Ivan Basara (©MN Press)
Ivan Basara (©MN Press)

Mina ima, aždaja nema: Zvezdin juriš na Ligu šampiona! Radnički mora kroz četiri kruga pakla

Vreme čitanja: 6min | čet. 07.09.23. | 11:57

Crveno-beli iz Nemačke napadaju grupnu fazu. Olakšavajuća okolnost po Kragujevčane je što su domaćini kvalifikacionog turnira, a otežavajuća što je neophodno da izbace Brešu

Žreb je mogao biti bolji. I gori. Tako je odvajkada. To ti je što ti je. Ako su kvalitetni - igraće Ligu šampiona. Najveći problem za Crvenu zvezdu i kragujevački Radnički je taj što će igrati dve utakmice u danu, no ta suluda ideja odavno je implementirana, nije ništa novo. Odavno su se svikli svi klubovi na takvu akrobatiku dok ne dođu do grupne faze.  

Dobar deo mesta unapred je popunjen, upražnjena su još četiri. Format je opet promenjen. Idemo Jovo nanovo. Ono što je za sada sigurno: Srbija neće biti bez predstavnika u grupnoj fazi Lige šampiona. Treću godinu uzastopce Novi Beograd će biti deo društva najboljih. Tu i pripada kada se u obzir uzme kakve superstarove ima u timu, kakva je organizacija i platežna moć, što je u vaterpolu neretko problem. A, po završetku kvalifikacija srpski vaterpolo bi mogao da ima tri kluba u eliti. Sada je sve na Crvenoj zvezdi i kragujevačkom Radničkom.  

Izabrane vesti

Kvalifikacioni ciklus je skraćen, više nije maraton, postao je sprint trka. Tri ili četiri pucnja, pa ko bude brži. U tom pogledu srpski timovi nisu imali sreće na žrebanju, jer će biti u “proširenim” grupama, imaće više rivala i već pomenuti dan kada se igra po utakmica u dnevnom i večernjem terminu. Ali, isto tako Radnički je dobio organizaciju, domaćin je turnira i igraće na svom bazenu, dok na Zvezdinom putu do Lige šampiona nema aždaja.  

Sa te strane Beograđani ne mogu da kažu da su loše prošli, jer u kvalifikacijama su izbegli i Brešu (zato nije kragujevački klub) i dubrovački Jug, i Vuljagmeni, i OSC Budimpeštu... U grupi nema izrazitog favorita, možeda bi blagim mogao da se nazove Hanover. Razloga su dva: domaćin je i godinama unazad igra u grupnoj fazi Lige šampiona. Dobro je poznat ekipi Aleksandra Filipovića, imali su prilike da sa njim ukrste koplja. Nepoznanica nema, jer okosnicu čine igrači sa Balkana iliti još preciznije iz - Hrvatske. Predvodnici su šibenski bombarder Andrija Bašić, Hrvoje Benić, Luka Lozina... 

Hanover je sada već tradicionalno napravio nemačko-hrvatski miks za Ligu šampiona i domaći front, trebalo bi da bude glavnin konkurent crveno-belima, a podvigu se nadaju Hanover, koji je uveliko u takmičarskoj formi i igrao je polufinale Kupa Mađarske, Barselona i Apolon, čiju kapicu nose Stefanos Galanopulos, Haralampos Trulos, Nikola Bogdanović i još jedno dobro poznato lice beogradskom sastavu - Nika Šušiašvili. Levoruki reprezentativac Gruzije stigao je ovoga leta iz Novog Beograda.  

Niti jedan od tih timova nije nepremostiva prepreka, jer Crvena zvezda je sačuvala okosnicu. Manje-više treću godinu igra u identičnom sastavu. Sa čime raspolaže? 

Dušan Vasić (©MN Press)Dušan Vasić (©MN Press)

Aleksandar Filipović je minule sezone izvukao maksimum iz ekipe. Blago ju je prepakovao posle odlaska Dejana Savića, nova energija bila je dovoljna za respektabilne rezultate - trofej u Kupu Srbije, te drugo mesto u šampionatu. Za hvaljujući plasmanu u finale, crveno-beli su obezbedili prohodnost u kvalifikacije. Da format nije menjan ili da se Novi Beograd popeo na krov Evrope, bili bi direktna učesnik grupne faze. Ekipa je sačuvana i za dva odlaska angažovane su dve zamene.

Bojan Banićević je prešao u Jadran iz Herceg Novog, crnogorski tim se vratio u grupnu fazu elitnog takmičenja, dok je Veljko Tankosić posle devet godina napustio Beograđane i usidrio se u Dinamo Tbilisiju. Najboljeg strelca kluba u ovom veku zamenio je Draško Gogov. Vratio se u svoj grad i klub, a povratnik je i Nikola Bursać. Igraće biti građena oko novih članova, ali i višegodišnjih prvotimaca: Ivana Basare, Gavrila Subotića, Dušana Vasića, Vuka Milojevića, Marka Radovića, centarskog tandema Lukas Seman - Miloš Vukićević. Na golu je neprikosnoven reprezentativni čuvar mreže Vladimir Mišović, a u ovoj sezoni bi veću ulogu trebalo da dobije Rodoljub Gajić.  

Crvena zvezda ima solidnu šansu da se posle godinu dana pauze vrati u elitu, dok Radnički u Kragujevcu mora da prođe kroz golgotu. Dobio je organizaciju, ali je dobio, verovatno, i najtežu grupu. 

Kod Dantea je devet krugova pakla, kod Radničkog pet manje. Koliko može kragujevački klub - teško da iko može da pretpostavi. Ekipa se promenila, obrnuta je naopačke. Uroš Stevanović kreće iznova, udaraće ove sezone nove temelje. Tokom leta je ostao bez Miloša Ćuka, Josipa Vrlića, Nikole Lukića, golmana Lazara Dobožanova, Alekse Ukropine, Stefana Brankovića, Vuka Draškovića... Od ranije tu nisu Marko Radulović i Nemanja Vico. Rekonstrukcija je totalna.  

Filip Janković (©MN Press)Filip Janković (©MN Press)

Od starosedelaca ostali su kapiten Filip Janković, Nemanja Stanojević, Luka Pljevančić i golman Stefan Todorovski, koji je u finišu prethodne sezone postao prvi izbor među stativama. Ekipa je podmlađena, jedan od retkih iskusnijih pristiglih je Miroslav Ranđić, ostalo su uglavnom mlađi momci: gruzijski vaterpolisti Valiko Dadvani i Sandro Adeišvili (bili u zagrebačkoj Mladosti posle Dinama iz Tbilisija), Kristijan Šulc, Jovan Tranasijević i Lazar Vićković, najbolji strelac Radničkog na memorijalu odigranom u Kragujevcu pred start sezone. Znatno veću ulogu trebalo bi da dobiju Nikola Kojić i mladi centar Bogdan Gavrilović.  

Što se tiče konkurencije, Duizburg ne bi trebalo da napravi problem kragujevačkom sastavu. Ima skromnu konkurenciju, ali bi zato Noazi la Sek i kotorski Primorac mogli da budu nagazna mina. Francuski klub je angažovao Viktotra Rašovića i crnogorskog reprezentativca Dušana Matkovića, tu je i Ivan Krapić, kao i Aleks Bouven, Remi Saudadijer, Emil Bjorh... Sa druge strane, Kotorani su skopili zanimljiv tim i nagovestili da u skorijoj budućnosti žele ponovo da igraju bitniju ulogu u evropskom vaterpolu.  

Draško Brguljan se vratio u Primorac, kao i Nikola Marković, koji je stigao iz Šapca. Opremu je zadužio Nemanja Vico, doskorašnji centar kragujevačkog Radničkog. Na istoj adresi ostali su Aleksandro Kralj, Marko Mršić i Marko Gopčević, a parafirao je i australijski reprezentativac Angus Stjuart Lambi. Sastav koji bi mogao da igra dopadljiv vaterpolo, no svi pobrojani su u senci Breše. Italijanski klub je četvorostruki osvajač LEN Kupa Evrope, godinama unazad igra na završnom turniru Lige šampiona (najveći domet polufinale) i trebalo je ponovo da bude direktan učenik grupne faze.  

Efstatios Kalogeropulos (©MN Press)Efstatios Kalogeropulos (©MN Press)

Ipak, odlučili su se u Breši da ne plaćaju, mesto su prepustili španskom Sabadelju i moraće da prođu kvalifikacije. Tako je bilo i prethodnih sezona, stari lisac Alesandro Bovo zna šta čeka njegov tim, koji je doživeo niz udaraca i promena. Standardni prvotimci poput Stefana Lunga, Konstantina Harkova ili Borisa Vapenskog su digli sidro, Prešuti se penzionisao, ali i dalje tu ima kvaliteta. Ostali su Jakopo Alesijani, srpski centar Đorđe Lazić, Vinčenco Dolče, Nikolo Đito, Vinčenco Rencuto, jedan od najboljih golmana sveta - Petar Tešanović. A, tu je i Maks Irving.

Breša će biti favorit za ulazak u Ligu šampiona, kao i Vuljagmeni sa Vladimirom Vujasinovićem na klupi. Grčki sastav je prethodne sezone igrao polufinale elitnog klupskog takmičenja, priredio je veliko iznenađenje i iz rumunske Oradee gleda ka društvu najboljih. Uzbudljivo bi trebalo da bude i u Dubrovniku. Pokušaće hrvatski gigant Jug da iskoristi prednost domaćeg terena i sa Marom Jokovićem, Markom Žuvelom, Rinom Burićem, Serhijem Kabanjasom, pouzdanim golmanom Tonijem Popadićem i plejadom odličnih igrača izbori plasman u Ligu šampiona, te pošalje OSC Budimpeštu, glavnog konkurenta u LEN Kup Evrope.

RASPORED KVALIFIKACIONIH UTAKMICA ZA LIGU ŠAMPIONA:  

GRUPA A (HANOVER): 

Četvrtak

16.30: (2.05) Honved (6.00) Crvena zvezda (2.30)

18.30: (1.45) Hanover (8.00) Barselona (3.60)

Petak

16.30: Barselona - Crvena zvezda

19.30: Hanover - Apolon 

Subota 

09.00: Barselona - Honved

11.00: Crvena zvezda - Apolon

17.00: Apolon - Honved

19.00: Hanover - Crvena zvezda 

Nedelja

10.30: Barselona - Apolon

12.30: Hanover - Honved 

GRUPA B (KRAGUJEVAC): 

Četvrtak

18.00: (1.85) Duizburg (hen 8,5) Noazi la Sek (1.85)

20.00: (1.50) Radnički (8.00) Primorac (3.40)

Petak

18.00: Breša - Duizburg

20.00: Primorac - Noazi la Sek 

Subota

10.00: Duizburg - Radnički

12.00: Noazi la Sek - Breša

19.00: Breša - Primorac

21.00: Radnički - Noazi la Sek 

Nedelja

11.00: Primorac - Duizburg

20.00: Radnički - Breša 

GRUPA C (ORADEA): 

Petak

17.00: Vuljagmeni - Ortiđa

18.45: Oradea - Primorje 

Subota

16.00: Primorje - Vuljagmeni

17.45: Oradea - Ortiđa 

Nedelja

09.00: Ortiđa - Primorje

10.45: Oradea - Vuljagmeni 

GRUPA D (DUBROVNIK): 

Petak

18.00: Jug - Dinamo Bukurešt

20.00: OSC Budimpešta - Turkoan 

Subota

18.00: Jug - Turkoan

20.00: OSC Budimpešta - Dinamo Bukurešt 

Nedelja

16.00: Dinamo Bukurešt - Turkoan

18.00: Jug - OSC Budimpešta


tagovi

Liga šampiona u vaterpoluVK Crvena zvezdaVK RadničkiVK JugVK PrimoracVK PrimorjeVK BrešaVuljagmeniOSC Budimpešta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara