Melisa Vargas (©CEV)
Melisa Vargas (©CEV)

Melisa Vargas: Sa Kube sam otišla jer je Savez odlučivao i gde ću da igram, Srbija prva zvala, ali bila spora

Vreme čitanja: 3min | uto. 24.10.23. | 14:15

Jedna od najboljih odbojkašice današnjice u intervjuu za Volley News naširoko o izboru da igra za Tursku

Šira javnost, ne toliko upućena u žensku odbojku, dugo je živela u zabludi da je Paola Egonu jedina prava konkurencija Tijani Bošković kad se povede priča o najboljoj odbojkašici planete. Oni koji pažljivije prate, znali su opasnost vreba iz ugla. Melisa Vargas, dve godine mlađa od Tijane, a jednu od Egonu, sada je ravnopravna učesnica svih rasprava o najboljoj na svetu.

I mada to već godinama pokazuje u klubu, tek sa osvajanjem zlata na Evropskom prvenstvu 2023. godine upoznali su je i oni koji odbojku prate samo tokom reprezentativnih akcija. U dresu Turske, Melisa je briljirala. Iako je Kubanka. Iako se sa Turskom upoznala tek kada je 2018, sa 19 godina, potpisala za Fenerbahče. Iako je pre toga upoznala Beograd i Srbiju.

Izabrane vesti

Štaviše, moglo je vrlo lako da se desi da Tijana Bošković i Melisa Vargas zajedno igraju. Ili za Srbiju. Ili čak i za Tursku, jer su i Tijanu godinama ranije zvali da uzme njihovo državljanstvo. Boškovićeva nije htela da se odriče svoje zemlje. Vargasova jeste, iako je već sa 13 godina debitovala za seniorsku reprezentaciju Kube.

Zašto? Zato što ljudi nekad jednostavno vole sami da odlučuju, a toga na Kubi baš i nema mnogo... Kako Melisa Vargas kaže u intervjuu za Volley News...

Jedne sezone je trebalo da idem u Rusiju, u Uraločku, ali odjednom je Odbojkaški savez Kube odlučio da me pošalje u Češku. Tada je Savez odlučivao o svemu, uključujući i o tome gde igračice treba da igraju. Završila sam u Prostejovu, sa majkom, to je mnogo olakšalo. Na kraju te sezone sam imala problema sa ramenom i operacija je bila neophodna. Za mene je to bio komplikovan period zato što nisam imala adekvatnu podršku Saveza“, priseća se Melisa.

Možda vam deluje da preteruje, previše drami, ali kada čujete šta se tu sve dešavalo...

Kad sam odbila da idem na pripreme sa reprezentacijom, suspendovana sam na četiri godine. Štaviše, nisu mi dali ni da napustim zemlju. Srećom, ubrzo je sa mnom kontaktirala (sportska agencija) SB Komjuniti, koja mi je pomogla sa rehabilitacijom i u procesu tokom te suspenzije. Zahvaljujući njima, posle godinu i po dana sam konačno bila slobodna. Čim sam dobila pasoš, porodica i ja smo napustile Kubu i otišle za Beograd gde sam počela da treniram individualno. U međuvremenu sam potpisala prvi ugovor sa Volerom iz Ciriha“.

Beograd dakle, Srbija. Odranije se zna da je Odbojkaški savez Srbije zvao Vargasovu u svoje jato. Pokušaj je propao. Verzija Melise Vargas je sledeća...

Želela sam da budem deo jake reprezentacije kako bih mogla da igram na velikim međunarodnim turnirima. Uvek mi je bio san da igram na njima. Prvo mi je prišao Odbojkaški savez Srbije, ali se proces presporo odvijao i nije ispraćen profesionalno. Tako da, kako je vreme prolazilo, izabrala sam Tursku, jer sam tamo jedno vreme i igrala. Savez Turske je brzo završio svu potrebnu dokumentaciju i zahvalna sam na tome“.

Na kraju, mi imamo našu Tijanu, Turska ima Melisu. I svi srećni.


tagovi

Melisa Vargasženska odbojkaška reprezentacija SrbijeOSS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara