(©Reuters)
(©Reuters)

Kubacki pokorio Inzbruk i oživeo Novogodišnju turneju, ništa od grend slema Graneruda

Vreme čitanja: 2min | sre. 04.01.23. | 15:19

Poljak smanjio zaostatak za liderom pred skokove odluke u Bišofshofenu

Mogao je Halvor Egner Granerud da stavi tačku na turneju “Četiri skakaonice” u Inzbruku, potrebna su mu bila izdanja u rangu onih iz Oberstdorfa i Garmiša, umesto toga potvrdio je da mu ne leži treća stanica. Da nije u stanju da izvede dva kvalitetna skoka na njoj. Podbacio je u prvoj seriji, a zatim odbranio prvo mesto u generalnom plasmanu letom od čak 133 metra!

Sačuvao je Norvežanin veliki deo prednosti u odnosu na konkurenciju, nalazi se u najboljoj poziciji pred skokove odluke u Bišofsofenu, a David Kubacki uspeo je da oživi Novogodišnju turneju. Poljak je pokorio Inzbruk, onemogućio je Halvora Egnera Graneruda da dođe do grend slema, međutim, uoči selidbe na četvrtu stanicu ima veliki zaostatak. Ne i nenadoknadiv.

Izabrane vesti

David Kubacki je prepolovio zaostatak posle prve serije, iako je pred njegov skok zaletište skraćeno na sedmu kapiju. Let nije skratio, ali kada je skakao za pobedu nije bio na tom nivou. Imao je dovoljnu dužinu za trijumf u Inzbruku, no na kraju dana prednost lidera Novogodišnje turneje istopila se samo za 3,5 boda. Ponajviše zbog fenomenalnog skoka Halvora Egnera Graneruda u drugoj seriji, dva metra je bio kraći od rekorda “Bergizela” koji je postavio Mihael Hajbek.  

Pred skokove u Bišofshofenu sakupio je Halvor Egner Granerud 877,8 bodova. David Kubacki je na 854,5. Razlika između najboljih skakača na turneji “Četiri skakaonice” iznosi 23,3 poena, i tu bitka za “Zlatnog orla” staje. Anže Lanišek, Pjotr Žila, Kamil Stoh, Štefan Kraft i Danijel Čofenig boriće se za mesto na podijumu. A, gledajući samo Inzbruk, društvo na pobedničkom postolju Poljaku su pravili Granerud i slovenački ski-skakač Anže Lanišek.

(©Reuters)(©Reuters)

Štefan Kraft je ostao van podijuma, iako je u prvoj seriji najduže leteo (129,5m), dok je u narednoj po dužini (125m) bio odmah iza Norvežanina. Zauzeo je četvrto mesto, a najboljih deset kompletirali su Kamil Stoh, Marijus Lindvik, Mihael Hajbek, Danijel Čofenig, Jan Herl i Pjotr Žila. Austrijanci su se okoristili o činjenicu da skaču na domaćem terenu da poprave pozicije u generalnom poretku, najviše ih je bilo među prvih deset, a Japanci su totalno podbacili. 

Niti jedan skakač iz Zemlje izlazećeg sunca nije dobio direktan duel. Sve su ih izgubili, a kao “laki luzer” u drugi krug prošao je Naoki Nakamura. Najveće razočaranje je Rjoju Kobajaši, prošlogodišnji pobednik Inzbruka i osvajač Novogodišnje turneje, a slabe rezultate zabeležili su i Filip Ašenvald, Štefan Laje, Gregor Dešvanden, Anders Fanemel... Svi su skakali samo jedanput, ostali su uskraćeni za drugu seriju.

(©Reuters)(©Reuters)

RASPORED NOVOGODIŠNJE TURNEJE “ČETIRI SKAKAONICE”: 

Oberstdorf (Nemačka), skakaonica “Šatenberg”

HS - 137m

Kvalifikacije - Halvor Egner Granerud

Takmičenje - Halvor Egner Granerud

Garmiš-Partenkirhen (Nemačka), skakaonica “Olimpijska”

HS - 142m

Kvalifikacije - David Kubacki

Takmičenje - Halvor Egner Granerud

Inzbruk (Austrija), skakaonica “Bergizel”

HS - 130m

Kvalifikacije - David Kubacki

Takmičenje - David Kubacki

Bišofshofen (Austrija), skakaonica “Pol Auserlajtner”

HS - 142m

5. januar - kvalifikacije (16.30)

6. januar - takmičenje (16.30)


tagovi

zimski sportoviski skokoviSvetski kup u ski skokovimaČetiri skakaoniceČetiri novogodišnje skakaoniceturneja četiri skakaoniceDavid KubackiHalvor Egner GranerudAnže Lanišek

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara