(©Reuters)
(©Reuters)

Kraljica stavila krunu: Ivana Vuleta šampionka sveta

Vreme čitanja: 2min | ned. 20.08.23. | 18:32

Srpska atletičarka oborila lični i državni rekord i prvi put uzela zlato na otvorenom

Najbolja srpska atletičarka svih vremena najzad je stavila na glavu krunu koju je davno zaslužila, a koja joj je volšebno izmicala prethodnih godina. Ivana Vuleta je šampionka sveta! Dva puta je bila najbolja na planeti, ali u dvorani, a ovog puta u Budimpešti je doletela do zlata na otvorenom.

I to kako! Najboljim rezultatom u karijeri, najboljim rezultatom u istoriji srpskog skoka udalj. U petoj seriji Ivana je letela do 7,14 metara i za četiri centimetra poboljšala rekord i postavila najbolji rezultat na svetu u 2023. godini.

Izabrane vesti

Vuleti je ovo najveći uspeh u karijeri, jer do sada imala dve bronze sa prvenstva sveta, kao i jednu sa Olimpijskih igara. Sa ovom titulom Ivana je ponovo najveći favorit da za godinu dana, na Igrama u Parizu, stane na najviši stepenik pobedničkog postolja i ponovo u njenu čast odsluša „Bože pravde“.

Današnje finale skoka udalj bila je čista – dominacija. Ivana je u prvom skoku napravila minimalni prestup, a letela je sigurno preko državnog i ličnog rekorda (7,10m). Ali zato je u drugom pokušaju bila opreznija, a opet – najbolja. Skočila je Vuleta do 7,05 i postavila nedostižan domaći zadatak za rivalke.

Posle tri serije, kada se odvaja osam najboljih za još tri pokušaja, Ivana je bila prva sa 14 centimetara dužim skokom od Amerikanke Dejvis-Vudhol i 21 centimetar boljim od Nigerijke Brume.

Kako se takmičenje nastavljalo, tako su rezultati svih takmičarki bili sve slabiji, prvo mesto Ivane Vulete ni u jednom momentu nije bilo ugroženo. Posle prestupa u trećoj, srpska gracija skočila je 6,91 u četvrtoj seriji. Čak i sa tim rezultatom bila bi danas – zlatna.

A, onda peta serija. Amerikanka Dejvis-Vudhol je imala skok na granici sedam metara, ali uz veliki prestup. Krenula je Ivana i – odletela u istoriju! Zaustavila se na 7,14, tamo gde je odavno želela da bude, tamo gde je za konkurenciju danas bila nedodirljiva.

Prvo pa „muško“ za Srbiju na Svetskom prvenstvu u Budimpešti. Odmah zlato. Ivana Vuleta je kraljica sveta.


 


tagovi

Svetsko prvenstvo u atleticiskok u daljIvana Vuletaatletika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara