(©Reuters)
(©Reuters)

Luda trka u Monte Karlu: Ferari gubitnik dana, Perez slavio “na vreme”, prepolovio se Šumaherov bolid (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | ned. 29.05.22. | 18:08

Kišni spektakl i prva pobeda Meksikanca ove sezone

Ulična trka u Monte Karlu pomerila je sve granice, trajala je maksimalna tri sata, a istorijsku pobedu “na vreme” ostvario je Serhio Čeko Perez. Iskoristio je Meksikanac pogrešnu procenu Ferarija, vinuo se sa petog mesta na prvo i prvi put ove sezone našao se na najvišem stepeniku pobedničkog postolja. 

Kiša je garantovala spektakl i ponudila je neverovatan raspelt. Posle više od tri decenije u Monte Karlu trijumfovao je vozač iz koji je startovao sa treće pozicije. Preticanja gotovo da su nemoguća po suvim uslovima, pol-pozicija u kvalifikacijama najčešće je siguranj put do pobede. Ne i danas. Trka je u više navrata prekidana, dizana je crvena zastavica i sejfti kar bio na čelu karavata. Od opšteg ludila profitirao je Serhio Perez, a gubitnik dana postao je Šarl Lekler.

Izabrane vesti

Ferari je imao pozicije “jedan” i “dva”, Šarl Lekler i Karlos Sajnc vozili su brze krugove, a onda su mehaničari napravili kardinalnu grešku kod zamene pneumatika. U isto vreme su se našli u boksu, izgubio je Lekler u svom gradu dosta vremena pre nego što se vratio na stazu i ostao je bez prve pozicije. I ne samo pobede, već i plasmana na podijum.

Karlos Sajnc uspeo je da zadrži drugo mesto, dok se Maks Verstapen uglavio između dva Ferarijeva vozača. Timske greške razbesnele su Leklera, koji posle Velike nagrade Monaka kasni za aktuelnim šampionom devet bodova. Serhio Čeko Perez opasno se približio vodećem dvojcu - Maks ima 125, a Šarl 116 poena - došao je do 110 bodova u šampionatu.

Prekid sedme ovosezonske trke trajao je jače od jednog časa, pomeran je start zbog kiše, a obeležio ju je, pored trijumfa Meksikanca, i težak udes Mika Šumahera. Sin sedmostrukog šampiona Formule 1 zakucao se u zaštitnu ogradu, a bolid mu se doslovno prepolovio. Ozbiljnijih posledica nije bilo po vozača Hasa. Uz Mika Šumahera trku nisu završili ni njegov timski kolega Kevin Magnusen i Aleksander Albon iz Vilijamsa.

Džordž Rasel zauzeo je peto mesto u Monte Karlu, posle njega kroz cilj su prošli Lando Noris, Fernando Alonso i Luis Hamilton, koji je ponovo imao dosta problema, ali i trkački incident zbog kojeg je Esteban Okon dobio kaznu od pet sekundi. Najboljih deset kompletirali su Valteri Botas i Sebastijan Fetel.



tagovi

Formula 1Serhio PeresKarlos SajncMaks VerstapenŠarl LeklerLuis Hamilton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara