Filip Mirkulovski (©Rukometni savez Makedonije/Filip Viranovski)
Filip Mirkulovski (©Rukometni savez Makedonije/Filip Viranovski)

Makedonci na ispitu: Češka sa španskim šmekom izaziva Lazarova i drugove

Vreme čitanja: 3min | sre. 13.04.22. | 11:12

Baraž za Svetsko prvenstvo rukometaša: Veteran u ulozi selektora i igrača, kao i Filip Mirkulovski, aduti u Zlinu

Vreme je za rukometne baraže za Svetsko prvenstvo rukometaša. Jedan od najuzbudljivijih duela startuje u Zlinu gde će Češka ugostiti Makedoniju (20.15). Biće to duel dve iskusne reprezentacije sa tradicijom i učešćima na velikim scenama sveta i na Starom kontinentu, dok je revanš utakmica u nedelju u Skoplju.

Makedonce su od 2012. godine redovan učesnik svakog Evropskog i Svetskog prvenstva, a Češka im je stari znanac jer su sa ovom reprezentacijom crveno-žuti odigrali više mečeva u poslednjoj deceniji. Predvođeni legendom Kirilom Lazarovom koji će ponovo imati ulogu trenera i igrača, Makedonci će napasti pozitivan rezultat gostiju, a potom velika želja je miran revanš kod kuće.

Izabrane vesti

Makedonska rukometna legenda Lazarov ima 41 godina, ali je odlučio da odloži reprezentativnu penziju i da pokuša da odvede Makedoniju na još jedan rukometni Mundijal. Tu će pomoći još jedan stari lisac i važan igrač reprezentacije – srednji bek Filip Mirkulovski iz bundesligaša Veclara – kome će takođe ove dve utakmice sa Česima biti poslednji u dresu s državnim grbom.

20.15: (1,40) Češka (8,50) Makedonija (3,60)

Česi su napravili promenu posle nastupa na Evropskom prvenstvu 2022. godine, iako su igrali dopadljivo i imali dva ravnopravna meča sa dva finalista. Promenili su selektor, angažovali trenera iz novog talasa uspeha, to je španska škola. Ćavi Sabate (45) je novi lider češke reprezentacije, nasledio je Jana Filipa, pa u ovaj duel se ulazi s visokim ambicijama.

Na poslednjem kontinentalnom skupu Češka je završila kao bolje rangirana od Makedonije. Zauzela je 13. mesto, a u grupnoj fazi igrala je sa Španijom i Švedskom – izgubila je od Furije 26:28 dok je sa „tri krune” koje su kasnije postali evropski prvaci odigrala nerešeno (27:27). Makedonija je grupnu fazu završila sa tri poraza od Danske, Crne Gore i Slovenije i imala je najgori plasman na jednom EP. Obe utakmice sa Rumunijom dale su pozitivnu atmosferu i signali kod selektoru Lazarovu da ovaj tim može da putuje na Svetsko prvenstvo u Poljsku i Švedsku 2023. godine.

U makedonskoj ekspediciji u Zlin biće ukupno 16 imena. Sa spiska su otpali golman Marko Kizić, mladi Darko Kondev i Marko Stojković, kao i Nenad Kosteski i Pavle Atanasijević koji imaju povrede i nisu optimalno spremni. Zbog povrede nisu tu i Martin Velkovski, Dejan Manaskov i Cvetan Kuzmanoski. Na spisku Makedonije je Petar Atanasijević (18), levo krilo koje se kandiduje za debi u dresu reprezentacije, a novina je desno krilo i povratnik u tim Martin Popovski.

U Češkoj je selektor Lazarov kao najveću opasnost istakao golmana Tomaša Mrkvu koji će od sledeće sezone braniti za bundesligaš Kil, tu su i bekovi Matej Klima i Tomaš Piroš koji daju novu energiju ekipi. Za razliku od ranije, u Češkoj nema iskusnih imena poput Pavela Horaka, Martina Galije, Ondreja Ždrahale... aduta iz poslednjih međusobnih duela protiv Makedonije.

Makedonija i Češka su se sastale ukupno 18 puta u istoriji. Najveći poraz Česi su naneli crveno-žutima u italijanskom Bolcanu na Evropskom prvenstvu 1998. u meču koji je završen visokom pobedom od 38:18. Poraz Makedonije od Češke u Varaždinu od 24:25 bio je nesrećan i takođe ostao je dobro upamćen, zbog promašenog sedmeraca Dejana Manaskova, a prethodno i prokockane prednosti od plus pet golova. Međusobni bilans je sedam pobeda Češke, naspram pet Makedonije, a tri meča su završena nerešeno. Zadnji put su Makedonija i Češka igrale na Evropskom prvenstvu 2020. godine u Beču gde su Makedonci doživeli poraz od 25:27, u sjajnom meču Kaspareka i Ždrahale koji su tada bili motor reprezentacije.

---------------

Svaki dan igrač s najvećom pogođenom kvotom ide u Katar! Konkurencija je ogromna, ali u Mozzart avionu ima još dovoljno mesta.

---------------

BARAŽ ZA SVETSKO PRVENSTVO RUKOMETAŠA – PRVE UTAKMICE

Sreda

18.00: (4,00) Austrija (8,50) Island (1,35)

18.00: (11,0) Finska (16,0) Hrvatska (1,07)

18.15: (7,75) Izrael (13,0) Mađarska (1,12)

18.15: (1,01) Nemačka (15,0) Farska Ostrva (22,0)

18.15: (2,95) Grčka (8,50) Crna Gora (1,55)

20.00: (1,50) Slovenija (8,50) Srbija (3,15)

20.15: (1,40) Češka (8,50) Makedonija (3,60)

Četvrtak

20.00: (1,35) Portugalija (8,00) Holandija (4,00)

***kvote su podložne promenama

PIŠE: Martin TANASKOVSKI


tagovi

Kiril LazarovRukometna reprezentacija Makedonije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara