Loren Fatović (©Slobodan Sandić)
Loren Fatović (©Slobodan Sandić)

Mađarska sanja triplu krunu po srpskom modelu, Hrvatska zagrebački scenario u Splitu i veliku feštu

Vreme čitanja: 3min | sub. 10.09.22. | 10:26

Finale Evropskog prvenstva: Druga titula Barakuda ili 14. najodlikovanije reprezentacije na svetu?

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Splita) 

Na dobrom putu je Mađarska da učini ono što je Srbija pre godinu dana, ostala joj je samo još jedan “sitnica” - da u velikom finalu pobedi Hrvatsku i odbani evropsku titulu (20.30, RTS2, SK HD). Tim potezom bi objedinila tri zlata za mesec dana. Juniori i kadeti su u Beogradu, odnosno Volosu, postali svetski prvaci, a produžetak boravka na evropskom prestolu u seniorskoj konkurenciji bila bi potvrda da je početak leta bio varljiv i da je Mađarska krahom u Budimpešti “zamazala” oči rivalima. 

Izabrane vesti

U Splitu se pojavila nova Mađarska. Ne oskudeva u želji, energetska je bomba, agresivnošću guši protivničke šutere. Kada igra odbranu ruke su uvek visoko podignute u bloku, pa šuteri neretko i ne vide kako se po imaginarnoj gol-liniji kreće Soma Vogel. Aktuelni evropski šampion ume da pređe dozvoljenu granicu, zaigra prljavo i na to upozorava Ivica Tucak. Bitka u bazenu će prerasti u rat, svaki faul biće na ivici incidenta. 

To je novo lice evropskog šampiona otkako je Žolt Varga seo na klupu, sedmorica asova Ferencvaroša zarazila su “ludačkom” energijom ostatak tima, Mađari lete po bazenu, a u finalu će udariti na sebi ravne i slične. Hrvatska je pre izvršene smene generacija bila istrošena i zasićena, sada je opet ekipa koja jedva čeka da je neko pozove na borbu prsa u prsa. Ne beži od kontakata, grube igre, isključenja. Sve to joj je postalo zaštitni znak. Finale neće biti lepo, biće to bitka na život i smrt, borba za goli život pred 9.000 fanatika, srećnika koji su obezbedili najvrednije parče papira danas u Hrvatskoj. 

Luka Bukić (©Slobodan Sandić)Luka Bukić (©Slobodan Sandić)

Ako nekoga frenetična podrška sa tribina neće iznenaditi, zaprepastiti i paralisati ga, onda su to - Mađari. Verovatno jedina reprezentacija koja je navikla da ima takvu podršku, organizovano navijanje. I u Spaladium areni neće biti sama. Mađari koji letuju na hrvatskoj primorju duž dalmatinske obale na jedno veče će se povući sa nje, koncentrisaće se u i oko multifunkcionalne hale. Veliku podršku pružili su izabranicima Žolta Varge protiv Španije u polufinalu, sada će ih biti još više. 

I taj višak, ali isključivo vezan za bazen, mogao bi biti ključan. Mogao bi da odredi šampiona Evrope. Hrvatska ga je sjajno koristila u duelu sa Italijanima, kada je svetski vicešampion dobijao 20 sekundi kazne, Jerko Marinić Kragić je dovodio Spaladium arenu do usijanja. Četiri gola je postigao - sva četiri pala su kada je Hrvatska imala višak i birala pravi trenutak da prebaci loptu na zgodnu stranu za Splićanina. 

(2.40) Mađarska (6.25) Hrvatska (1.95)

Nametnuo se Jerko Marinić Kragić u rodnom gradu kao lider Barakuda, iskočio je i Andrija Bašić, bombarder iz Šibenika. A, za pozitivan ishod po domaćina od krucijalnog značaja biće šutersko izdanje ruskog vaterpoliste Konstantina Harkova. Zbog načina na koji Mađarska igra odbranu, a on povlači veliki broj skrivljenih peteraca, dobijaće Rus poslastice. Imaće priliku da se razmaše. 

Soma Vogel će biti na velikim mukama, ali i Marko Bijač, koji poput mađarskog čuvara mreže izvanredno brani na Evropskom prvenstvu. Ko se bolje pokaže u finalu, izvesno će biti golaman turnira. Obojica su u polufinalu sakupila dvocifren broj odbrana, procenti im se veći deo takmičenja vrte između 50 i 60 odsto i lako se može dogoditi da pokupe slavu, da budu faktor odluke, a ne Konstantin Harkov i Jerko Marinić Kragić, ili Gergo Zalanki i Kristijan Peter Manherc

Kristijan Peter Manherc (©Reuters)Kristijan Peter Manherc (©Reuters)

Upravo će na pomenutom ubitačnom duetu Mađarske biti fokus hrvatske odbrane. Gergo Zalanki će povući na otvaranju, Kristijan Manherc kasnije preuzeti štafetu. Oslanjaće se branilac krune na šut sa distance, verovaće i svevidećem kapitenu Silardu Janšiku, uplivavanjima i igrom sa dva centra, jer klasične nemaju i to je taj specifičan sistem koji forsira Žolt Varga, remetiti odbranu Hrvatske, koja sneva da drugi put kao domaćin osvoji Evropsko prvenstvo. 

Hoće li se u Splitu gledati zagrebački scenario ili će Mađarska ponoviti prošlogodišnje dostignuće Srbije? 

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE - FINALE:

Subota

20.30: (2.40) Mađarska (6.25) Hrvatska (1.95)

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE - MEČ ZA BRONZU:

Subota

18.00: (2.00) Španija (6.25) Italija (2.35)

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE - MEČ ZA PETO MESTO:

Subota

15.30: (1.60) Grčka (8.00) Francuska (2.95)

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE - MEČ ZA SEDMO MESTO:

Subota

14.00: (1.30) Crna Gora (8.00) Gruzija (5.10)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Evropsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija Hrvatskevaterpolo reprezentacija MađarskeIvica TucakŽolt VargaMarko BijačSoma VogelJerko Marinić KragićKonstantin HarkovGergo ZalankiKristijan ManhercSilard Janšik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara