Sava Ranđelović (©European Water Polo Championship 2024)
Sava Ranđelović (©European Water Polo Championship 2024)

Mandić održao reč, Srbija pobedom zatvorila Evropsko prvenstvo

Vreme čitanja: 3min | uto. 16.01.24. | 15:59

Delfini sedmi u Zagrebu. U poslednjem meču na šampionatu ubedljivi protiv Rumuna – 18:7

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Zagreba)

Olimpijski šampion je podbacio u četvrtfinalu, izgubio i u prvom meču razigravanja. Teško je palo Dušanu Mandiću što se greške ponavljaju, što su loše odluke u završnici akcija dovodile i do ispadanja u odbrani, te lako primljenih golova. Hteo je samo jedno: da i on i ostatak tima poslednji meč na kontinentalnom šampionatu odrade muški, da glavom budu u utakmici. Održao je reč levoruki bombarder, vukao je prave poteze u napadu, dobro uveo Srbiju u utakmicu sa Rumunijom, što je rezultiralo pobedom i zauzumanjem sedmog mesta na Evropskom prvenstvu u Zagrebu – 18:7.

Izabrane vesti

Nije bilo otaljavanja posla, jer poslednji meč razigravanja iskoristio je Uroš Stevanović da još malo uigra ekipu, koja se prvi put na velikom turniru našla u ovom sastavu. Još jednom su se u timu našli Đorđe Lazić i Nikola Lukić – dve eliminacione utakmice presedeli na tribinama – a centar Breše ostavio je dobar utisak, kao i u duelu sa Grcima. Polazilo mu je za rukom da se odvoji od čuvara, visoko digne iznad vode i u idealnom trenutku dobije pas od saigrača. Nikola Jakšić i Marko Radulović su mu servirali lopte na tacni, dobio je olimpijski šampion igru preko sidraša, a šut sa spoljnjih pozicija služio je Dušana Mandića.

Levoruki bombarder iz Boke Kotorske je odmereno igrao u napadu, nije bilo isforsiranih udaraca sa distance i brzopletih odluka. Mada, uvek ima i do toga kako i koliko ti protivnik dozvoli da igraš. A rumunski vaterpolisti su isuviše prostora ostavljali Dušanu Mandiću. Gađao je bliži ugao, neretko se i rotirao na krilu sa Viktorom Rašovićem. Igrač francuskog Noazi la Seka bio je taj koji ide spolja, a as Ferencvaroša je zavlačio duboko i iz jedne takve situacije spojio Nikolu Jakšića sa golom.

Kada napad funkcioniše – sve je lakše. Onda nema problema ni u odbrani. Malobrojne greške pravili su srpski reprezentativci u meču za sedmo mesto. Kada je do njih dolazilo, Rumuni su iz kontranapada uspešno završavali akcije. Posle prve je Andrej Tepelus sa centarske pozicije matirao Radoslava Filipovića, a nakon što je akcija sa igračem više okončana šutem u bliži ugao, Valentin Vrančeanu je pogodio iz tranzicije.

Uroš Stevanović je konstantno razgovarao sa igračima posle kikseva u napadu, objašnjavao im šta je bolje moglo da se uradi. Često je i rotirao igrače na bekovskoj poziciji, smenjivali su se u čuvanju protivničkih centara Sava Ranđelović, Radomir Drašović, Marko Radulović i kapiten Nikola Jakšić. Rumuni nisu mnogo toga napravili preko sidraša, linije dodavanja na dva metra bile su im zatvorene i morali su da traže druge opcije, a za to vreme sve je išlo glatko u napadu olimpijskog vicešampiona.

Bez imalo problema je Đorđe Lazić uspevao da se izvori sa čuvarima, prepoznavao je Radomir Drašović kada treba da mu podvali loptu. Dušan Mandić je nepogrešivo tukao ka golu – kao i centar Breše četiri puta se upisao među strelce – aktivirao se i Nikola Lukić, sigurniji u drugom poluvremenu bio je Strahinja Rašović. Prilično lako je Srbija izašla na kraj sa Rumunijom, prošlog leta imala je neprijatno iskustvo na Svetskom kupu u Los Anđelesu. Scenario se nije ponovio. I bolje što je tako, jer bi sumnja pred Svetsko prvenstvo u Dohi bila još veća.

SRBIJA – RUMUNIJA 18:7

(5:1, 3:2, 4:1, 6:3)

Zagreb

Bazen: Mladost

Sudije: Rafaele Kolombo, Žulijen Burž

SRBIJA: Filipović (6 odbrana), Mandić 4, S. Rašović 3, Ranđelović, Lazić 4, Radulović 2, Drašović 2, N. Jakšić 1, Vico, P. Jakšić, Lukić 1, V. Rašović, Mitrović.

RUMUNIJA: Tik (5 odbrana), Belenjesi, Lutesku 1, Fulea, Vrančeanu 2, Prioteasa, Tepelus 1, Neamtu 1, Kolodrovski 1, Georgesku, Judean, Vančik 1, Dragušin.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE:

Utorak

FINALE

20.15: (2.40) Hrvatska (6.25) Španija (1.95)

MEČ ZA TREĆE MESTO

16.30: (4.50) Mađarska (8.00) Italija (1.35)

MEČ ZA PETO MESTO

18.30: (1.60) Grčka (8.00) Crna Gora (2.95)

MEČ ZA SEDMO MESTO

Srbija – Rumunija 18:7



tagovi

Uroš StevanovićVaterpolo reprezentacija Rumunijevaterpolo reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo u vaterpoluDušan MandićNikola JakšićStrahinja RašovićViktor RašovićMarko RadulovićRadomir DrašovićĐorđe LazićSava RanđelovićRadoslav Filipović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara