Katrin Lunde (©Reuters)
Katrin Lunde (©Reuters)

Kreće bitka za polufinale EP

Vreme čitanja: 3min | čet. 10.12.20. | 15:49

Nažalost, bez Srbije u drugoj fazi šampionata u Danskoj. Norvežanke ostaju prvi favoriti za zlato

Posle dana pauze u Koldingu i Herningu se nastavlja Evropsko prvenstvo za rukometašice. Nažalost, nema mesta za Srbiju koja je neočekivano ispala već posle prve runde šampionata. Derbi prvog dana druge faze takmičenja u Danskoj je meč svetskih šampionki iz Japana Holanđanki i ove godine silnih Norvežanki (20.30). Skandinavke su se poigravale u prvoj fazi, imale gol-razliku +40 i s pravom se smatraju za najvećeg favorita za zlato. Lale su jedva stigle do druge faze. Neigranje MVP SP u Japanu Estevane Polman očigledno je veliki hendikep za šampionke planete.

Norveška je za ovo prvenstvo vratila neke iskusne igračice u reprezentaciju, kao što je bek Đera Veronika Kristijensen. Na ovom šampionatu blista Nora Merk, koja je imala čak 10 operacija kolena prethodnih godina. Dve sezone levoruka bombarderka nije igrala, ali je konačno spremna i željna igre. Raspucana je na ovom šampionatu. Na golu blista srpska snajka Katrin Lunde, izabranica srca nekadašnjeg fudbalera Crvene zvezde Nikole Trajkovića. Ona je protiv Rumunije čak 300. put obukla dres reprezentacije Norveške. Iako ima 40 godina i dalje je jedna od najboljih na svetu.

Izabrane vesti

Poklon kvote u Mozzartu za mečeve Lige Evrope. Primera radi, dvojka na AZ Alkmar u Rijeci je čak 1,43. Nigde nećete moći da nađete veću.

Prošle sezone u Japanu je Holandija pobedila Norvešku sa 30:28, ali ove godine su Skandinavke mnogo bolje i trebalo bi da upišu i četvrtu pobedu na šampionatu.

Crna Gora je tek u poslednjem meču grupne faze stigla do prvog trijumfa i to protiv Slovenije sa 26:25 i izborila narednu rundu, odnosno još makar tri utakmice. Današnji rival u Herningu je Rusija. Iako je Zbornaja stigla bez nekih važnih igračica, Semove i Ane Vjahirjeve, ostvarene su tri pobede u grupnoj fazi, pa se ušlo sa maksimalna četiri boda. Ruskinje predvodi s klupe trofejni španski stručnjak Ambroš Martin.

"Rusija je izvanredan protivnik, na svim pozicijama ima vrhunske igračice. Nije došla Vjahirjeva, ali to ne predstavlja nikakav problem. Videle smo da ekipa igra na vrhunskom nivou. Verujem da možemo da se borimo, a mislim da je u duelima protiv Francuske i Danske presudila samo duža klupa protivnika. To je prednost svim našim rivalima u glavnoj fazi“, naglasila je prva zvezda Crne Gore, desno krilo Jovanka Radičević za Vijesti.

Hrvatska je hit šampionata. Ima sve tri pobede. Imaju izabranice selektora Nenada Šoštarića maksimalna četiri boda, a današnj rival u prvom meču druge runde je Rumunija (18.15). Sve u igri Rumunki zavisi od raspoloženja Kristine Neagu, najbolje rukometašice sveta u prethodnih desetak godina. Ne blista na ovom prvenstvu, nema dobre procente šuta, ali se radi o vanserijskom beku koji s lakoćom može da postigne dvocifreni broj golova.

Podsetimo, plasman u polufinale Evropskog prvenstva u Danskoj izboriće po dve najbolje selekcije iz obe novoformirane grupe.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE, DRUGA FAZA – 1. KOLO

GRUPA 1

Četvrtak

18.15: (7,75) Crna Gora (13,0) Rusija (1,12)

20.30: (1,25) Francuska (10,0) Španija (4,90)

Petak

20.30: (1,55) Danska (8,50) Švedska (2,95)

GRUPA 2

Četvrtak

18.15: (2,70) Hrvatska (8,00) Rumunija (1,65)

20.30: (13,0) Holandija (18,0) Norveška (1,05)

Subota

16.00: (1,60) Mađarska (8,00) Nemačka (2,85)

***kvote su podložne promenama



tagovi

EP za rukometašice 2020EP za rukometašiceženska rukometna reprezentacija Norveškeženska rukometna reprezentacija Francuske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara