Kiril Lazarov (©Reuters)
Kiril Lazarov (©Reuters)

Lazarov može sve: Senzacija u Skoplju, pao svetski šampion

Vreme čitanja: 3min | čet. 11.03.21. | 22:09

Makedonija na debiju novog selektora pobedila dvostrukog svetskog šampiona Dansku – 33:29 u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2022. godine

Kiril Lazarov može sve. Neuništivi levoruki bombarder daje golove, asistira saigračima, lider je na terenu, a dobro se snalazi i u novoj ulozi – selektora. Na debijiu novog kormilara, rukometaši Makedonije su napravili senzaciju, pobedili veliku Dansku sa 33:29 (17:13) u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2022. godine.

Ovo je treća pobeda naših južnih suseda i praktično je obezbeđen put na šampionat Starog kontinenta naredne godine. U dvorani Boris Trajkovski u Skoplju pali su fantastični Danci, dvostruki uzatopni svetski šampioni i olimpijski prvaci iz Rija 2016. godine.

Izabrane vesti

Makedonija je delovala očajno početkom godine na Svetskom prvenstvu u Egiptu, a onda su usledile promene na čelu reprezentacije. Uloga je poverena, a ko bi drugom, nego legendi svetskog rukometa, najboljem strelcu u ovom milenijumu, Kirilu Lazarovu. Iako bez dana trenerskog staža, iako je i dalje igrač, dodeljena mu je i uloga na klupi i sjajno se snašao na debiju.

Pala je Danska, a Lazarov ne samo da je vodio sjajno s klupe crveno-žute nego je i na terenu davao neke bitne golove. Vratili su se u reprezentaciju iskusni Dejan Manaskov i Filip Mirkulovski, a na golu je briljirao čuvar mreže Porta Nikola Mitrevski. Furiozno su naši južni susedi odigrali prvih 30 minuta, dominirali na terenu, vodili i pet golova razlike krajem prvog poluvremena – 16:11. Ton igri davali su iskusni Lazarov, Manaskov i Mirkulovski, uz odličnog golmana Mitrevskog.

Petak, 21.00: (1,40) Francuska (8,50) Hrvatska (3,60)

U nastavku se očekivao odgovor šampiona sveta, ali ga nije bilo. Domaćin je dodao gas, vodio je i +8 – 25:17 sredinom drgog perioda igre. Četa Nikolaja Jakobsena se predala, pa je do kraja utakmice bilo samo otaljavanje posla na obe strane.

U pobedničkoj selekciji Dejan Manaskov, Kuzmanovski i Taleski su postigli po pet golova, selektor Lazarov je četiri puta zatresao mrežu Skandinavaca, koliko je postigao i Stojanče Stoilov. Mirkulevski i Velkovski su postigli po tri pogotka, dok je Mitrevski imao čak 16 odbrana. Kod Danaca, Mikel Hansen je postigao čak 11 golova, a Mensah Larsen se pet puta upisao u listu strelaca. Najbolji golman današnjice Niklas Landin Jakobsen nije imao svoje veče. Imao je samo šest uspešnih intervencija. Zasenio ga je na drugoj strani čuvar mreže portugalskog šampiona Porta.

Ove selekcije će u nedelju da odigraju revanš u Olborgu.

Plasman na Evropsko prvenstvo naredne godine obezbezdiće po dve najbolje selekcije iz svih osam kvalifikacionih grupa, kao i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Podsetimo, Srbija je već putnik na EP posle odustajanja Belgije. Četa Tonija Đerone je sakupila pet bodova u prva tri meča. Početkom godine su osvojena tri boda u dvomeču sa Francuskom na debiju španskog stručnjaka koji je preporodio Orlove.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO

Utorak

Švedska – Crna Gora 27:24 (15:13)

Slovenija – Poljska 32:29 (15:14)

Sreda

Belorusija – Italija 37:32 (18:14)

Ukrajina – Farska Ostrva 25:21 (15:13)

Rusija – Češka 28:27 (14:13)

Tzv. Kosovo – Rumunija 23:23 (9:14)

Četvrtak

Finska - Švajcarska 19:32 (8:15)

Makedonija - Danska 33:29 (17:13)

Dodeljeno

Francuska – Belgija 10:0

Odloženo

Izrael – Island



tagovi

Kiril LazarovRukometna reprezentacija DanskeKvalifikacije za rukometno EP 2022.Rukometna reprezentacija Severne Makedonije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara