©Reuters
©Reuters

Mercedes još daleko od pobede

Vreme čitanja: 3min | uto. 25.07.23. | 15:27

Hamiltonu nedovoljna i pol pozicija

Luis Hamilton je posle dve godine bez starta sa prvog mesta konačno došao do pol pozicije u kvalifikacijama za Veliku nagradu Mađarske, čime je stigao do apsolutnog rekorda po broju pol pozicija na jednoj stazi (9). Iako je trku započeo sa prvog mesta, uzbuđenje nije dugo potrajalo. Maks Verstapen je sa druge pozicije kasnim kočenjem na ulasku u prvu krivinu obišao glavnog rivala iz 2021. godine. Uprkos očiglednom tempu koji je bolid Mercedesa imao tokom jednog kruga, Hamilton nije mogao da uradi ništa nego da izgubi pozicije tokom trke i na kraju završi na četvrtoj poziciji. Pošto ga je Verstapen obišao, oba vozača Meklarena pronašla su put pored Britanca, a iako ga je drugi vozač Red Bula Serhio Peres obišao nakon promene pneumatika, Hamilton se na četvrto mesto vratio obilaženjem vozača Meklarena Oskara Pjastrija.

Međutim, vozač Mercedesa je ulazeći u trku znao da se on u stvari neće ni boriti sa Verstapenom pa se iz tog razloga nije ni branio.

Izabrane vesti

"Tim mi je jutros tokom sastanka rekao da ću biti bar pet desetinki sporiji (po krugu) od Red Bula, tako da borba nije bila sa Maksom. Nadao sam se da ću moći da se borim sa Meklarenom, ali su i oni bili mnogo brzi za nas. Mislim da je očigledno da nismo najbrži. Nemamo najbrži auto ali veoma sam ponosan na sebe i na posao koji smo uradili da bismo došli do pol pozicije i nadmašili svetskog šampiona i druga dva automobila (Meklaren) koji su bili brži od nas", rekao je britanski vozač.

Hamilton je u razgovoru sa medijima posle trke, otvoreno govorio o poteškoćama sa kojima se suočavao na Hungaroringu.

"Iskreno, nije postojao krug u kom sam uživao vozeći auto danas, jer uopšte nije bio dobar osećaj u njemu. Iz nekog razloga, nedostajao nam je tempo. Bilo je bolje pri kraju, ali je i dalje bilo prilično teško. Znao sam da ne mogu da stignem Serhia, ili barem Red Bul, jer su očigledno mnogo brzi. Živiš i učiš. Juče je bio dobar dan i bićemo pozitivni. Ali u ovom trenutku smo daleko od pobede."

Govoreći za Skaj Sports nakon trke, šef Mercedesa Toto Volf je rekao:

"To je što je, to je meritokratija. Mi ćemo uzvratiti udarac i pobeđivati u trkama i šampionatima, ali danas ste videli tempo koji je imao Maks, a već smo to uvideli u petak.’’ rekao je austrijski šef, pa ironično dodao: ‘’To je kao mnoštvo bolida Formule 2 protiv bolida Formule 1. Oni su uradili najbolji posao."

Volf se ipak potrudio da izvuče nešto pozitivno iz trke u Mađarskoj, a pored Hamiltonove pol pozicije, to je napredak Džordža Rasela koji je trku započeo sa 18. mesta, a završio na šestom.

"Mislim da smo imali drugi najbrži auto danas, ali rezultat to ne pokazuje i sve u svemu to je razočaravajuće. Moramo da vidimo šta smo mogli da uradimo bolje. Vidite da je Džordž došao sa lošije pozicije, pobedivši Aston Martine i Ferarije. Moramo to da analiziramo."

Hamiltonov tempo je na različitim jedinjenjima guma varirao, a poslednji prelazak na pneumatike srednje tvrdoće koštao ga je potencijalnog plasmana na pobedničko postolje.

"Mislim da smo bili previše pažljivi sa krugovima. Mislim da smo nakon stajanja izgubili mnogo vremena, što se isplatilo pri kraju stinta jer smo bili mnogo brži od ostalih", objasnio je Volf.

Luis Hamilton se trenutno nalazi na četvrtom mestu u šampionatu vozača sa 133 poena, samo 6 poena iza Fernanda Alonsa, a razočaravajuće trke koje Aston Martin ima u poslednje vreme sugerišu da će Britanac uskoro obići svog starog timskog kolegu. Takođe, ekipa Mercedesa povećava svoju prednost u šampionatu timova sa 223 poena naspram Aston Martinovih 184.

Trka za Veliku nagradu Belgije na programu je narednog vikenda, Hamilton na ovoj stazi zabeležio je četiri pobede, dok prošlogodišnju trku nije završio posle incidenta sa Alonsom.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Luis HamiltonMeklaren MercedesMercedes

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara