©Reuters
©Reuters

Mislite da u Red Bulu cvetaju ruže? Izgleda da nije baš tako

Vreme čitanja: 4min | pon. 04.03.24. | 22:32

Trkanje očigledno nije u prvom planu kada je u pitanju šampionski tim Formule 1

Pobednički tim iz Bahreina trenutno je u centru pažnje cele javnosti, ali ne zbog dominantne pobede Maksa Verstapena prethodne subote, već zbog dešavanja unutar ekipe.

U 2024. godinu austrijski tim ušao je kao glavni favorit, nakon što je prethodne tri sezone zajedno sa Verstapenom osvajao titule, a retko ko je sumnjao da Maks neće stajati na najvišem stepeniku pobedničkog postolja na otvaranju sezone u Bahreinu.

Izabrane vesti

Ipak, iako glavni fokus treba da budu dešavanja na samoj stazi, zbog nedostatka istih fokus se prebacio na ono što se dešava iza kulisa, tačnije u taboru Red Bula.

Naime, početkom februara pokrenuta je istraga od strane kompanije Red Bul protiv šefa Red Bul Rejsinga Kristijana Hornera zbog navodnog neprikladnog ponašanja prema jednoj od zaposlenih unutar tima. Britanski šef je od pokretanja istrage poricao optužbe o svom "nedoličnom" ponašanju. Na prvoj konferenciji za medije koja se održala drugog dana predsezonskog testiranja u Bahreinu, na pitanje o celom slučaju Horner nije smeo da odgovori jer je istraga još uvek bila u toku.

Nakon toga, automobilski gigant Ford, koji je spreman da se 2026. godine upravo sa Red Bul Rejsingom vrati u Formulu 1 posle više od 20 godina, urgirao je da se istraga što brže privede kraju. Iako njihova zvanična saradnja još uvek nije otpočela, a Ford je trenutno prisutan kao korporativni partner, šuška se da zbog slike koja se stvara o Red Bulu poslednjih mesec dana, američka kompanija proverava da li postoji mogućnost poništavanja dogovora o budućoj saradnji. Ulogu još igraju i mogući odlazak Verstapena, Helmuta Marka, pa čak i glavnog dizajnera Ejdrijana Njuija.

U sredu 28. februara, dan pred zvanični početak nove sezone Formule 1, istraga protiv Kristijana Hornera konačno je završena, a on je oslobođen svih optužbi. Ili ipak nije?

Onda kada su svi pomislili da je saga završena, tada su nove informacije ugledale svetlost dana. Tako su tokom prvog dana u okviru Velike nagrade Bahreina isplivali najnoviji detalji vezani za ovaj slučaj, zbog čega su razgovor imali izvršni direktor Formule 1 Stefano Domenikali i predsednik FIA Mohamed Ben Sulajem koji se trenutno i sam nalazi pod istragom zbog navodnog nameštanja rezultata prošlogodišnje Velike nagrade Saudijske Arabije. Iako detalji njihovog razgovora za sada nisu poznati, čini se da FIA za sada neće intervenisati.

Ipak, još uvek se ne zna zvanični razlog optužbi, kao i da li su one istinite ili je pak neko pokušavao da "smesti" britanskom šefu.

Tako je tokom prvog trkačkog vikenda ove sezone, Verstapenov otac Jos izneo svoje mišljenje o ovoj situaciji, indirektno pozivajući na povlačenje Hornera sa pozicije šefa tima. U razgovoru za britanski Dejli Mejl Jos je rekao:

"Postoji napetost dok je on na svojoj poziciji. Tim je u opasnosti da se raspadne. Ne sme da se nastavi ovako, eksplodiraće. On (Horner) glumi žrtvu, kada je on taj koji izaziva probleme", zaključio je stariji Verstapen, na pitanje o njegovom učešću u optužbama protiv Hornera izjavio je da "to nema nikakvog smisla."

Međutim, Jos je u Bahreinu uslikan u razgovoru ni manje ni više nego sa prvim čovekom Mercedesa - Totom Volfom. Naravno, to je pokrenulo glasine o Maksovom prelasku u Mercedes već naredne sezone, jer nemački tim još uvek nije odredio ko će pored Džordža Rasela sedeti za njihovim volanom. Iako Verstapenov ugovor sa Red Bulom ističe tek 2028. godine, po nekim navodima u ugovoru postoji klauzula koja mu dozvoljava da napusti tim i pre njegovog isteka.

Upitan o prelasku Verstapena u Mercedes, Volf je rekao:

"Sve je moguće. Mislim da vozač uvek bira najbrži auto. To je na kraju dana poenta svega. U ovom trenutku Red Bul je najbrži auto, tako da će to očigledno biti prioritet."

Ipak, austrijski šef je objasnio da nigde ne žuri sa odlukom o drugom vozaču za narednu sezonu. Svakako, ima mnoštvo kandidata koji će pokušati da zauzmu svoje mesto u ovom timu, a neki od njih su vozač italijanske Preme u Formuli 2 Andrea Kimi Antoneli, kao i Karlos Sains, Aleks Albon, pa i veteran Fernando Alonso.

Josov naslednik Maks, koji ove godine juri svoju četvrtu šampionsku titulu upitan je da da svoj komentar, a rekao je da i dalje veruje svom šefu.

"Slušajte, kada vidim kako Horner radi u okviru tima, on je uvek bio izvanredan šef. Tako da stvarno, iz pogleda performansi, ne možete to dovoditi u pitanje. Razgovaram sa Kristijanom često, i naravno tokom vikenda, on je potpuno posvećen timu. On je ovde zbog performansi, naravno, iako je verovatno pomalo rasejan", izjavio je trostruki šampion.

Piše: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Red BulMaks VerstapenJos VerstapenKristijan Horner

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara