Alvaro Granados protiv Crvene zvezde (©MN Press)
Alvaro Granados protiv Crvene zvezde (©MN Press)

Na tržištu im nema ravnih, ima li u bazenu? Nešto se pita i Andrija Prlainović…

Vreme čitanja: 5min | uto. 21.03.23. | 12:04

Novi Beograd nastavlja poteru za Brešom, u 10. kolu Lige šampiona na noge mu stiže Marselj (19.45)

Pre dva leta Novi Beograd je prvi put prodrmao transfer-tržište. Umešao se u bitku za najkvalitetnije igrače sveta, postao konkurencija Pro Reku, Olimpijakosu, Barseloneti, Breši, Ferencvarošu… Angažovao je srpske reprezentativce: Dušana Mandića, Nikolu Jakšića, braću Rašović, Radomira Drašovića, kao proslavljenog asa Duška Pijetlovića; ali i internacionalce Angelosa Vlahopulosa i Žoaa Pedra Fernadesa. I tu se nije zaustavio, a i ne namerava.

Propuštena šansa da osvoji Ligu šampiona u prvom pojavljivanju – novobeogradski klub u finalu izgubio od Pro Reka posle slabijeg izvođenja peteraca – navela je srpskog i regionalnog prvaka da dodatno ulaže u igrački kadar, te izvrši niz promena. I pre no što je šansa da se domogne evropske titule protraćena, znalo se da će Alvaro Granados i Dimitrios Skumpakis nositi opremu Novog Beograda u narednoj sezoni, kao i vaterpolisti Šapca – Savo Ćetković i golman Radoslav Filipović. A, trenutno finansijski najmoćniji klub u Srbiji izvršiće novu rekonstrukciju, i brojne poteze već je povukao.

Izabrane vesti

Sa Marko Radulovićem postigao je dogovor pre završnog turnira Kupa Srbije na kom je, kao i godinu dana ranije, zaustavljen u finalu. Ovoga puta trofej je odnela Crvena zvezda. Novobeogradski klub je sve ugovorio i sa Nikolom Lukićem, ali je preostalo da sa kragujevačkim Radničkim pronađe „zajednički jezik“ oko toga u kom će se trenutku srpski reprezentativac preseliti na „11. april“, a i treće pojačanje za iduću sezonu biće iz – Šumadije.

Reprezentativni čuvar mreže Lazar Dobožanov staće među stative Novog Beograda, lansirao je tu vest Totalwaterpolo, pa će biti zanimljivo videti ko će na leto proći kroz izlazna vrata bazena na kome trenira i igra utakmice srpski i regionalni šampion, jer za sve neće biti mesta. U tekućoj sezoni Živko Gocić na raspolaganju ima 16 igrača, ima veliku dubinu i ona mu je pomogla da lakše prebrodi krizne periode koje su prouzrokovale brojne povrede. Ali jasno je da će kroz koji mesec biti i rastanaka.

No, pre što trio iz kragujevačkog Radničkog bude zadužio opremu, a Novi Beograd bude napravio finalni nacrt tima za sezonu 2023/2024, preostaje mu da brani dva trofeja – u Jadranskoj ligi već za vikend, dok će se za novu titulu u Srbiji boriti do kraja maja – kao i da krene u napad na najdragoceniji evropski pehar.

Novi Beograd će biti učesnik završnog turnira Lige šampiona, jedina nedoumice su na kom mestu će biti po povlačenju crte u grupnoj fazi, te koga će izvući za protivnika. Vodiće do samog kraja sa Brešom bitku za prvo mesto, meč odluke mogao bi biti u Lombardiji – derbi grupe igra se 4. aprila, a timu Živka Gocića nakon toga predstoji da odradi gostovanja u Dubrovniku i Budimpešti, dok u poslednjem kolu dočekuje berlinski Špandau – ali pre svega toga – Marselj.

Francuski šampion igra daleko ispod očekivanja, ni izbliza ne pruža kvalitetne partije, što je bio slučaj prethodnih sezona u Ligi šampiona. Doveo je u pitanje odlazak na završni turnir, i možda mu je ovo poslednje pojavljivanje u Beogradu za ovu sezonu. Marselj kaska za dubrovačkim Jugom, koji drži četvrto mesto, sedam bodova i neophodna mu je pobeda na „11. aprilu“.

Nikola Jakšić i Strahinja Rašović (©Starsport)Nikola Jakšić i Strahinja Rašović (©Starsport)

Najveća uzdanica Francuza je Andrija Prlainović. Iako gazi 36. godinu, na polovini grupne faze – statistika merena posle sedmog kola – bio je najkorisniji igrač Lige šampiona. Jedan je od retkih koji je zadržao visok nivo. Hoće li tim Miloša Šćepanovića napraviti iznenađenje i ostati u trci za ponovni dolazak u srpsku prestonicu ponajviše će zavisiti od veterana iz Boke, a Marselju će biti neophodno da „prodišu“ i Toma Vernu, Mišel Bodegas, Igo Kruzija, Vladan Spaić, Uroš Čučković...

Njihov bodovni saldo ne oslikava na pravi način njihov kvalitet. Marselj je dosta bolji tim od broja bodova koji su sakupili u dosadašnjem toku Lige šampiona“, rekao je Živko Gocić, trener Novog Beograda, i nastavio:

Očeuje nas veoma težak meč. Obe ekipe prethodnih dana imale su veliki broj igrača u reprezentativnim obavezama. To je sigurno na sve njih ostavilo traga, pre svega u vidu fizičkog i mentalnog umora, ali šta je tu je. Mi smo se potrudili da u tim prvim danima, po povratku igrača u ekipu, maksimalno ih odmorimo i osvežimo, a pripremali smo se za ovaj meč kao i do sada uz posebno obraćanje pažnje na ono što ekipa Marselja najbolje radi. Željno iščekujemo utakmicu i siguran sam da će moj tim pružiti svoj maksimum u ovom trenutku, a ako tako i bude, to će nam dati prostor za dorbu igru i dobar rezultat“.

I oporavljeni Nikola Jakšić je saglasan sa ocenom trenera Živka Gocića da je Marselj mnogo kvalitetniji tim od pozicije na tabeli koju trenutno zauzima.

Nema sumnje da nas čeka veoma teška utakmica, pogotovo jer smo u kompletnom sastavu trenirali tek od četvrtka uveče. Bez obzira na sve to, ako budemo na visini zadatka i ispunimo naš dogovor i taktičke zamisli mislim da neće biti problema. Takođe, nadam se da ćemo ovu utakmicu iskoristiti kao pravu pripremu za ono što nam predstoji narednog vikenda i što nam je jako bitno, a to je finalni turnir regionalne Premijer lige. Nadam se da će sve proteći prema našem planu i da neće biti oscilacija u našoj igri“, zaključio je Nikola Jakšić.

LIGA ŠAMPIONA – 10. KOLO

Utorak

GRUPA B

19.30: (6.75) OSC Budimpešta (9.00) Breša (1.20)

19.30: (3.40) Sabadelj (8.00) Jug Dubrovnik (1.50)

19.45: (1.10) Novi Beograd (13.0) Marselj (9.00)

20.45: (1.30) Ferencvaroš (8.00) Špandau (5.10)

Sreda

GRUPA A

16.00: Dinamo Tbilisi – Radnički

18.30: Pro Reko – Hanover

19.00: Barseloneta – Olimpijakos

19.00: Jadran Split – Vuljagmeni



tagovi

VK Novi BeogradVK MarseljLiga šampiona u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara