Anže Lanišek (©Reuters)
Anže Lanišek (©Reuters)

Lanišek u seriji: Slovenac preleteo veličinu skakaonice u Inzbruku

Vreme čitanja: 3min | uto. 02.01.24. | 15:16

Drugi put zaredom trijumfovao je u kvalifikacijama

Završena je stara godina pobedom Anžea Lanišeka u kvalifikacijama u Garmiš-Partenkirhenu, slavio je i u zvaničnom delu takmičenja na drugoj stanici Novogodišnje turneje, da bi u Inzbruku potvrdio da je u velikoj seriji. Ponovo je bio najbolji u kvalifikacijama, preleteo je veličinu skakaonice i jedini prebacio dužinu od 130 metara.

Slovenački ski skakač je u kvalifikacijama u Inzbruku leteo 134 metra! Ipak, rekord skakaonice ostao je u vlasništvu Mihaela Hajbeka. Austrijanac je pre osam godina izveo skok od čak 138 metara i budu li vremenski uslovi nepovoljni kao danas, teško da će se sutra u dve serije na tom polju nešto promeniti.

Izabrane vesti

Anže Lanišek je je u velikoj formi, na poslednjih pet stanica u Svetskom kupu četiri puta dobio je kvalifikacije. Jedino se u Oberstdorfu nije proslavio. Niko nije bio ni blizu da ga ugrozi gledajući dužinu. Rjoju Kobajaši je leteo 129 metara, ali u konačnom zbiru kasnio 7,9 poena, dok je Štefan Kraft ravno tri boda bio u minusu.

Lider Svetskog kupa imao je problem da uopšte izađe na zaletište, dugo je čekao, duvao je jak vetar, ali u kontra smeru od poželjno. Većini takmičara je omogućavao da izvedu duže skokove, išao je u prsa, dok je Štefanu Kraft u leđa. Primorao ga je da se spusti ranije, da skrati let. Zauzimanjem druge pozicije u kvalifikacijama za rivala je dobio Aleksandera Zniščola, a Anže Lanišek će u prvoj seriji skakati protiv Nika Kitosaha iz Finske.

NAJBOLJIH PET U KVALIFIKACIJAMA U INZBRUKU:

Anže Lanišek (134m)

Štefan Kraft (124,5m)

Rjoju Kobajaši (129m)

Danijel Čofenig (126,5m)

Jan Herl (127,5m)

Prvog dana u Inzbruku prijatno je iznenadio japanski skakač Ren Nikaido, bio je šesti, a među najboljih deset i čak dvojica Italijana – Aleks Insam i Đovani Bresadola. Takođe su se i dvojica Ukrajinaca, Vitalij Kaliničenko i Jevhen Marusjak, plasirali u prvu seriju.

Brojni favoriti su podbacili u kvalifikacijama, no većina neće platiti ceh. Andreas Velinger, lider Novogodišnje turneje, bio je tek 15, još slabije plasirani bili su Filip Rajmund, Štefan Laje, Karl Gajger i Pijus Paške. Nije ovo bio dan Nemaca, ali svi oni će biti deo zvanične serije, što nije slučaj sa Davidom Kubackim. Pre godinu dana bio je pobednik u Inzbruku, a danas nije prošao ni kvalifikacije.

Najzanimljivije parove u Inzbruku činiće: Mihael Hajbek – Simon Aman, Štefan Laje – Filip Rajmund, Karl Gajger – Maćijej Kot, Pijus Paške – Pjotr Žila, Halvor Egner Granerud – Roman Kudelka, Anti Alto – Marijus Lindvik, Johan Andre Forfang – Kamil Stoh, Danijel Andre Tande – Manuel Fetner.

RASPORED NOVOGODIŠNJE TURNEJE “ČETIRI SKAKAONICE”:

Oberstdorf (Nemačka), skakaonica “Šatenberg”

HS - 137m

Kvalifikacije - Andreas Velinger

Takmičenje - Andreas Velinger

Garmiš-Partenkirhen (Nemačka), skakaonica “Olimpijska”

HS - 142m

Kvalifikacije - Anže Lanišek

Takmičenje - Anže Lanišek

Inzbruk (Austrija), skakaonica “Bergizel”

HS - 130m

Kvalifikacije - Anže Lanišek

3. januar - takmičenje (13.30)

Bišofshofen (Austrija), skakaonica “Pol Auserlajtner”

HS - 142m

5. januar - kvalifikacije (16.30)

6. januar - takmičenje (16.30)


tagovi

turneja četiri skakaoniceČetiri skakaoniceSvetski kup u ski skokovimaski skokovizimski sportoviAnže LanišekRjoju KobajašiAndreas VelingerŠtefan KraftJan HerlDavid Kubacki

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara