(©Đorđe Kostić/VK Novi Beograd)
(©Đorđe Kostić/VK Novi Beograd)

Najveći klub na Balkanu u trećem milenijumu: Jugov ukras za 100. rođendan – peta regionalna titula

Vreme čitanja: 3min | ned. 26.03.23. | 19:12

Dubrovčani su u godini kada obeležavaju veliki jubilej osvojili treći trofej u sezoni i svaki put su u finalu dobili splitski Jadran - 14:12

Trajati 100 godina samo po sebi ogromna je stvar, malo klubova na svetu može da se podiči da je napunilo toliko leta, a kada se na sve to pridoda da sve bezmalo sve vreme creme della creme evropskog vaterpola, onda se uz Jug s punim pravom prišiva epitet gigant.

Istorijski jedan od najvećih klubova na svetu i ponos grada Dubrovnika, bez ikakve je dileme vodeći na Balkanu u trećem milenijumu. Niko mu nije ni prići. Samo u ovom veku Gospari su 16 puta bili državni prvaci, često su titule ovenčavali i trofejem u kupu. U Gruž su skladištili i tri pehara Lige šampiona - i igrali sijaset finala u društvu najboljih - kao i dva evropska Superkupa, a u godini kada proslavlja 100. rođendan, Jug je najvećeg na Balkanu u 21. veku potkrepio i petim peharom u Jadranskoj ligi.

Izabrane vesti

Dubrovčani su u godini kada obeležavaju veliki jubilej osvojili treći trofej u sezoni i svaki put su u finalu dobili splitski Jadran. U Beogradu je bilo najdramatičnije, do krune su stigli kroz novu seriju peteraca - 11:11, petercima 14:12. Ako se na to pridoda i završnica prethodne sezone i šampionska trka u Hrvatskoj, klub iz Splita je četiri puta uzastopce izgubio od Juga u odlučujućoj utakmici. I ne čudi što je tako, jer treba probiti psihološku barijeru i prevazići činjenicu da decenijama nije nadigrao Juga u finalu hrvatskog prvenstva ili Jadranskoj ligi.

Drugu godinu zaredom Jadran gleda protivnike kako dižu regionalni trofej, Beograd mu se nije posrećio, ali Jugu - jeste. Prvi put su Dubrovčani stigli do titule u takmičenju koje se odigrava između klubova nekadašnje SFR Jugoslavije van dubrovačkog utvrđenja. Opet je u penal-ruletu ključnu ulogu odigrao golman Toni Popadić. Levoruki Ivan Domagoj Zović je uzdrmao prečku, a zatim je odbranio udarac Luke Bukića. Sigurni izvođači su, kao i u polufinalu, bili Franko Lazić, Maro Joković, Loren Fatović i Konstantinos Kakaris.

Jug je imao manje vremena za odmor i pripremu, doživeo je veliko fizičko i psihičko pražnjenje u polufinalu protiv Novog Beograda, ali se to nije videlo u njihovoj igri. U većem delu utakmice. Neočekivani trijumf digao je ekipu Vjekoslava Kobešćaka, nije bila stegnuta, donisila je bolje odluke u prvom poluvremenu i grabila ka peharu. 

(©Đorđe Kostić/VK Novi Beograd)(©Đorđe Kostić/VK Novi Beograd)

Strateg dubrovačkog giganta govorio je o tome da prvotimci nisu imali podjednaku minutažu u duelu sa srpskim šampionom, da će biti prinuđen da izvrši korekcije i da očekuje veći doprinos od mladih snaga. I dobio ga je. Toni Mozara i Hrvoje Zvono su se nudili, donosili su golove “sa klupe”, a ogroman posao u napadu na početku utakmice odradio je centarski tandem Konstantinos Kakaris - Goran Grgurević

I Jug i Jadran uspeli su da umire prve bekovske napadačke opcije - Rina Burića i Marka Žuvelu, ali su Dubrovčani imali strahovitih problema da zaustave šuteve sa zgodne strane. Kada nikoga u splitskom klubu nije služio šut, kada su svi bili stegnuti - hladnokrvan je bio Luka Bukić. Momak kod koga će se retko videti bilo kakva facijalna ekspresija, koji trese mreže kao da nema ničega lakšeg. 

U finalu je Luka Bukić bio najveći neprijatelj Juga, stavljao je na muke fenomenalnog Tonija Popadića, bez koga Dubrovčani ne bi ušli u četvrtu četvrtinu sa prednošću. Na početku mu je samo Bukić pravio probleme, ali kako je vreme odmicalo i prva linija odbrane Juga popuštala, i priključili su se Jerko Marinić Kragić, Zvonimir Butić, Duje Pejković... 

Jadran je dvadesetak minuta držao “zaključanog” Marka Žuvelu, svestrani bek dubrovačkog Juga nije uspevao da dođe do izražaja, međutim, u završnici se odlobodio stiska i zaustavio nalet Splićana. Presekao je seriju velikog rivala i pozvao Rina Burića na dvoboj. Bek iz grada podno Marjana nije zakazao. Digao se iznad vode, zakucao loptu u gol i doneo Jadranu prvo vođstvo dva minuta pre kraja, ali je želja Konstantinosa Kakarisa bila da se opet pucaju peterci.

Ponovo je dominirao Toni Popadić i u Beogradu je svirana dubrovačka simfonija!

FAJNAL-FOR JADRANSKE LIGE U BEOGRADU

POLUFINALE

Subota

Jadran Split – Radnički Kragujevac 12:12, petercima 17:15

Novi Beograd – Jug Dubrovnik 11:11, petercima 13:15

FINALE 

Nedelja

Jadran Split Jug Dubrovnik 10:10, petercima 12:14



tagovi

Luka BukićJerko Marinić KragićRino BurićKonstantinos KakarisMarko ŽuvelaMaro JokovićLoren FatovićToni PopadićJure MareljaVjekoslav KobešćakVK Jadran SplitVK JugRegionalna vaterpolo ligaRegionalna liga u vaterpoluFranko LazićMatijas BiljakaIvan MarcelićMate AnićIvan Domagoj ZovićZvonimir ButićIvan VukojevićToni MozaraHrvoje Zvono

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara