Gavril Subotić, Stefan Mitrović, Dušan Mandić i Strahinja Rašović (©Starsport&MN Press&Reuters)
Gavril Subotić, Stefan Mitrović, Dušan Mandić i Strahinja Rašović (©Starsport&MN Press&Reuters)

Kreće najjača liga na svetu: Radnički brani tron, Vujasov drim-tim na Novom Beogradu, večiti iz prikrajka

Vreme čitanja: 10min | sre. 06.10.21. | 08:30

Partizan i Crvena zvezda sklopili su respektabilne sastave, ali neće biti jedina opasnost po branioca titule i drim-tim sa bazena "11. april". Šampionske ambicije gaje i Šapčani, kao i Vojvodina

Pre devet godina se ulicama Beograda prolamalo “Ponovo radi bioskop, ponovo radi bioskop”. Nakratko se Srbija, kao što to čini nekoliko puta godišnje kada se reprezira kultni film “Maratonci trče počasni krug”, vratila u 1982. drugu godinu, kada je premijerno prikazan. Ponovo je oživeo srpski vaterpolo. I brzo se ugasio... Jeste i posle te sezone klupska vaterpolo scena Srbije postala bogatija za trofej Lige šampiona i LEN Kupa Evrope, ali je u očima javnosti tihovala, da bi ovog leta srpskom prestonicom opet odzvanjale dobro poznate reči: “Ponovo radi bioskop”

Nepuna decenija, toliko je bilo potrebno srpskom klupskom vaterpolu da se poput Feniksa digne iz pepela, da vaskrsne, da klubovi pokažu svoju raskoš i opet zaigraju bitnu ulogu na međunarodnoj sceni. I sramota bi bila da nije tako, jer se ove 2021. godine navršava veliki jubilej - 100 godina vaterpola u Srbiji. 

Izabrane vesti

Neki beogradski bazeni su sređeni, neki nalickani, tek toliko da se zabašuri sve ono što ne treba da se vidi. Farba će neko vreme stajati. Koliko? Pitanje na koje malo ko zna odgovor, ali je lepo dok se na bazenima čuje dečja graja. A, i te kako će se čuti, jer veći magnet za decu od povratka olimpijskih šampiona u zemlju vaterpola ne postoji. Sedmorica od 13 zlatnih vaterpolista sa Olimpijskih igara u Tokiju ove sezone će igrati srpsko prvenstvo. Gledaćemo i uživati u potezima Dušana Mandića, Stefana Mitrovića, Milana Aleksića, Miloša Ćuka, Strahinje Rašovića, Duška i Gojka Pijetlovića, Nikole Jakšića, biće tu i nekih velikih, a mladih nada, pa i poneki internacionalac...

Srbija je bila, jeste, i biće zemlja vaterpola. To se ne može tek tako promeniti, nijedna gumica preko noći to ne može izbrisati. Lakše je dopisati koju nulu na čekovima koji idu u ruke klupskog vaterpola i tako Srbiju lansiraju na prvo mesto u Evropi. Srbija opet ima najmoćniju ligu na svetu - to je i zaslužila. A da li će sezona biti berićetnija od one koja polako navršava devetu godinu, odgovor će dati vreme. I prvi dani leta, kada će kompletna Srbija pohrliti na bazene. Dok joj se ne ukaže prilika da se osoli u plavetnilu Egejskog, Jadranskog, Sredozemnog ili pak nekog četvrtog mora. Ili okeana. 

I dok se crta ne bude podvukla, dok se računi ne budu svodili, a opšte je poznato da se oni kao i u većini timskih sportova svode u maju ili junu, vodiće se debata da li je vaterpolo liga Srbije jača sada ili je to bila pre deceniju, odnosno u toj čuvenoj sezoni 2012/2013. Neko će uživati u skaliranju, neko se pitati da li je onda srpskim klubovima potrebna i ta Jadranska liga kada smo ponovo sila, a nekome će zaigrati srce što je srpski vaterpolo šampionat ispred Mađarske, Italije, Španije i Hrvatske. Bez ikakve sumnje - jeste. Odgovorno tvrde i oni koji su se za zlatom oko vrata vratili iz Zemlje izlazećeg sunca i njene prestonice - Tokija. 

Danas se na bazenima, umesto u bioskopima širom Srbije, premijeno u novoj sezoni pušta ton filma. Radnja je jasno koncipirana - pet timova želi da skine krunu kralju. A Radnički iz Kragujevca želi da se zadrži na tronu. Odbrana titule neće biti nimalo laka, naročito ako se uzme u obzir kakav se gigant rodio na Novom Beogradu. Takođe, digao se Partizan, sedmostruki evropski šampion, Crvena zvezda je nastavila da raste, a ni Šabac, ni Vojvodina nisu bez šansi. Tu se krug kada je reč o šampionskim ambicijama zatvara. Nikad širi krug u nikad jačoj srpskoj ligi. Najkvalitetnijoj na Starom kontinentu. 

Koliko bitnu ulogu će srpski klubovi igrati na međunarnodnoj sceni (i već igraju, pošto je sezona počela), ali i u regionu, govori zastupljenost naših klubova u tim takmičenjima. Novi Beograd će ove i iduće godine biti organizator Fajnal-ejta Lige šampiona, što znači da mu je učešće u elitnom takmičenju zagarantovano. Radnički iz Kragujevca će takođe učestvovati u Ligi šampiona, a kroz kvalifikacije će i Crvena zvezda pokušati da se domogne mesta u eliti. Ne uspe li, u LEN Kupu Evrope napašće titulu, koja joj je izmakla minule sezone (crveno-beli igrali su polufinale). Šabac je dogurao do drugog kruga kvalifikacija za drugorangirano takmičenje na Starom kontinentu, a preskoči li i tu prepreku, plasiraće se u četvrtfinale LEN Kupa Evrope. Jedino je Vojvodina završila učešće u evropskim takmičenjima... 

A, sada - Regionalna vaterpolo liga. Radnički iz Kragujevca će na Jadranu, baš kao i u Srbiji, braniti titulu. U prvom rangu regionalnog šampionata će, pored Radničkog, Srbiju predstavljati Crvena zvezda, Partizan, Šabac i Novi Beograd, koji do sada nije imao priliku da se nadmeće sa regionalnom vaterpolo elitom. U drugoj Jadranskoj ligi Srbija će, kao i u prvoj, imati pet predstavnika - Vojvodinu, Nais, Valis, Zemun i Proleter. Dakle, svih deset klubova iz Superlige Srbije će se oprobati u Regionalnoj vaterpolo lige. Po pet u prvom i drugom rangu. 

RADNIČKI: ĆUK UMESTO RAŠOVIĆA

 Strahinja Rašović (©Starsport) Strahinja Rašović (©Starsport)

Kragujevački Radnički je predvođen vaterpolo genijem Urošem Stevanovićem zasenio kompletan Balkan. Jer malo ko je verovao da Kragujevčani mogu da naprave takav “bum” na domaćoj i regionalnoj sceni, pa donekle i međunarodnoj. Radnički je apsolutno pogodio sa izborom igrača, napravio je koheziju, a centralna figura minule sezone bio je Strahinja Rašović. Osvojio je Radnički prvo regionalnu titulu (prethodno je Šumadincima izmakao trofej Kupa Srbije, koji je podigla Crvena zvezda), a potom i domaću savladavši Novi Beograd u finalu. Tog časa rodilo se rivalstvo, koje će bez sumnje dostići novi nivo u nastupajućoj sezoni. 

Radnički iz Kragujevca ostao je tokom leta bez prve violine - Strahinje Rašovića. Ubojiti šuter pojačao je Novi Beograd, a u neku ruku može se reći da su Radnički i tim sa bazena “11. april” napravili trampu, pošto je iz Novog Beograda put Kragujevca pošao dugogodišnji standardni reprezentativac - Miloš Ćuk. I nije Ćuk jedino veliko ime koje se usidrilo u kragujevačkom bazenu. Stevanovićev tim postao je jači za hrvatskog centra Josipa Vrlića, koji je i u sezoni 2014/2015 nosio kapicu Radničkog iz Kragujevca. 

Ipak, najveći plus za Kragujevčane jeste to što je okosnica tima ostala na okupu. I što je Uroš Stevanović sa nekolicinom mladih igrača radio praktično čitavo leto, i poveo ih do titule svetskog prvaka u Pragu. Najviše su se istakli talentovani Stefan Branković, Nemanja Stanojević i Marko Radulović, koji je i u protekloj sezoni rešetao na bitnim utakmicama. Svako ko je gledao završnicu Jadranske lige seća se briljantnih Radulovićevih izdanja protiv zagrebačke Mladosti i dubrovačkog Juga na kompleksu “SC Mladost” u Zagrebu. 

VUJASINOVIĆEV DRIM-TIM: MANDIĆ, DUŠKO PIJETLOVIĆ, GOJKO PIJETLOVIĆ, NIKOLA JAKŠIĆ...

Dušan Mandić (©Starsport)Dušan Mandić (©Starsport)

Sačuvao je Radnički tim, a sa druge strane Novi Beograd je tokom leta promenio skoro kompletan tim. Stvorio je legendarni vaterpolista, a sada trofejni stručnjak Vladimir Vujasinović paklenu ekipu, koju mnogi su punim pravom nazivaju drim-timom. To Novi Beograd zaista i jeste. Zato ga je dobar deo poznavaoca vaterpolo prilika zaokružio crvenim markerom i naglasio da je ovaj sastav sposoban ne samo da pokori Srbiju i region, već i Stari kontinent. I da tako Srbija dobije novog evropskog prvaka. 

Neko je bio sumnjičav, neko se grohotom smejao u neznanju kada je Vladimir Vujasinović u razgovoru za Mozzart Sport najavio šta se rađa na Novom Beogradu. Rodila se sila. Okupio je Vladimir Vujasinović "creme della creme" srpskog vaterpola na bazenu “11. april”. Sprektakularna promocija prvog tima, ali i čitavog pogona Novog Beograda održana je neposredno pred početak šampionata Srbije, a tom prilikom predstavljen je redizajnirani grb, Dušan Mandić, MVP Lige šampiona, promovisan je u novog kapitena. 

Saigrači Dušana Mandića, jednog od najboljih svetskih igrača, ali i stuba reprezentacije Srbije u nadolazećim godinama, biće preostalih pet olimpijskih šampiona - Strahinja i Viktor Rašović, Duško i Gojko Pijetlović, i Nikola Jakšić. Ali i olimpijski vicešampion - grčki vaterpolista Angelos Vlahopulos. Takođe i Radomir Drašović, Đorđe Vučinić, Draško Gogov koji je minule sezone bio udarna napadačka igla Novog Beograda i najbolji strelac, Petar Tomić, Nika Šušijašvili, perspektivni crnogorski centar Miroslav Perković, te još jedan inostrani igrač - golman Žoao Pedro Fernandes. Ali i trio koji treba da stasa uz ove velikane: Vasilije Martinović, Petar Mitrović i Matija Vlahović.

PARTIZAN SA STEFANOM MITROVIĆEM I MILANOM ALEKSIĆEM

Silno se pojačao Novi Beograd, na Vladimiru Vujasinoviću je da sklopi kockice u mozaik, ali silno se pojačao i Partizan. Srpski vaterpolo gigant i jedan od najtrofejnijih klubova u evropskim okvirima, počeo je da daje znake života u prethodnoj sezoni. Zaličilo je da se sve kreće u pozitivnom smeru, a onda su crno-beli doživeli neverovatno transformaciju tokom leta. I ponovo su aktivni u borbi za tron. Olakšavajući faktor Parnom valjku je što neće imati evropske obaveze, već će moći da se fokusira isključivo na domaća takmičenje i Jadransku ligu. A to nije zanemarljiva činjenice. Naročito kada se u obzir uzme da je Partizan sklopio respektabilan tim, koji bi imao šta da kaže i u Evropi, da se tamo takmiči... 

Stefan Mitrović (©Starsport)Stefan Mitrović (©Starsport)

Pojačanja su bitna, ali, ipak, mnogo bitniji posao sklopljen je sa Gradom Beogradom uoči početka nove sezone. Izjedalo je pitanje bazena crno-bele. Napokon je rešeno - u narednih 50 godina Partizan će moći da koristi bazen “Banjica” besplatno. A što se tiče pojačanja presudan je bio ostanak Stefana Mitrovića, a zatim i povratak Milana Aleksića na mesto uspeha. Pomenuti dvojac je u svetu vaterpola sinonim za trofeje. Mitrović i Aleksić su sa reprezentacijom Srbije osvojili sve što se osvojiti može, a sa Partizanom su 2011. godine podigli trofej Lige šampiona. U poznim igračkim godinama vratili su se u svoj klub da poduče mlađe naraštaje, i pokušaju crno-belima da vrate stari sjaj. Ali nisu samo njih dvojica pojačali tim sa “Banjice”. Povremeni reprezentativci Nemanja Vico, Petar Velkić i golman Dimitrije Rističević obukli su crno-belu kapicu, Lazar Vićković je napravio novi “prebeg” i posle samo godinu dana se iz Crvene zvezde vratio u Partizan. Opremu je opet zadužio i Filip Radojević, a klub je angažovao i američki dvojac - Aleksa Bouena i Marka Vavića

CRVENA ZVEZDA S PROVERENIM SNAGAMA

Partizan će biti ozbiljan protivkandidat Radničkom i Novom Beogradu, a to će biti i Crvena zvezda. Osvajač Kupa Srbije iz protekle sezone nije angažovao toliko atraktivna pojačanja tokom leta, ali je napravio iskorak kada je reč o kontinuitetu. Pre svega na kormilu je ostao Aleksandar Filipović, a najveći benefit je što sa bazena “Milan Gale Muškatirović” nisu digli sidro bombarderi Gavril Subotić i Veljko Tankosić, koji su prošle sezone nemilice tresli mreže na svim frontovima. Takođe, Nikola Rađen je zadržao crveno-belu kapicu na glavi, ako i kapiten Miloš Vukićević, a Crvena zvezda se okrenula ga crnogorskim igračima. 

Ovoga leta su njih trojica pristigla na Dorćol. Definitivno je dolazak Filipa Gardaševića ogroman plus za crveno-bele. Započeo je Gardašević prošlu sezonu u Šapcu, završio ju je u redovima vicešampiona Novog Beograda, a sada će tresti mreže podno kalemegdanskih zidina. Opremu su zadužili i Stefan Pješivac i Bogdan Đurđić, a izuzev Lazara Vićkovića od onih koji su imali bitnije role niko nije napustio klub. 

 Gavril Subotić (©Starsport) Gavril Subotić (©Starsport)

Crvenu zvezdu su napustili Japanac Jusuke Šimicu, Darko Stanojević, iskusni Petar Kasum i Kristijan Šulc, od koga se dosta očekivalo, ali u Zvezdi nije pronašao “svoje mesto pod suncem”, pa se preselio u Šabac. Velika pažnja pokloniće se razvoju trojice zlatnih juniora iz Praga - golmanu Vladimiru Mišoviću, Marku Radoviću i Vuku Milojeviću, jer su to momci koji su “viđeni” da u nadolazećim godinama – naravno ukoliko se razviju u očekivanom smeru – obuku kapicu seniorske reprezentacije Srbije.

Opravdano se u krug favorita za titulu svrstava i ekipa Šapca, a najmanje šanse daju se Vojvodini. I tu se priča oko bitke za tron završava. Šabac je u sezoni 2018/2019 osvojio duplu krunu, od tada je poprilično promenio tim, a utisak je da je ove godine jači nego lani. Anto Vasović ostao je trener, ekipa je godinu dana iskusnija i nadograđena je. Stigao je u grad kraj Save mađarski vaterpolista Simon Vogel, destinaciju nije promenio ni povremeni srpski reprezentactivac Ognjen Stojkanović, a tu je i iskusni Savo Ćetković.

U uvodnim utakmicama na međunarodnoj sceni videlo se da je Šabac pogodio sa Kristijanom Šulcom i da bi velika nada srpskog vaterpola mogla da zablista među šabačkim Delfinima. Velika su očekivanja bila od Kristijana Šulca, predviđali su mu se nastupi u A selekciji... Zasad zvanje enormnog talenta đak Vojvodine nije opravdao, ali je u kvalifikacijama za LEN Kup Evrope dao nagoveštaj da bi sve moglo u Šapcu da se promeni. Šabac za vikend igra utakmice drugog kruga kvalifikacija za LEN Kup Evrope u Italiji, pa je njihov duel sa Partizanom na Banjici pomeren. 

Sve ostale utakmice odigraće se u predviđenom terminu, a derbi prvog kola Superlige Srbije igra se na bazenu “Milan Gale Muškatirović”, gde Crvena zvezda dočekuje novosadsku Vojvodinu. Ispale su Lale iz evropskih takmičenja i mogle bi iz drugog plana da pomrse konce favoritima. Možda već na startu Crvenoj zvezdi...

Najbolji klupski vaterpolo se vratio. Vežite se, polećemo. Startuje nikad jača srpska liga. 

SUPERLIGA SRBIJE - 1. KOLO

Sreda

19.00: Novi Beograd - Nais

20.00: Crvena zvezda - Vojvodina

21.00: Zemun - Radnički

21.00: Valis - Proleter

20. oktobar

19.00: Partizan - Šabac


tagovi

VK RadničkiVK Novi BeogradVK Crvena zvezdaVK PartizanVK ŠabacVK Vojvodinavaterpolo Srbijavaterpolo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara