Mikel Hansen (©Reuters)
Mikel Hansen (©Reuters)

Lako je Danskoj i Norveškoj kad imaju Hansena i Sagosena…

Vreme čitanja: 3min | čet. 20.01.22. | 22:44

Skandinavske velesile preslišale rivale na startu drugog kruga

Možda Mikel Hansen i Sander Sagosen nisu najveći majstori današnjice, ali su bez dvojbe najubojitiji šuteri. Ne čudi što su dve skandinavske velesile redovni učesnici završnice velikih takmičenja, a i osvajači medalja.

Kada je saopšteno da Aron Palmarson i Bjarki Mar Elison neće nastupiti na otvaranju drugog kruga Evropskog prvenstva, šanse Islanda da uhvati Dansku na spavanju drastično su opale. Ostao je Island bez dvojice izuzetno bitnih bekova, najboljih uz Ingija Magnusona. U krnjem sastavu uspeli su Islanđani da pokažu zube Danskoj, ali ne i da uzmu meru svetskom šampionu – 28:24 (17:14).

Izabrane vesti

Raspolaže Danska sa nekoliko fantastičnih šutera, pa Mikel Hansen ne mora baš uvek da bude u prvom planu. Zna se – njegove su završnice. A, do tada ume da prepusti podijum reprezentativnim kolegama. U glavnoj ulozi protiv Islanđana bio je Matijas Gidsel. Danski desni bek opalio je deset puta i u devet navrata rasparao je mrežu gola koji su branili Halgrimson i Bjergvinson.

Bez dvojice od trojice najkvalitetnijih igrača i standardnih članova bekovske postave Islanđani nisu mogli mnogo više od držanja u prvom poluvremenu. Pred odlazak na odmor Danska je pojačala ritam, a Matijas Gidsel i Mikel Hansen ispalili su tri projektila i odlepili su svetskog šampiona i olimpijskog vicešampiona od rivala. Pauza nije isekla Dance, nastavili su da granatiraju gol rivala i početkom drugog poluvremena. Sve vreme su držali Islanđane na distanci.

U izostanku Palmarsona i Elisona, ništa drugo nije preostalo Ingiju Magnusonu, desnom beku Magdeburga, nego da igra sam protiv svih. Solirao je Magnuson, često i prolazio… Osam njegovih hitaca pronašlo je put do gola. Ipak, sve skupa nije bilo dovoljno da Island uvede meč u neizvesnu završnicu.

Mikel Hansen je, kao i Lase Svan, postigao je pet golova, a Danska se izjednačila sa Francuskom. Obe selekcije – inače, po mišljenju mnogih prvi kandidati da od Španije preuzmu zvanje šampiona Evrope – prenele su dva boda iz prve faze takmičenja i na trijufalan način otvorile su drugi krug.

Sander Sagosen (©Reuters)Sander Sagosen (©Reuters)

Oslanja se Danska kada god je gusto na Mikela Hansena, rođenog pobednika, a uzdanica Norveške na svim velikim takmičenjima je Sander Sagosen. Norveški bombarder ne bira rivale, mesto i vreme. Punim intenzitetom igra protiv svih. Osetila je to na svojoj koži i Poljska – 42:31 (21:15).

Šuterska klinika Norvežana i Sagoda Sagosena, ali imali su i Poljaci svoje adute. U najefikasnijem meču na šampionatu Starog kontinenta sa jedne strane „eksplodirao“ je Arkadijuš Morito, a sa druge Sebastijan Bartold. Postigli su po deset golova, a da pritom nisu imali niti jedan promašaj iz igre. Uspeli su da zasene čak i bombardera kakav je Sander Sagosen, koji je mogao da uđe u krug sa njima da nije imao jedan promašaj. Deset šuteva – devet golova.

Ništa nisu Norvežani prepuštali slučaju. Ubacili su Poljake u mašinu sredinom prvog dela igre i nisu im davali da dišu. Stigla je tim Stejnar Egea do dvocifrene prednosti u nastavku, nabio je razliku i do „plus 14“, ali je u poslednjim minutim popustio. Nedovoljno da Poljska svede razliku na jednocifrenu. Više od polovine golova za Norvežane postigao je neuništivi trio Sander Sagosen – Sebastijan Bartold – Kristijan Bjernsen. Zbirno 27 golova. Dok je kod Poljaka uz Arkadijuša Morita raspucan bio još samo Simon Sicko, koji je u šest navrata tresao mrežu.

Posle odigranih svih utakmica u grupi B, vladar Starog kontinenta jedini je maksimalan. Španci imaju ćetiri boda, a Švedska, Rusija, Nemačka i Norveška po dva. Samo su Poljaci bez ijednog boda...

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE – DRUGA FAZA, 1. KOLO

Četvrtak

GRUPA 1 (BUDIMPEŠTA)

Crna Gora - Hrvatska 32:26 (15:9)

Francuska - Holandija 34:24 (15:12)

Danska - Island 28:24 (17:14)


GRUPA 2 (BRATISLAVA)

Rusija - Švedska 23:29 (13:16)

Nemačka - Španija 23:29 (12:14)

Poljska - Norveška 31:42 (15:21)



tagovi

Evropsko prvenstvo u rukometuRukometna reprezentacija DanskeRukometna reprezentacija Norveške

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara