(©RK Vardar / Denis Dukovski)
(©RK Vardar / Denis Dukovski)

Najtrofejniji protiv najnezgodnijeg: Koliko može Vardar u SEHA ligi?

Vreme čitanja: 3min | pet. 04.02.22. | 09:45

Skopski crveno-crni protiv Neksea danas (18.00) u dvorani Jane Sandanski otvaraju novu sezonu u regionalnom takmičenju

Najtrofejniji rukometni klub u SEHA ligi, petostruki šampion ovog takmičenja, Vardar 1961, izlazi na megdan sa ambicioznim hrvatskim timom Nekse iz Našica na premijeri danas (18.00). Gosti su opasan protivnik, mnogi rivali su to osetili na svojoj koži tokom ove sezone, kako na domaćem, tako i na evropskom tlu.

Tim iz Našica koji je formiran 1959, ove godine dao je nekoliko reprezentativaca u dresu Hrvatske na Evropskom prvenstvu, a mora se pomenuti i tvorac ovog aktuelnog projekta – trenera Hrvoja Horvata, koji je četiri godine vodio Nekse, pa je prihvatio novu ulogu, da bude selektor Kauboja. Na čelu Neksea trenutno je Branko Tamše koji je nasledio Horvata. Glavna opasnost u timu je 23-godišnji bek sa razornim udarcem Halil Jaganjac, koji je makedonskoj publici dobro poznat po igrama u dresu Metalurga.

Izabrane vesti

Vicešampion Hrvatske koji nosi nadimak Munje neguje brzi rukomet sa borbenom odbranom i agresivnom ofanzivnom tranzicijom posle kojih se postižu laki golovi. Rezultati su vidljivi u Evroligi gde ekipa ima četiri pobede i dva poraza. Jedna od pobeda je protiv nemačkog Fuhsea iz Berlina, trenutno četvrtoplasiranog tima u Bundesligi.

"Uvek je zadovoljstvo igrati u Skoplju protiv dvostrukog šampiona Evrope Vardara. Tim ima novog trenera i baš me zanima kako će oni izgledati protiv nas, a mi protiv njih. Na ovom gostovanjeuimaćemo 18 rukometaša i imaću priliku da vidim šta želim“, rekao je Branko Tamše, trener Neksea.

18.00: (1,50) Vardar (8,50) Nekse (3,15)

Vardar u novu sezonu ulazi sa novim trenerom. Španac David Davis vratio se na mesto uspeha kao naslednik Veselina Vujovića.

Legenda svetskog rukometa je otišla zbog loših rezultata, pre svega sedam poraza u nizu u Ligi šampiona, a Davis je prihvatio da u narednih šest meseci bude deo kluba u kome je prethodno postao šampion Evrope kao asistent Raulu Gonzalesu 2017. godine.

Tim je manje-više isti kao i ranije, iako je javna tajna da se aktivno traži novi srednji bek. Radi se o kombinaciji mladih i iskusnih igrača. Izuzetak je odlazak Ante Kuduza koji se vratio u Dinamo Bukurešt, ali će njegov izostanak klub dobro pokriti jer su na poziciji levog beka francuski tandem Olivije Nokas i Bakari Dialo, kao i makedonski reprezentativac Filip Taleski.

Lider u taboru makedonskog šampiona ostaje rusko krilo Timur Dibirov koji je sa 57 golova bio najbolji strelac prošle sezone. Interesantno, iz sadašnjeg tima, kružni napadač Stole Stoilov je čovek koji je bio deo svih pet SEHA titula Vardara. Prvi trofej je osvojen pre tačno deceniju. U ovom meču na klupi Vardara debitovaće novi trener.

"Nisam imao mnogo vremena za promene u timu. Vredno smo se pripremali za meč sa Nekseom. To je ekipa koja igra sjajan rukomet. Znam da će moj debi biti veoma težak. Utakmica u SEHA dolazi nam u nezgodnom trenutku, jer ekipa nije u takmičarskom ritmu“, rekao je Davis.

Kada govorimo o međusobnim obračunima Vardara i Neksea, oni su se do sada u SEHA sreli 20 puta. Vardar ima 14 pobeda, pet su na konto Neksea, a jedan duel, onaj prvi u 2012. godini, završen je nerešeno. Poslednji meč dva tima odigrali su u martu 2021. godine – Nekse je pobedio na svom terenu u Našicama (36:32). U Skoplju je u prvom duelu sezone Vardar slavio sa 27:26. Ambicije Vardara ove sezone u SEHA ligi su igranje na završnom turniru. Nekse, s druge strane, cilja na četvrtfinale, a potajno se nada istorijskom F4 turniru.

SEHA LIGA – 1. KOLO

GRUPA A

Ponedeljak

17.30: Partizan – Eufarm Pelister

Odloženo: Zagreb – Tatran Prešov

GRUPA B

Petak

18.00: (1,50) Vardar (8,50) Nekse (3,15)

Odloženo: Vojvodina – Motor Zaporožje

PIŠE: Martin TANASKOVSKI


tagovi

SEHASEHA ligaRK VardarRK Nekse

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara