Osmo evropsko zlato za Norvežanke (©Reuters)
Osmo evropsko zlato za Norvežanke (©Reuters)

Kruna se vratila u zemlju rukometa: Norveška na krovu Evrope, bajka Hrvatica završena istorijskom bronzom (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | ned. 20.12.20. | 21:03

Skandinavke u neizvesnom finalu u Herningu pobedile doskorašnjeg šampiona Francusku sa 22:20 (14:10). Blistala na golu Silje Solberg sa 16 odbrana

Zlato se vratilo u zemlju rukometa. Norveška je posle četiri godina opet na krovu Evrope. U neizvesnom finalu u danskom Herningu, Skandinavke su skinule krunu Francuskinjama, šampionkama od pre dve godine – 22:20 (14:10).

Na ovom šampionatu izabranice islandskog stručnjaka Torira Hergeirsona ostvarili su svih osam pobeda i osmi put stigle do titule na Starom kontinentu. Bila je ovo 12. medalja na Evropskim prvenstva za najtrofejniju selekciju Starog kontinenta. Skandinavke su se revanširale Francuskoj za poraz u finalu Svetskog prvenstva 2017. godine.

Izabrane vesti

Blistala je na golu Silje Solberg, čuvar mreže mađarskog Đera. Ona je u ključnim trenucima, kada se lomio rezultat, zaključala svoju mrežu. Na poluvremenu su Norvežanke imale sigurnih +4 (14:10), ali u nastavku bude se Francuskinje.

Pogocima Fope, Lakrambre, Nijakete, četa Olivijea Krumbolca je preokrenula rezultat, povela sa 19:18, sedam minuta pre kraja. Aleksandra Lakbrabre je iz sedmerca donela prvo vođstvo u drugom poluvremenu. Međutim, u finišu sjajna odbrana Norvežanki. Nora Merk je prelepim golom izjednačila u narednom napadu, prekinula seriju Trikolorki. Skandinavke brzo preokreću rezultat, a konačan rezultat delo je sestre Silje Solberg, Sane Solberg Isakson koja je pogotkom u 59. minutu rešila pitanje pobednika – 22:20. Pokušale su Francuskinje brzim napadom da unesu dramu u poslednjem minutu, ali nije bilo rešenja za fantastičnu Solbergovu na golu.

Kod Norvežanki po četiri gola postigle su Veronika Kristijansen, Stine Skogrand i Nora Merk, dok su Kamila Herem i Stine Oftedal po tri puta zatresle mrežu. U Francuskoj je bolja od ostalih bila Pauleta Fopa sa pet golova.

Desni bek Norveške Nora Merk sa 52 golova je prvi strelac Evropskom prvenstva u Danskoj. Radi se o rukometašici norveškog šampiona Vipersa koja je pauzirala više od dve godine zbog nekoliko operacija kolena.

U borbi za treće mesto dogodilo se veliko iznenađenje. Hrvatice su pregazile domaćina Dansku sa 25:19 i stigle do prve medalje u istoriji. Posle prvih 30 minuta bilo je 11:11, ali u nastavku izabranice trenera Nenada Šoštarića su očitale lekciju domaćoj selekciji. Verovano su Kockaste imale veliki motiv da pokažu selektoru domaćina Jespera Jensena koji ih je potcenjivao dan pre meča za medalju.

Najbolja kod Hrvatica bile su Katarina Ježić i Stela Posavec sa po pet golova. Pogodak manje imala je Ana Debelić, dok je visoka Ćamila Mičijević završila meč sa tri gola. Kod Dankinja su Ane Mete Hansen i Mete Tranborg postigle po četiri gola.

Podsetimo, Srbija je završila takmičenje već u prvoj fazi. Posle pobede nad Holanđankama izabranice selektora Ljubomira Obradovića su poražena od Mađarske i Hrvatske, pa su šampionat završile kao poslednje u Grupi C. Neuspeh za šestu selekciju na Svetskom prventvu u Japanu prošle godine.

EP ZA RUKOMETAŠICE U DANSKOJ

FINALE

Francuska - Norveška 20:22 (10:14)

ZA TREĆE MESTO

Hrvatska - Danska 25:19 (11:11)


tagovi

ženska rukometna reprezentacija Francuskeženska rukometna reprezentacija NorveškeEP za rukometašiceEP za rukometašice 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara