuovom podbačaju u Bišofshofenu. Ništa drugo.

Izabrane vesti

Rjoju Kobajaši posle dve stanice i četiri serije skokova beži Marijusu Lindviku, drugoplasiranom u generalnom poretku novogodišnje turneje 13,2 boda, dok prednost u odnosu na trećeplasiranog Lovra Kosa iznosi 17,7. Slovenački ski-skakač najprijatnije je iznenađenje jubilarnog 70. izdanja novogodišnje turneje. U kontinuitetu skače dobro, pleni dužinom, a u kvalifikacijama u Inzbruku leteo je 130 metara. Taj skok bio je najduži u kvalifikacijama. Ali u zbiru sa stilom, i faktorom vetar/kapija ne i da se ugrozi Kobajaši i napadne prva pozicija. Iza Japanca, a ispred Slovenca su se u kvalifikacijama našli Jan Herl, Kilijan Pajer i Danijel Huber.

NAJBOLJIH PET U KVALIFIKACIJAMA U INZBRUKU:

Rjoju Kobajaši - 132,7 poena (126,5 metara)

Jan Herl - 131,3 poena (129 metara)

Kilijan Pajer - 127,8 poena (127,5 metara)

Danijel Huber - 123 poena (128 metara)

Lovro Kos - 122,2 poena (130 metara)

(©Reuters)(©Reuters)

Ako ne bude velikih iznenađenja već u prvoj seriji u Inzbruku, u nastavku novogodišnje turneje sedmorica takmičara figuriraće za plasman na podijumu i pobedi, kada je reč o generalnom poretku. Svima ostalima potrebno je pravo čudo.

A, realno su Kobajašiju prava pretnja samo Lindvik, Kos i Ajzenbihler. Takvo mišljenje deli i Karl Gajger. Zaostatak od 30 i više bodova praktično je nenadoknadiv. Veće su šanse da Japanac drugi put u karijeri trijumfuje na sve četiri stanice novogodišnje turneje.

POREDAK U NOVOGODIŠNJOJ TURNEJI POSLE DVE STANICE:

Rjoju Kobajaši - 593,2 poena

Marijus Lindvik - 580

Lovro Kos - 575,5

Markus Ajzenbihler - 572,1

Halvor Egner Granerud - 563,4

Karl Gajger - 560,9

Robert Johanson - 559,8

Pojavio se u Inzbruku rekorder skakaonice - Mihael Hajbek, ali daleko je bio od izdanja kada je na trećoj stanici novogodišnje turneje leteo čak 138 metara. Takmičenje je završio u kvalifikacija, ostvarivši daljinu od 113 metara. Skromno, nedovoljno da bude u 50. Bio je prvi ispod crte...

(©Reuters)(©Reuters)

A u Inzbruku se produžilo mučenje Kamila Stoha. Na Tantalovim mukama je i dalje aktuelni šampion, osvajač prošlosezonskog “Zlatnog orla”. Ponovo nije prošao kvalifikacije. Evidentno je da forma nije tempirana za “Četiri skakaonice”, već da će u idealnoj svi poljski ski-skakači pokušati da budu za ZOI u Pekingu, koje se održavaju u februaru. Ipak, ovi skokovi nimalo ne obećavaju da će doći do boljitka. Sezona je za Poljake, zasad, potpuni promašaj.

Najzanimljivije parove u današnjem nadmetanju, čiji početak je zakazan za 13.30, činiće: Žila - Šmid, Aman - Stenkala, Volnji - Tande, Kubacki - Zajc, Kraft - Lanišek, Čofenig - Ajzenbihler, Aigner - Kos, Peter Prevc - Huber, Paške - Kobajaši.

Podsećamo, u drugu seriju glavnog takmičenja prolazi 25 pobednika duela, kao i petorica "laki luzera".

Do prve zvanične serije skokova u Inzbruku stigla su samo trojica pobednika treće stanice novogodišnje turneje - Rjoju Kobajaši, Peter Prevc i David Kubacki. Ali, pošto Slovenac i Poljak u tekućoj sezoni, a posebno na “Četiri skakaonice” ne beleže rezultate kojima bi mogli da se uključe u borbu za podijum, a kamoli pobedu, ukoliko ne trijumfuje Kobajaši krunisaće Inzbruk novog šampiona.

Po okončanju skokova u Inzbruku, karavan se selu u Bišofshofen gde će se kvalifikacije održati već 5. januara, a novi šampion će biti ustoličen dan kasnije, na Badnji dan.

RASPORED NOVOGODIĐNJE TURNEJE “ČETIRI SKAKAONICE”:

Oberstdorf (Nemačka), skakaonica “Šatenberg”

HS - 137m

28. decembar - kvalifikacije - pobednik Rjoju Kobajaši

29. decembar - takmičenje - pobednik Rjoju Kobajaši

Garmiš-Partenkirhen (Nemačka), skakaonica “Olimpijska”

HS - 142m

31. decembar - kvalifikacije - pobednik Markus Ajzenbihler

1. januar - takmičenje - pobednik Rjoju Kobajaši

Inzbruk (Austrija), skakaonica “Bergizel”

HS - 130m

3. januar - kvalifikacije - pobednik Rjoju Kobajaši

4. januar - takmičenje (13.30)  

Bišofshofen (Austrija), skakaonica “Pol Auserlajtner”

HS - 142m

5. januar - kvalifikacije (17.15)

6. januar - takmičenje (17.30)

KVOTE NA POBEDU U INZBRUKU

Rjoju Kobajaši – 2,00

Markus Ajzenbihler – 7,00

Karl Gajger – 10,0

Marijus Lindvik – 15,0

Halvor Egner Granerud – 20,0

Stefan Kraft – 40,0

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Četiri novogodišnje skakaoniceČetiri skakaoniceturneja četiri skakaoniceski skokoviSvetski kup u ski skokovimazimski sportoviRjoju KobajašiMarijus LindvikHalvor Egner GranerudLovro KosKarl GajgerMarkus AjzenbihlerRobert JohansonKamil StohMihael Hajbek

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara