""
""

Mercedes u žiži F1 afere – FIA traži opravdanje za „fric“ sistem

Vreme čitanja: 2min | pet. 13.01.17. | 11:34

Ferari se kao čelična kiša sručio na Mercedes i Red Bul od kojih se pod hitno traži da polože račune zbog „dozvoljeno – nedozvoljene“ hidraulike oslanjanja

Nema nedodirljivih u Formuli 1! Kao što smo već pisali FIA se pozitivno izjasnila po pitanju tužbe Ferarija koji tereti Mercedes AMG Petronas da sprema nedozvoljeni „fric“ koncept hidraulične podrške sistemu oslanjanja između točkova prednje i zadnje osovine. Ako je tako, onda je Srebrna strela sazdana na podvali...

Izabrane vesti

Sa inženjerske strane sve je jasno! Mercedes uz „fric“ rešava aerodinamički problem, odnosno redukuje koeficijent gubitka trakcije pri prolasku kroz krivinu. To se radi zbog toga što klasični amortizeri ne završavaju posao. Jednostavno, prednji točak ima svoju putanju i svoju trakciju naspram asfalta, dok zadnji čini isto. Uz „fric“ sve je jednostavnije. Da ne pravimo famu oko svega najbolje je da kažemo da je ideja konstruktora da jednostavno usaglase oscilacije prednjeg i zadnjeg točka i poravnaju karoseriju bolida. Mercedes sve to podržava uz pomoć hidraulike, odnosno ulja pod pritiskom. Za Red Bul se smatra da se kroz „fric“ tehnologiju okrenuo nešto konvencionalnijem pristupu. Oni, bar po prvim informacijama probleme trakcije kroz „fric“ tehnologiju rešavaju na mehaničkom, ne na hidrauličnom polju.

Šta FIA može da uradi? Najednostavnije će biti ukoliko istraga pokaže striktno kršenje F1 pravilnika. U tim uslovima u žargonu rečeno Mercedes AMG Petronas je pukao. Moraće da se vrate na standardno oslanjanje pošto za detalju reviziju svega trenutno nema dovoljno vremena. Moguće je i da tim Toto Volfa uporedo radi na standardnoj, kao i na prikrivenoj „fric“ tehnologiji. Ukoliko je to tačno onda Nemci imaju keca u rukavu.

Kako bilo Ferari je pojačao pritisak na FIA federaciju. Isteraće svoje, pa kud puklo. Trenutno se čini da je Svetska automobilistička federacija u neobranom grožđu. Skoro je pa sigurno da je Mercedes na budućem Hamiltonovom bolidu celu priču sklopio na principu igre na granici regularnosti. Dokazi protiv timova Toto Volfa i Ditriha Matešica biće teško izvedeni, pa je pravda po Ferarijevoj tužbi još uvek na dugom štapu.

(Foto: Print Screen)


tagovi

aferaDitrih MatešicFerariFIAFormula 1Mercedes AMG PetronasRed BulToto Volf

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara